Πίσω από την τρέλα με τα Labubu κρύβεται κάτι πιο βαθύ – και η ψυχολογία το εξηγεί
Διαβάζεται σε 3'
Αν νομίζετε ότι τα labubu είναι απλά ένα ακόμα περίεργο trend του TikTok, ξανασκεφτείτε το. Γιατί οι ψυχολόγοι “βλέπουν” κάτι βαθύτερο από αυτό.
- 10 Ιουλίου 2025 17:51
Στην εποχή μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο από το να γίνεται ένα αντικείμενο trend. Ένα απλό παιχνίδι, μια τσάντα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, είναι δυνατό μέσα σε λίγες ώρες να κατακλύσει το TikTok (κι όχι μόνο) και να μετατραπεί σε… αντικείμενο λατρείας. Έτσι και τα labubu.
Τα labubu -αυτά τα fluffy και ολίγον τι θα έλεγε κανείς creepy κουκλάκια- έχουν κατακλύσει τα πάντα. Κάποιοι τα βρίσκουν αξιαγάπητα, άλλοι λίγο ανατριχιαστικά. Όπως και να ‘χει, για τους περισσότερους είναι απλώς ένα παιχνιδάκι. Ή μήπως όχι;
Αν και σχεδιασμένα για παιδιά, όλο και περισσότεροι ενήλικες στρέφονται σε αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα. Κι ένας ψυχολόγος λέει πως αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Μιλώντας στο Tyla του Unilad, η κλινική ψυχολόγος Tracy King εξήγησε πως το φαινόμενοlLabubu (και γενικότερα η τάση για trinkets – μικρά διακοσμητικά/παιχνίδια) είναι στην πραγματικότητα μια ψυχολογική απάντηση στο χάος που βιώνει η Gen Z.
«Στην επιφάνεια φαίνονται χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα», λέει. «Αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο είναι βαθιά συμβολικά: προσφέρουν μικρές, προσιτές στιγμές άνεσης, ελέγχου και ταυτότητας μέσα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο».
Παλιότερα υπήρχε η κλασική «σκάλα καριέρας» – δούλευες, ανέβαινες, εξασφάλιζες το μέλλον. Για τη Gen Z όμως, σύμφωνα με τη Dr. King, αυτό έχει αντικατασταθεί από κάτι που μοιάζει περισσότερο με… escape room.
«Πρέπει να λύσεις γρίφους χωρίς οδηγίες, να πετύχεις στόχους που δεν φαίνονται και, φυσικά, οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς», πρόσθεσε.
Εκεί που οι παλαιότερες γενιές μάζευαν λεφτά για σπίτι στα 20 τους, οι νέοι σήμερα “επενδύουν στο τώρα” – και αυτό περιλαμβάνει και ένα Labubu ή δύο στο ράφι.
Η Dr. King εξηγεί πως οι νέοι μεγάλωσαν σε έναν ψηφιακό κόσμο, με ταυτότητες που κατασκευάζονται και δεν θεωρούνται δεδομένες. Πανδημίες, οικονομικές κρίσεις, κλιματική κρίση – όλα αυτά έκαναν τα παραδοσιακά «μεγάλα όνειρα» να μοιάζουν άπιαστα.
«Οι μικρές χαρές, η απαλότητα, οι αγορές που ταιριάζουν στην ταυτότητά τους – όλα αυτά είναι και προσβάσιμα και γεμάτα νόημα», λέει.
Και φυσικά, μέσα σε έναν κόσμο όπου το Instagram και το TikTok μιλούν με εικόνες, ένα Labubu είναι και αυτοέκφραση: ποιος είσαι, πώς νιώθεις, πού ανήκεις.
Για πολλούς, ένα τέτοιο παιχνιδάκι δεν είναι απλά cute. Είναι και μια δόση νοσταλγίας. Ένα μικρό άγγιγμα από την παιδική ηλικία που ίσως έλειψε ή διακόπηκε απότομα.
«Αυτά τα μαλακά, παιχνιδιάρικα αντικείμενα ξυπνούν συναισθήματα φροντίδας, ασφάλειας και τρυφερότητας», τονίζει η ψυχολόγος. «Είναι ουσιαστικά εργασία με το εσωτερικό παιδί – σε δράση».
Και όχι, δεν είναι περαστικό trend.
«Όσο ο κόσμος παραμένει πιεστικός και αποσυνδεδεμένος, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν απλές, τρυφερές και συμβολικές διεξόδους», καταλήγει η Dr. King. «Η κουλτούρα των trinkets δεν είναι επιφανειακή μόδα. Είναι ψυχολογική στρατηγική επιβίωσης στον σύγχρονο κόσμο».