Επαναπατρισμός Γιατρών: Μόνο το 2,3% επωφελείται από την νέα ρύθμιση

Διαβάζεται σε 5'
Εξουθενωμένοι οι γιατροί λόγω κενών θέσεων σε πολλές δομές του ΕΣΥ
Εξουθενωμένοι οι γιατροί λόγω κενών θέσεων σε πολλές δομές του ΕΣΥ iStock

Ελάχιστοι είναι οι έλληνες γιατροί που έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, σε σχέση με άλλες χώρες. Ποιες χώρες είναι οι πρώτες σε προτιμήσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας για γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας και νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού «να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βέβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει».

Ωστόσο, με αυτήν την κίνηση, μπορεί μεν να αποκαθίσταται μία αδικία για τους γιατρούς που κάνουν ειδικότητα ή εξειδίκευση στις ΗΠΑ, όμως ο αριθμός των γιατρών που θα ωφεληθούν είναι ελάχιστος σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των γιατρών που μεταναστεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς.

Κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά ο επαναπατρισμός τους για να εργαστούν στη χώρα μας, ελάχιστα έχει να προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ακόμη και αν επιστρέψουν όλοι όσοι πήγαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων από τη βάση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μόνο το 2,31% των εγγεγραμμένων γιατρών που μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, έφυγαν για να κάνουν ειδικότητα στις ΗΠΑ μόλις 153 γιατροί-μέλη του ΙΣΑ, ενώ ακόμη 128 είχαν ήδη αποκτήσει τίτλο ειδικότητας και πήγαν είτε για εξειδίκευση, είτε για εργασία. Συνολικά στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φύγει 281 εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ γιατροί.

Διευκρινίζεται ότι τα νούμερα και τα ποσοστά που προκύπτουν από τα αρχεία του ΙΣΑ είναι ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν αρκετοί ακόμα γιατροί που έφυγαν προς τις ΗΠΑ και είτε είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο άλλο ιατρικό σύλλογο της χώρας, είτε δεν είχαν εγγραφεί ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε ανακοινώσει γενναία οικονομικά κίνητρα (ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ που θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση) για συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που θα έρθουν στη χώρα μας από τη Βρετανία και την Κύπρο (τις δύο χώρες που έχουν τους περισσότερους έλληνες γιατρούς), όμως δεν φάνηκε το μέτρο να έκλεισε τρύπες στο ΕΣΥ, ενώ η κίνηση είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους γιατρούς που εργάζονται ήδη στο ΕΣΥ.

Κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια επαναπατρισμού ειδικών από τις ΗΠΑ, θα είναι σαν να χορηγεί κάποιος ασπιρίνη για να αντιμετωπίσει καρκίνο.

Πόσοι γιατροί-μέλη του ΙΣΑ έχουν φύγει στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΙΣΑ, τα τελευταία 10 χρόνια από τη χώρα μας έχουν μεταναστεύσει 12.163 γιατροί, εκ των οποίων οι 5.362 (44,08%) εργάζονται στη Βρετανία.

Βέβαια, ο αριθμός των γιατρών που πηγαίνουν από τη χώρα μας στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά περίπου 50% από το 2020, δηλαδή τη χρονιά που ξεκίνησε το Brexit.

            Χώρα Αριθμός γιατρών   Ποσοστό 
Βρετανία 5.362  44,08%
ΚΥΠΡΟΣ 1.369 11,26%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 927 7,62%
ΓΑΛΛΙΑ 856 7,04%
ΣΟΥΗΔΙΑ 427  3,51%
ΕΛΒΕΤΙΑ 632 5,20%
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ 321 2,64%
ΗΠΑ 281 2,31%
ΒΕΛΓΙΟ 248 2,04%
ΙΤΑΛΙΑ 241 1,98%
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 226 1,86%
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 183 1,51%
ΝΟΡΒΗΓΙΑ 82 0,67%
ΔΑΝΙΑ 69 0,57%
ΑΛΒΑΝΙΑ 40 0,33%
ΚΑΝΑΔΑΣ 32 0,26%
ΙΣΠΑΝΙΑ 30 0,25%
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 27 0,22%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 24 0,20%
ΝΤΟΥΜΠΑΪ 13 0,11%
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 4 0,03%
ΤΟΥΡΚΙΑ 1 0,01%

Πηγή: ΙΣΑ

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα σε εισαγωγή γιατρών από την Ελλάδα, καθώς απορρόφησε 1.369 γιατρούς (11,26%) και τρίτη η Γερμανία με 967 γιατρούς (7,62%).

«Η συνεχής φυγή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου αποδυναμώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας προς τους πολίτες. Οι λόγοι που οδηγούν τους γιατρούς μας στην αναζήτηση ευκαιριών εκτός Ελλάδας είναι πολυπαραγοντικοί και απαιτούν άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση. Οι συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές, οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης αποτελούν σημαντικούς αποτρεπτικούς παράγοντες παραμονής», εξηγεί μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος εργασίας για τους γιατρούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αυτό περιλαμβάνει:

  • Βελτίωση των οικονομικών απολαβών: Η αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών πρέπει να αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους.
  • Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας: Η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι απαραίτητες.
  • Παροχή ευκαιριών για συνεχή εκπαίδευση και επαγγελματική εξέλιξη: Οι γιατροί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην αιχμή της ιατρικής επιστήμης.
  • Ενίσχυση της στήριξης προς τους νέους γιατρούς: Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους νέους επιστήμονες θα τους ενθαρρύνει να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα.

«Η διατήρηση του ιατρικού δυναμικού της χώρας αποτελεί εθνική προτεραιότητα και είναι απαραίτητη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ευημερία των πολιτών. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να παραμείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ανάγκη, αλλά μια επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας μας», καταλήγει ο κ. Πατούλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα