Κορονοϊός – Έρευνα aboutpeople: Οι Έλληνες φοβούνται και επικροτούν τα αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός – Έρευνα aboutpeople:  Οι Έλληνες φοβούνται και επικροτούν τα αυστηρά μέτρα
Οι Έλληνες φοβούνται και ζητούν αυστηρά μέτρα AP

Αυξημένη ανησυχία εκφράζουν οι πολίτες για κλιμάκωση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople - Ένας στους τρεις πιστεύει πως η νόσος δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία.

Έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποίησε η aboutpeople σχετικά με τον κορονοϊό, η επέλαση του οποίου και στην Ελλάδα, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, τα κρούσματα φτάνουν στα 84 συνολικά, 56 εκ των οποίων είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 27 νοσηλεύονται, ο ένα σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιπο 57 βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, καλά στην υγεία τους. Επίσης για 4 κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης που βρίσκονται στην Αθήνα. Τα κρούσματα βρίσκονται κυρίως σε Ηλεία που είναι και τα περισσότερα, σε Αχαΐα, Αττική, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη και από 1 κρούσμα σε Εύβοια και Μυτιλήνη που αφορούν σε επαφές με άτομα από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται και τρία ξένης υπηκοότητας όπου ο ένας εξ αυτών είναι υπάλληλος της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Η εκτίμηση των υγειονομικών αρχών είναι ότι το επόμενο διάστημα των 2 – 3 θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων. Τα δε 4 μη διαπιστωμένης πηγής έκθεσης θεωρούνται λίγα αλλά ο αριθμός θα αυξηθεί. Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων ώστε να υπάρχει καθυστέρηση της διασποράς.

Αυξημένη ανησυχία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 7 στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ανήσυχοι για τον κορονοϊό. Πολύ ανήσυχος δηλώνει ο ένας στους τέσσερις.

Από την άλλη ο κορονοϊός εκλαμβάνεται ως αρκετά μεγάλη απειλή από την πλειοψηφία των πολιτών. Οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με την εγγύτητα, όπου και βλέπουμε τα εξής ποσοστά: Για το 74,8% θεωρείται πολύ/αρκετά μεγάλη απειλή για τον κόσμο, 67,5% για τη χώρα, και ένα 56,8% απαντά πως τον θεωρούν μεγάλη απειλή για το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της κυβέρνησης σχετικά με τον κορονοϊό δηλώνει το 54,5%. Πιο συγκεκριμένα πολύ ικανοποιημένο απαντά το 12,5% και αρκετά το 42%.

Οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα προετοιμασίας καταγράφονται ως εξής:

Λιγότερη εμπιστοσύνη βλέπουμε να υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα αεροδρόμια, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις υγειονομικές υπηρεσίες με το ποσοστό να είναι εμφανώς αυξημένο ως προς τους χειρισμούς του ΠΟΥ.

Ακόμη, οι επαγγελματίες της υγείας εκλαμβάνονται ως η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, ενώ έπονται οι κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς και το διαδίκτυο.

Το 47,1% απάντησε ότι η κρίση του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα, ενώ το 47,8% διαφωνεί, κάτι που δείχνει πως οι απόψεις εδώ είναι μοιρασμένες.

Ως προς την ενημέρωση από τα κυρίαρχα media, οι 3 στους 4 θεωρούν ότι τα ΜΜΕ υπερβάλλουν.

Εν συνεχεία, οι 2 στους 3 είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθεί θεραπεία.

Το 31,3% πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία ενώ σημειώνεται πως η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Το 30,5% εκτιμά ότι το εμβόλιο έχει βρεθεί αλλά… “μας το κρύβουν”.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με τα κύρια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και είχαν να κάνουν με την αναστολή των σχολικών εκδρομών, την πραγματοποίηση των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες, την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠ καθώς και την αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 836 άτομα, ενώ διεξήχθη ηλεκτρονικά στις 8 και 9 Μαρτίου.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: ηλεκτρονικές συνεντεύξεις µέσω διαδικτύου.

Δειγµατοληψία: µε χρήση panel καθώς και διαφήμιση στα social media.

Στάθµιση: Έγινε στάθµιση ως προς την ηλικία.

Η aboutpeople είναι µέλος του Ε.Σ.Ρ. (µε αριθµό 58) και της ESOMAR.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

Πώς μεταδίδεται Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

Τα νοσοκομεία αναφοράς Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ταξίδια Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

Η επιδημία στον πλανήτη Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα