Στις κάλπες η Ιαπωνία – Πιθανό νέο πλήγμα στην κυβέρνηση
Διαβάζεται σε 3'
Πίεση δέχεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, καθώς σύμφωνα με τα exit polls ο συνασπισμός του ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο και της Άνω Βουλής.
- 20 Ιουλίου 2025 17:06
Ο κυβερνών συνασπισμός στην Ιαπωνία είναι πιθανόν να χάσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή σύμφωνα με τα exit polls, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως πολιτική αναταραχή καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και οι εκλογές δεν καθορίζουν απευθείας το αν θα πέσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα, αυξάνουν την πίεση στον Ισίμπα, ο οποίος έχασε επίσης τον έλεγχο της πιο ισχυρής Κάτω Βουλής τον Οκτώβριο.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα και ο κυβερνητικός του εταίρος Komeito χρειάζονται 50 έδρες προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο του άνω σώματος του Κοινοβουλίου, που αριθμεί συνολικά 248 έδρες, στις εκλογές όπου κρίνονται οι μισές έδρες. Προβλέπεται να εξασφαλίσουν 32-51 έδρες, σύμφωνα με το exit poll της δημόσιας τηλεόρασης NHK.
Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα προβλέπουν πως ο κυβερνών συνασπισμός θα εξασφαλίσει 41-43 έδρες. Αν κερδίσει λιγότερες από 46 έδρες, θα πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα αφότου σχηματίστηκε ο συνασπισμός το 1999.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο συνασπισμός κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών στις εκλογές για την Κάτω Βουλή τον Οκτώβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ισίμπα να είναι ευάλωτος σε προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και να προκαλέσουν νέες εκλογές.
Αντιπολιτευόμενα κόμματα που τάσσονται υπέρ περικοπών φόρων και αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής εμφανίζονται να καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με τα exit poll με την αύξηση των τιμών – ιδιαίτερα την εκτόξευση στην τιμή του ρυζιού- να αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα για τους ψηφοφόρους.
Το LDP καλούσε για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με την ικανότητα της Ιαπωνίας να αναχρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη στον κόσμο συσσώρευση χρέους.
Στην ανησυχία γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προστίθεται η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή τιμωρητικών δασμών στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας.
Το λαϊκιστικό κόμμα Sanseito φαίνεται να είναι από τους μεγάλους νικητές της βραδιάς, καθώς προβλέπεται να εξασφαλίσει 10-15 εδρες, από μία που κατείχε προηγουμένως στην Άνω Βουλή. Η εκστρατεία του Sanseito “Πρώτα η Ιαπωνία” και οι προειδοποιήσεις για “σιωπηρή εισβολή” ξένων, έχουν καταστήσει μια άλλοτε περιθωριακή πολιτική ρητορική κυρίαρχο ρεύμα.