Παναγιώτης Κουστένης για έρευνα 20/20: Εξορθολογισμός του κράτους, αλλά με κοινωνικό έλλειμα (;)

Παναγιώτης Κουστένης για έρευνα 20/20: Εξορθολογισμός του κράτους, αλλά με κοινωνικό έλλειμα (;)
Εικόνα από την Ερμού Eurokinissi

O Παναγιώτης Κουστένης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σχολιάζει την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 σχετικά με τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ένα χρόνο μετά την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, η δημοσκοπική της εικόνα παρουσιάζεται ενισχυμένη και στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, αφού και τα ποσοστά θετικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου (53,8%, στη συγκεκριμένη έρευνα) υπερβαίνουν σημαντικά το νικηφόρο 39,9% των εκλογών του 2019.

Φυσικά τα ευρήματα αυτής της περιόδου είναι άμεσα επηρεασμένα από τους χειρισμούς στην κρίση του κορονοϊού, κάτι που αντανακλά στην αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας (60,9%). Όμως, αντικειμενικά θετικές είναι οι γνώμες και ως προς άλλους τομείς, με κορυφαίο εκείνον της Ψηφιοποίησης του Κράτους (68,3%), του επικοινωνιακά κεντρικού, κατά το πρώτο εξάμηνο, τομέα της Ασφάλειας (47,6%), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (43,4%), αλλά και της Εξωτερικής Πολιτικής (49,9%), με αφετηριακό ίσως σημείο την ελληνοτουρκική κρίση στον Έβρο (και παρά το ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξακολουθεί να αξιολογείται θετικά μόλις κατά 29,5%). Η κυβέρνηση δείχνει δηλαδή να πιστώνεται σε γενικές γραμμές τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση κρίσεων, στοιχείο που έχει προεκτείνει την δημοσκοπική «περίοδο χάριτος» (το λεγόμενο honeymoon period του εκλογικού κύκλου) στα θεωρητικά μέγιστα χρονικά όριά της.

  

Αρκετά διαφορετική είναι όμως η εικόνα στους τομείς της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής (αποδοχή 35% περίπου), ενώ ιδιαίτερα χαμηλά αξιολογούνται οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εργασιακά θέματα (μόλις 26,4%). Οι εν λόγω δείκτες μαρτυρούν ίσως μια αίσθηση περιορισμένης επιτυχίας ή ακόμα και ενός πιθανού κοινωνικού ελλείματος στη διαχείριση των κοινωνικών-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και του lockdown (βλ. τα αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά για τα ζητήματα των Αγροτών, μόλις 26,1%, με 25% ΔΓ/ΔΑ). Από την άλλη όμως, φαίνεται και εδώ οι απαντήσεις να είναι επηρεασμένες από το πέρασμα του κορονοϊού, με τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας να έχουν πλέον μεταφερθεί στο πεδίο της οικονομίας και του εργασιακού μέλλοντος (βλ. και έρευνα της ίδιας εταιρίας για το News 24/7, στις 23.4.2020). Αυτή η δέσμη ζητημάτων, ενδεχομένως μαζί με άλλες αντικειμενικές αδυναμίες της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά στον τομέα της Παιδείας (αποδοχή μόλις 29,2%), δεν αποκλείεται να αποτελέσουν σύντομα μια δημοσκοπική θρυαλλίδα για τη δημοφιλία της.

Φυσικά, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης με ποσοστά θετικής γνώμης χαμηλότερα από την εκλογική επίδοση του 2019 (24,1%, έναντι 12,8%-20,1% όλων των υπολοίπων). Παρά τους κατά βάση ήπιους και συναινετικούς τόνους που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα όπως ο κορωνοϊός και τα ελληνοτουρκικά, δεν δείχνει να έχει ανατρέψει το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που επικράτησε στις αναμετρήσεις του 2019. Αν μη τι άλλο αυτό επαληθεύεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει παράλληλα τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής γνώμης, μαζί με το Μέρα 25.

 

*Παναγιώτης Κουστένης, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

*Βρείτε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις τους στην ειδική ενότητα του NEWS 24/7,  “20/20”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα