Τότεναμ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0: Η ομάδα του Ποστέκογλου έκανε κατάθεση ψυχής και σήκωσε άξια το Europa League
Διαβάζεται σε 4'
H Τότεναμ επιβλήθηκε με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε το Europa League.
- 22 Μαΐου 2025 00:08
Με τον Μπρέναν Τζόνσον χρυσό σκόρερ στο 42ο λεπτό του τελικού η Τότεναμ επιβλήθηκε με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε το Europa League, για να πάρει το πρώτο της τρόπαιο μετά από 17 χρόνια και το πρώτο της ευρωπαϊκό έπειτα από το 1984.
Ο τελικός
Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με ένταση και ορμή επιχειρώντας η κάθε μία να επιβληθεί έναντι της άλλης στο κομμάτι της δύναμης, με την πρώτη υποψία φάσης να είναι ένα σουτ του Φερνάντες στο 5′ εντός περιοχής της Τότεναμ, που βρήκε σε σώματα, για να ακολουθήσει μία καλή στιγμή για κάθε φιναλίστ.
Στο 11ο λεπτό ο Τζόνσον βγήκε απέναντι στον Ονάνα αλλά το σουτ του από πλάγια θέση αποκρούστηκε από τον Καμερουνέζο κίπερ (στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Σαρ σταμάτησε στο σώμα του Μαγκουάιρ) ενώ στο 16′ ο πιο δραστήριος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο μέρος, Ντιαλό, έκανε δεξί διαγώνιο σουτ από καλή θέση και έστειλε τη μπάλα έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Βικάριο.
Η συνέχεια βρήκε το ματς να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, με τις δυνατές μονομαχίες να δίνουν και να παίρνουν σε κάθε γωνιά του γηπέδου και την τακτική να υπερέχει παρασάγγας του θεάματος και της ποιότητας, για να έρθει όμως ανατροπή στην υπάρχουσα κατάσταση λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους.
Συγκεκριμένα στο 42ο λεπτό, με τον Σαρ να κάνει σέντρα από τα αριστερά και τον Σο να μην καταφέρνει να απομακρύνει στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον Τζόνσον να βρίσκει λίγο τη μπάλα και να την προωθεί στα δίχτυα του Ονανά, για να γράψει το 1-0 στην πρώτη τελική εντός εστίας των σπιρουνιών (5ο γκολ σε 13 ματς στο φετινό Europa για τον Ουαλό εξτρέμ).
Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μπαίνει πιο επιθετικά και στο 48′ να έχει την πρώτη καλή στιγμή της με την κεφαλιά του Χόιλουντ που έφυγε άουτ, με τους Κόκκινους Διαβόλους να έχουν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους αλλά να αδυνατούν να δημιουργήσουν κάποια επικίνδυνη φάση στην αντίπαλη εστία για τα επόμενα δέκα λεπτά.
Στο 58′ η έξυπνη εκτέλεση φάουλ του Φερνάντες δυσκόλεψε τον Βικάριο αλλά τελικά οι παίκτες της Τότεναμ έδιωξαν τη μπάλα έστω και με καρδιοχτύπια, με τα σπιρούνια από την πλευρά τους να επιλέγουν να δώσουν χώρο στους αντιπάλους τους και να περιμένουν στο δικό τους μισό, παρά να προσπαθήσουν να βρουν δεύτερο γκολ.
Στο 68ο λεπτό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άγγιξε το γκολ της ισοφάρισης αλλά δεν το βρήκε, σε μία απίστευτη φάση. Σέντρα από τα δεξία, ο Βικάριο έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του στην έξοδο που έκανε, ο Χόιλουντ πήρε εντυπωσιακά την κεφαλιά και ο Φαν ντε Φεν απέκρουσε εντυπωσιακα πάνω στη γραμμή της εστίας του.
Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Κόκκινοι Διάβολοι απείλησαν εκ νέου, με την κεφαλιά του Φερνάντες να στέλνει τη μπάλα έξω από το αριστερό δοκάρι, ενώ στο 74′ ήταν η σειρά του Γκαρνάτσο να φλερτάρει με την ισοφάριση αλλά τον Βικάριο να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Η συνέχεια βρήκε τους δύο προπονητές να προχωρούν σε αλλαγές, με τον Αμορίμ να ρίχνει παίκτες για να πιέσει και τον Ποστέκογλου για να κρατήσει η ομάδα του το αβαντάζ, με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο και την Γιουνάιτεντ να εντείνει την πίεση αλλά τους Λονδρέζους να αντέχουν και να κερδίζουν ψυχολογία.
ΤΟΤΕΝΑΜ: Βικάριο, Πόρο, Ρομέρο, Φαν ντε Φεν, Ουντότζι (90′ Σπενς), Σαρ (90′ Γκρέι), Μπισούμα, Μπεντανκούρ, Τζόνσον (78′ Ντάνσο), Σολάνκε, Ρισάρλισον (66′ Σον)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ονάνα, Γιορό, Μαγκουάιρ, Σο, Μαζραουί (85′ Νταλότ), Καζεμίρο, Φερνάντες, Ντόργκου, Ντιαλό, Χόιλουντ (71′ Ζίρκζι), Μάουντ (71′ Γκαρνάτσο)