Ο Μίκης Θεοδωράκης ταξιδεύει στην Κίνα: Μια μουσική γέφυρα πολιτισμών

Διαβάζεται σε 6'
Ο Μίκης Θεοδωράκης ταξιδεύει στην Κίνα: Μια μουσική γέφυρα πολιτισμών

Η Τάνια Τσανακλίδου και η Μαρία Παπαγεωργίου γίνονται πρέσβειρες του λυρικού κόσμου του Μίκη Θεοδωράκη, μεταφέροντας για πρώτη φορά τη μουσική του στη μακρινή Κίνα.

Το λυρικό σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαιότερου Έλληνα συνθέτη, συναντά για πρώτη φορά το κοινό της Κίνας μέσα από το έργο “Αλληλογραφία” της Μαρίας Παπαγεωργίου. Η ξεχωριστή αυτή μουσική παράσταση, αφιερωμένη στη μνήμη του, θα παρουσιαστεί από δύο ερμηνεύτριες που ο ίδιος είχε βαθιά εκτιμήσει: την Τάνια Τσανακλίδου και τη Μαρία Παπαγεωργίου.

Η ιδέα αυτής της περιοδείας στηρίζεται σε μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη: να ακουστεί η μουσική του σε χώρες που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί, και η Κίνα ήταν μία από αυτές. Το 2025, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, οι δύο σπουδαίες φωνές θα μεταφέρουν την ελληνική μουσική παράδοση σε τρεις σημαντικές πόλεις: Σαγκάη (27/07), Πεκίνο (29/07) και Τζιανγκσί (02/08).

Η περιοδεία, που θα διαρκέσει από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2025, θα κορυφωθεί στις 29 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια συναυλία-σταθμό που θα προσφέρει στο κινεζικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει βαθύτερα το έργο και τη φιλοσοφία του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Τσανακλίδου – Παπαγεωργίου και μια “Αλληλογραφία”

Τάνια Τσανακλίδου
Τάνια Τσανακλίδου PAPADAKIS PRESS

Η Τάνια Τσανακλίδου και η Μαρία Παπαγεωργίου συναντιούνται επί σκηνής, φέρνοντας μαζί τους τη βαριά καλλιτεχνική τους διαδρομή και το ένστικτο της αυθεντικής ερμηνείας. Μέσα από τη σύμπραξή τους, ξεδιπλώνεται μια μοναδική συνομιλία με το άχρονο και το διαχρονικό.

Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται ο δίσκος «Αλληλογραφία» – το τελευταίο έργο που ο Μίκης Θεοδωράκης εμπιστεύτηκε στη Μαρία Παπαγεωργίου, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Ένα έργο που μετατρέπεται σε ζωντανό νήμα σύνδεσης με την καλλιτεχνική του παρακαταθήκη.

Η Μαρία Παπαγεωργίου
Η Μαρία Παπαγεωργίου Ούγκο Βάρβογλης

Η παρουσίαση του έργου του Θεοδωράκη στην Κίνα έχει βαθιά συμβολική και πολιτιστική αξία, καθώς ξεπερνά τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα, μεταφέροντας το ελληνικό πνεύμα σε έναν από τους πιο αρχαίους και πλούσιους πολιτισμούς του κόσμου. Είναι μια σπάνια ευκαιρία για τον κινεζικό λαό να έρθει σε άμεση επαφή με τη μουσική ενός δημιουργού που ύμνησε την ελευθερία, την αντίσταση και την ανθρωπιά – έννοιες παγκόσμιες και διαχρονικές. Το ταξίδι αυτό ολοκληρώνει με τρόπο συγκινητικό την επιθυμία του ίδιου του Θεοδωράκη να ακουστεί η μουσική του εκεί όπου δεν πρόλαβε να βρεθεί ο ίδιος, γεφυρώνοντας πολιτισμούς και ανοίγοντας νέους δρόμους διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

Έζησε μια ζωή βαθιά πολιτική

AP Photo

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, ελευθερίας και αγώνα. Το έργο του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, μεταφέροντας μέσα από τις μελωδίες του τα πάθη, τις ελπίδες και τα οράματα ενός λαού που διεκδικούσε την αξιοπρέπειά του. Κατάφερε να φέρει την ποίηση στους δρόμους, να την κάνει τραγούδι για όλους και να ενώσει διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Η παρακαταθήκη του βρίσκεται στην ικανότητά του να μετατρέπει τον ανθρώπινο πόνο και την αδικία σε παγκόσμιους ύμνους για την ελευθερία και την ανθρωπιά.

Ως προσωπικότητα, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή βαθιά πολιτική, με αδιάκοπη δράση και παρρησία, ακόμα και σε περιόδους που η φωνή του κόστιζε ακριβά. Δεν υπήρξε ποτέ ουδέτερος. Τοποθετήθηκε, πάλεψε, εξορίστηκε, επέστρεψε, και τελικά κατάφερε να γίνει η φωνή ενός ολόκληρου έθνους. Η δημιουργική του πορεία – από τα λαϊκά τραγούδια μέχρι τα συμφωνικά έργα και τις όπερες – αποδεικνύει το εύρος και τη βαθύτητα της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που θα εμπνέει τις επόμενες γενιές παγκοσμίως.

Τι θα περιλαμβάνει η παράσταση-αφιέρωμα

Η καλλιτεχνική δράση στην Κίνα περιλαμβάνει περιοδεία σε τρεις πόλεις – Σαγκάη (27/7), Πεκίνο (29/7) και Jiangxi – σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Κίνας και κινεζικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Κατόπιν η παράσταση θα παρουσιαστεί σε τόπους που συνδέονται με τον συνθέτη, με αφετηρία τα Χανιά.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης, παρουσιάζεται ο δίσκος “Αλληλογραφία”, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής συνεργασίας τους, οι δυο καλλιτέχνες αντάλλασσαν ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν σημειώσεις, απόψεις και πληροφορίες για την πρόοδο του έργου, γεγονός που ενέπνευσε τον τίτλο του δίσκου. Αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας ενσωματώνονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Στο δεύτερο μέρος, μέσα από τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα, γίνεται τιμητική αναφορά στους δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, των οποίων οι στίχοι ενέπνευσαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές συνθέσεις του Θεοδωράκη. Η παράσταση κορυφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του συνθέτη, υμνώντας την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού πολιτισμού.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://shpaa.gr/follow-the-melody-of-mikis-on-a-cultural-journey-to-china/

Συντελεστές

Τάνια Τσανακλίδου | τραγούδι
Μαρία Παπαγεωργίου | τραγούδι, ηλεκτρική και κλασσική κιθάρα

  • Μιχάλης Βρέττας | βιολί
  • Σοφία Ευκλείδου | τσέλο
  • Ευριπίδης Ζεμενίδης | ηλεκτρική κιθάρα
  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος | synths , bass
  • Θάνος Μιχαηλίδης | τύμπανα
  • Παντελής Θεολογίτης| μπουζουκι
  • Ηχοληψία | Σωτήρης Παπάκος
  • Σχεδιασμός Φώτων | Περικλής Μαθιέλλης
  • Ενορχηστρώσεις | Μαρία Παπαγεωργίου , Ευριπίδης Ζεμενίδης
  • Παραγωγή: Music Path Productions & Sino-Hellenic Performing Arts Alliance(SHPAA)
  • Επικοινωνία: BlackBird Communications
Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα