“Της Γριάς το Πήδημα” και ακόμη 6 παραλίες με περίεργα ονόματα

Διαβάζεται σε 6'
“Της Γριάς το Πήδημα” και ακόμη 6 παραλίες με περίεργα ονόματα
ISTOCK

Εκτός από τη φυσική τους ομορφιά, αυτές οι ελληνικές παραλίες ξεχωρίζουν για τα ασυνήθιστα ονόματά τους.

Από τη Θάσο και τη Μάνη, μέχρι τη Λευκάδα, υπάρχουν επτά πανέμορφες παραλίες που εντυπωσιάζουν και με τα ονόματά τους.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που «πέτρωσε» πηδώντας από έναν βράχο, ένας πειρατής που ναυάγησε και σκότωνε περαστικούς, καθώς και άλλες παράξενες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα ευφάνταστα ονόματα μερικών από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Ελλάδας.

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνες που οφείλουν την ονομασία τους στο μοναδικό τους σχήμα.

Ξι, Κεφαλονιά

Παραλία Ξι
Παραλία Ξι istock

Το Ξι, μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Κεφαλονιάς, βρίσκεται στην περιοχή της Παλλικής, νότια του Ληξουρίου. Η κατακόκκινη άμμος και οι αργιλώδεις βράχοι δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο στην Ελλάδα.

Η παραλία πήρε το όνομά της από το σχήμα του κόλπου, ο οποίος μοιάζει με το ελληνικό γράμμα «Ξ». Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια φυσική και δωρεάν θεραπεία σπα, καθώς ο γκρίζος άργιλος του εδάφους βοηθά στον καθαρισμό και τη σύσφιξη του δέρματος.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

istock

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει δει τη Λευκάδα αν δεν επισκεφθεί το Πόρτο Κατσίκι και δεν αντικρίσει αυτό το εξωπραγματικό μπλε της θάλασσας. Κάθετοι λευκοί βράχοι και καταγάλανα διαυγή νερά συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την ξακουστή παραλία που φιγουράρει σταθερά σε λίστες με τις ωραιότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Όσο για το όνομά της, σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, αυτό προέρχεται από τα κατσίκια που περιφέρονταν κάποτε αμέριμνα στην περιοχή.

Σαλιάρα, Θάσος

istock

Μια παραλία όπου το εκτυφλωτικό άσπρο συναντά τις αμέτρητες αποχρώσεις του γαλάζιου. Η παραλία Σαλιάρα στη Θάσο αποκαλείται και Marble Beach, επειδή ακριβώς από πάνω της βρίσκεται ένα εργοστάσιο μαρμάρων.

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Θάσου, 7 χλμ. από το Λιμένα, και είναι οργανωμένη με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Της Γριάς το Πήδημα, Άνδρος

The old woman's jump beach in Andros island, Greece

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου, η παραλία Της Γριάς το Πήδημα στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών όχι μόνο για τον περίεργο πελώριο βράχο που υψώνεται λίγα μέτρα από την άμμο, αλλά και για το όνομά της.

Σύμφωνα με τον θρύλο, το όνομά της το οφείλει σε μία ηλικιωμένη που πέτρωσε πηδώντας από τον βράχο.

Η προσέγγισή της είναι δύσκολη, καθώς από το ύψος του δρόμου περιλαμβάνει μια σύντομη κατάβαση της πλαγιάς ακολουθώντας ένα μονοπάτι για περίπου πέντε λεπτά.

Μπέλλα Βράκα, Σύβοτα

Bella Vraka beach in Sivota, Greece

Η παραδεισένια Μπέλλα Βράκα, η παραλία που ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο. Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν στο νησί περπατώντας μέσα στη θάλασσα, καθώς το νερό δεν ξεπερνά σε βάθος τα 40 εκατοστά.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραλίας είναι το ροζ χρώμα της άμμου, που οφείλεται στο πλούσιο κοκκινόχωμα της περιοχής.

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

istock

Η Βοϊδοκοιλιά, η διάσημη παραλία της δυτικής Μεσσηνίας με την λευκή άμμο που μοιάζει με πούδρα και τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, πήρε το όνομά της από το ημικυκλικό της σχήμα που θυμίζει… κοιλιά βοδιού. Βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, 10 χλμ. από την Πύλο.

Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.

Αν αναζητάτε την καλύτερη θέα στον όρμο του Ναυαρίνου και αγαπάτε την πεζοπορία, αξίζει να ανεβείτε στο Παλαιόκαστρο και στο Σπήλαιο του Νέστορα που βρίσκεται κάτω από αυτό.

Φονέας, Μάνη

Ο Φονέας είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Δυτικής Μάνης, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης. Αυτός ο μικρός κόλπος με την άγρια ομορφιά, τα λευκά βότσαλα και τα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά.

Μία εκδοχή για την περίεργη ονομασία της παραλίας μιλά για έναν πειρατή που ναυάγησε εκεί και σκότωνε τους περαστικούς.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον φονιά να είναι ένα τεράστιο φίδι που κατασπάραζε τα κοπάδια των καλόγερων στο καστρομονάστηρο της Βαϊδενίτσας.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα