Έρευνα NEWS 24/7: Ο φόβος για τον κορονοϊό φεύγει, η ανησυχία για την οικονομία έρχεται

Έρευνα NEWS 24/7: Ο φόβος για τον κορονοϊό φεύγει, η ανησυχία για την οικονομία έρχεται

Μειώνεται η ανησυχία των πολιτών για τον κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει το άγχος για τις οικονομικές συνέπειες. Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη στάση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και εκκλησίας και πόσοι θεωρούν ότι ο ιός "δημιουργήθηκε σε εργαστήριο".

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει το τέταρτο κύμα της έρευνας που πραγματοποιεί η aboutpeople σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και τις απόψεις των πολιτών, όσον αφορά στην ανησυχία, στις προσδοκίες τους αλλά και την γενικότερη αξιολόγηση των πρωταγωνιστών και της κατάστασης. Το πρώτο κύμα παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, το δεύτερο κύμα στις 23 Μαρτίου και το τρίτο κύμα στις 06 Απριλίου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες αισιοδοξούν πλέον για το οριστικό τέλος της υγειονομικής κρίσης, εφόσον με τιτάνια προσπάθεια και τήρηση των μέτρων, επιτεύχθηκε η επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων. Ωστόσο ένα όχι και τόσο άγνωστος φόβος επιστρέφει. Ο φόβος για την πορεία της οικονομίας, που επλήγη βάναυσα από τον κορονοϊό.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης:

Υπάρχει ακόμα ανησυχία για τον κορονοϊό, ωστόσο το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

Πόσο μας φοβίζει ο κορονοϊός;

Τρεις στους 4 ερωτώμενους δηλώνουν ανήσυχοι σχετικά με τον κορονοιο. Πιο συγκεκριμένα το 27,5% δηλώνει πολύ ανήσυχο και το 47,6% αρκετά, 13% χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα 2 εβδομάδες πριν.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανησυχίας των ερωτώμενων και στην επόμενη ερώτηση. Αποτελεί μεγάλη απειλή για το κόσμο απάντησε το 80,5% (από 89,2% στο προηγούμενο κύμα), 66,4% για την Ελλάδα (από 85,1%) και 54,1% (από 69%) για το οικογενειακό περιβάλλον.

 

Δέος μπροστά στις πιθανές οικονομικές συνέπειες

Περίπου 3 στους 4 ερωτώμενους αισθάνονται άγχο και φόβο σχετικά με το τι έπεται στην οικονομία. Πιο συγκεκριμένα το 30,4% απάντησε φόβο και το 42,8% άγχος.

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πόσο θα διαρκέσει μια πιθανή οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Το 10,4% πιστεύει 6 μήνες, το 27,5% περίπου έναν χρόνο, το 28,9% περίπου δύο χρόνια και 26,1% από 2 ως πέντε έτη.

 

Η στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Τα ποσοστά ικανοποίησης  στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση παραμένουν υψηλά. Το 39,9% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 38,2% αρκετά (σύνολο 78,1%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 20,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 11,8% πολύ και 28,2% αρκετά (σύνολο 40%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 50,9%.

 

Βελτιώθηκαν τα ποσοστά της εκκλησίας

Αξιοσημειωτη αύξηση παρατηρείται στην ικανοποίηση από τη στάση της Εκκλησίας σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας. Από το 31,2% το ποσοστό των θετικών αναφορών σκαρφαλώνει στο 39,6%.

 

Ποιους εμπιστεύονται οι πολίτες

Οι επαγγελματίες της υγείας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παραμένουν οι πιο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης για το ζήτημα, ενώ έπονται οι λοιποί κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς, το διαδίκτυο, το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και τα ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή τη μέτρηση, η αίσθηση ότι τα ΜΜΕ υπερβάλλουν σχετικά με την κρίση είναι σε υψηλά επίπεδα (68,5%), κάτι που μπορεί να οφείλεται βέβαια και στο ότι μειώνεται η ανησυχία γενικά..

 

“Βλέπουν” κοντά το τέλος του εφιάλτη

Το 57,2% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η υγειονομική κρίση του κορονοιού θα τελειώσει σύντομα. Παρατηρούμε αύξηση της αισιοδοξίας, αφού στην προηγούμενη μέτρηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,2%.

Παράλληλα 3 στους 4 ερωτώμενους θεωρούν ότι η στιγμή που θα βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία κατά του ιού πλησιάζει.

 

Το Πάσχα μείναμε σπίτι

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν, την εικόνα της Κυριακής του Πάσχα, και της ιδιαίτερα χαμηλής παραβατικότητας, όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού. Πάνω από 8 στους 10 έκαναν Πάσχα μόνοι τους ή με όσους συγκατοικούν στο σπίτι, ενώ το 16,1% δήλωσε ότι έφαγε παρέα με λίγους συγγενείς ή φίλους.

 

Θεωρίες εργαστηρίου

Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για το πως δημιουργήθηκε ο ιός μετά και τις σχετικές καταγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι βλέπουμε ότι σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 24,9% θεωρεί ότι ο κορονοιός δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή γρίπη και ότι όλο αυτή που ζήσαμε ήταν μια υπερβολή.

Ολόκληρη η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7

*H έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου και συμμετείχαν σε αυτήν 822 άτομα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα