Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η Ευρώπη χρειάζεται σημαντική αύξηση επενδύσεων.

Διαβάζεται σε 3'
Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η Ευρώπη χρειάζεται σημαντική αύξηση επενδύσεων.
EUROKINISSI

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ σε παραγωγικότητα και ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Για την αναγκαιότητα σημαντικής αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της και να ισχυροποιηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της και η ευημερία της, μίλησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο 29o Ετήσιο Συνέδριο του Economist, σε πάνελ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Ενρίκο Λέτα.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ σε παραγωγικότητα και ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν τίθεται θέμα επάρκειας χρηματοδοτικών πόρων καθώς η Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης από το ποσοστό των εγχώριων επενδύσεων. Εντούτοις, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, οι επιπλέον αποταμιεύσεις της, αντί να χρηματοδοτούν υψηλότερες εγχώριες επενδύσεις, εξάγονται και χρηματοδοτούν ξένες οικονομίες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως οι ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ υποστήριξε ότι η πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων στοχεύει στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας, δηλαδή στη διοχέτευση των επιπλέον ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων σε νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, είπε, που θα λειτουργούσε εύρυθμα θα έκανε το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ελκυστικό, αυξάνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες και, έτσι, θα διευκόλυνε την επιθυμητή αύξηση των επενδύσεων.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς. Εξήγησε ότι οι εμπορικοί φραγμοί-περιορισμοί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν ως δασμοί, περιορίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες. Κατά συνέπεια, συνέχισε, ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς περιορίζει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ΕΕ. Ανέφερε ως παράδειγμα, ότι μόνον για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι εσωτερικοί φραγμοί στην ενιαία αγορά ισοδυναμούν με δασμούς κοντά στο 100%.

Αμέσως μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης, συνέχισε, ο κατακερματισμός αυτός βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία, αλλά μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έτσι σήμερα η Ευρώπη δεν έχει μόνον μικρές αγορές κεφαλαίου, αλλά και μικρές τράπεζες, τόνισε.

«Στο παρελθόν, οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις ενοποίησης της Ευρώπης (Ενιαία Αγορά, Ευρωζώνη, Διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της  Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, RRF) συνέβαλαν στην αύξηση του επιπέδου των επενδύσεων. Οι αποφάσεις αυτές συνοδεύτηκαν με συνδυασμό πανευρωπαϊκών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλαγές στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης και παροχή κινήτρων και, συνεπώς, δημιούργησαν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το κεντρικό ερώτημα σήμερα είναι αν και σήμερα, με την απόφαση για τη δημιουργία ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς αποταμιεύσεων και επενδύσεων, θα κατορθώσουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη» κατέληξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα