Η Θεσσαλονίκη και πάλι χωρίς Μετρό μετά από έναν χρόνο

Διαβάζεται σε 9'
Μετρό
Μετρό Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το Μετρό τραβά χειρόφρενο για το κοινό για να συνδεθεί με την Καλαμαριά – Οι αλλαγές που ισχύουν από σήμερα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού – Οι νέες γραμμές του ΟΑΣΘ και τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Χωρίς Μετρό θα ζει ξανά από σήμερα και για ένα μήνα η Θεσσαλονίκη λόγω των εργασιών σύνδεσης με την επέκταση της Καλαμαριάς, έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο λειτουργίας του, αφού τέτοιες μέρες πέρυσι, στις 30 Νοεμβρίου 2024, οι συρμοί μπήκαν στις ράγες του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου και άλλαξαν για πολλούς από τους Θεσσαλονικείς τη ρουτίνα της καθημερινής μετακίνησης.

Μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού θα επιστρέψει στις μετακινήσεις του όπως αυτές γίνονταν πριν από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκύψει να κληθούν να επωμιστούν ξανά οι βασικές οδικές αρτηρίες και, φυσικά, ο ΟΑΣΘ. Με μία, όμως, εξτρά -δύσκολη- παράμετρο: τις εν εξελίξει οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover και ιδίως τη νέα εξίσωση που λέγεται καθαίρεση της γέφυρας Πανοράματος. Ακόμη μία παράμετρος είναι βέβαια και οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αυτές τις 30 δύσκολες ημέρες, καθώς ημερολογιακά μπαίνουμε σε περίοδο καιρικής αστάθειας, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβαρύνει ακόμη παραπάνω το κυκλοφοριακό.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης εξυπηρέτησε ως επί το πλείστον το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, συνέβαλε αποδεδειγμένα στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης στους 12 μήνες που λειτούργησε, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.

Η διακοπή των δρομολογίων του Μετρό έχει προγραμματιστεί να ισχύσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα πλήρη δοκιμαστικά δρομολόγια για την επέκταση προς την Καλαμαριά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή επιβάρυνση, οι οποίες κατέληξαν σε προσθήκες και ρυθμίσεις για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

H Τροχαία και η δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται επί ποδός στα κρίσιμα σημεία της πόλης, ενώ ο ΟΑΣΘ συγκροτεί task force προκειμένου να ελέγχει την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση να δρομολογούνται περισσότερα λεωφορεία.

Το σχέδιο του ΟΑΣΘ

Ειδικότερα, όπως γράφει η VORIA.GR, ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει εκπονήσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αυξημένων αναγκών μετακίνησης που αναμένεται να προκύψουν από τη διακοπή λειτουργίας του Μετρό.

Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση του Οργανισμού, για την υλοποίηση του προγράμματος, ο ΟΑΣΘ, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους, προχώρησε στην αναστολή των αδειών των οδηγών και των απαραίτητων σταθμαρχών από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κατά το χρονικό διάστημα δηλαδή που το Μετρό θα παραμείνει κλειστό.

Νέα γραμμή κορμού

Έτσι, μπαίνει από σήμερα σε τροχιά λειτουργίας μία νέα λεωφορειακή γραμμή κορμού, η Μ1 που θα ξεκινά από τον τερματικό σταθμό Νέα Ελβετία του Μετρό και μέσω της λεωφόρου Κ. Καραμανλή και των οδών Εγνατία και Μοναστηρίου θα κάνει τέρμα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ειδικότερα η μετάβαση είναι: Σταθμός Μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας, Μιχ. Ψελλού, δεξιόστροφος ελιγμός στην παράπλευρη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανίων, Λεωφ. Κ. Καραμανλή, Εγνατία, Μοναστηρίου, Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Αντίστοιχα η επιστροφή θα είναι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μοναστηρίου, Εγνατία, Λεωφ. Κ. Καραμανλή, αριστερόστροφος ελιγμός στην οδό Μιχ. Ψελλού, Σταθμός Μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας.

Τα δρομολόγια θα είναι κάθε επτά λεπτά τις ώρες αιχμής και τα λεωφορεία θα διέρχονται από 11 υφιστάμενες στάσεις και συγκεκριμένα: 25ης Μαρτίου, Γυμνάσιο, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΠΑΜΑΚ, ΑΧΕΠΑ, Καμάρα, Αγίας Σοφίας, Αντιγονιδών, Πλ. Δημοκρατίας και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός με τέρμα τον τερματικό σταθμό Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Κατά την επιστροφή θα γίνεται χρήση των στάσεων Ζωγράφου, Πλ. Δημοκρατίας, Αντιγονιδών, Αγίας Σοφίας, Καμάρα, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Μ. Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου με τέρμα τον σταθμό Νέα Ελβετία.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά από 17 λεωφορεία, από τις 05:00 το πρωί μέχρι τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο τα δρομολόγια θα σταματούν στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Ενίσχυση τεσσάρων γραμμών

Εκτός από τη δημιουργία της Μ1, ο ΟΑΣΘ ενισχύει με επιπλέον λεωφορεία τρεις γραμμές, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους και συγκεκριμένα:

  • 3, που εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός κάθε 8 λεπτά
  • 31, που εκτελεί το δρομολόγιο Βούλγαρη – ΚΤΕΛ κάθε 10 λεπτά
  • 39, που εκτελεί το δρομολόγιο Κηφισιά – Δικαστήρια κάθε 11 λεπτά

Οι γραμμές αυτές περνούν από τη ζώνη επιρροής του Μετρό και μπορούν να εξυπηρετήσουν επιβάτες του.

Η γραμμή 3 ενισχύεται με δύο λεωφορεία (από τα 15 πηγαίνει στα 17) και η μέση συχνότητά της πέφτει από τα 15 στα 8 λεπτά.

Η γραμμή 31 ενισχύεται με τρία λεωφορεία (από τα δέκα θα πάρει στα 13) και η μέση συχνότητά της πέφτει από τα 16 στα δέκα λεπτά.

Η γραμμή 39 ενισχύεται με τέσσερα λεωφορεία και διαθέτοντας συνολικά 12 (από οκτώ που έίχε μέχρι πρότινος). Η συχνότητά της πέφτει από τα 20 στα έντεκα λεπτά.

Νέα γραμμή για το Πανόραμα

Από σήμερα λειτουργεί και η νέα λεωφορειακή γραμμή 58Μ, που εκτελείται από τα ΚΤΕΛ για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, οι οποίοι υφίστανται ταλαιπωρία από την κατασκευή του Flyover. Τα δρομολόγια εκτελούνται με τέσσερα λεωφορεία, τα οποία διέρχονται από 52 στάσεις κατά τη μετάβαση και την επιστροφή.

Η νέα λεωφορειακή γραμμή ακολουθεί διαδρομή μέσω των οδών Στ. Καζαντζίδη, Χαριλάου-Θέρμης, Θέρμης – Πανοράματος, Βενιζέλου, Κομνηνών, Μαντζαρίδη, Πέτρου Λεβαντή, Σταδίου, Πυθαγόρα και θα επιστρέφει μέσω της οδού Θέρμης -Πανοράματος, Χαριλάου – Θέρμης, Στέλιου Καζαντζίδη με αφετηρία και τερματισμό τον σταθμό μετεπιβίβασης Νέα Ελβετία.

Η ομάδα δράσης

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΟΑΣΘ, με πρωτοβουλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κώστα Ταγγίρη, συγκροτήθηκε άμεση ομάδα δράσης, η οποία αποτελείται από οδηγούς και σταθμάρχες του Οργανισμού. Τόσο οι οδηγοί όσο και οι σταθμάρχες θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε, εφόσον χρειαστεί, να καλύψουν οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί σε κάποια λεωφορειακή γραμμή για έκτακτους λόγους, όπως, για παράδειγμα, η ασθένεια κάποιου οδηγού.

Έτσι, εφόσον υπάρξει πρόβλημα, θα αναλαμβάνει το δρομολόγιο άλλος οδηγός, ο οποίος θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα να μην υπάρξουν απώλειες δρομολογίων, κάτι που σε φυσιολογικές συνθήκες είναι αναπόφευκτο.

Σε… κόκκινο συναγερμό

«Στον ΟΑΣΘ είμαστε σε… κόκκινο συναγερμό, για να μπορέσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δηλωσε λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης.

Ο ίδιος τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που δέχτηκαν το πάγωμα των αδειών τους και βάζουν πλάτη, βάζουν την ψυχή τους, για να εξυπηρετήσουμε τους επιβάτες σε μια κρίσιμη περίοδο. Θέλω επίσης να απευθύνω έκκληση προς τους οδηγούς των αυτοκινήτων, να σκέφτονται πριν σταθμεύσουν ή κάνουν στάση κάπου που δεν επιτρέπεται, ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στα λεωφορεία. Οι λεωφορειολωρίδες πρέπει να είναι ανοιχτές, προκειμένου τα λεωφορεία να εκτελούν τα δρομολόγιά τους με ταχύτητα και να μπορούν να τηρούνται τα προγράμματα».

Ο κ. Ταγγίρης επισημανε επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα που θα μείνει εκτός λειτουργίας το Μετρό είναι μικρό, ένας μήνας. Στον ΟΑΣΘ έχουμε λάβει μέτρα για να συνδράμουμε, συνεπώς, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, θα είναι διαχειρίσιμο».

Ενίσχυση της αστυνόμευσης

Κομβικό ρόλο στη δύσκολη επιχείρηση ανακούφισης του κυκλοφοριακού αναμένεται να διαδραματίζει η Τροχαία Θεσσαλονίκης, η ενισχυμένη παρουσία της οποίας από την έναρξη των εργασιών του Flyover μέχρι σήμερα έχει κατά γενική ομολογία πολύ θετικά αποτελέσματα. Ήδη έχει προαναγγελθεί η αύξηση της αστυνόμευσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ειδικά τις ώρες αιχμής, ώστε να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προβλήματα. Προτεραιότητα θα δίνεται στην Εγνατία και στη λεωφόρο Κ. Καραμανλή, που εκτιμάται ότι θα δεχτούν τον μεγαλύτερο φόρτο.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, η Δημοτική Αστυνομία του κεντρικού δήμου θα εφαρμόσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στους οδικούς άξονες, όπου συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος, προκειμένου να συνδράμει και αυτή από την πλευρά της στην αντιμετώπιση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης, έχει ζητήσει με επιστολή του από τη διοίκηση της ΔΕΘ να ενεργοποιηθούν οι δύο χώροι στάθμευσης σε περίπτερα εντός του χώρου της έκθεση, όπως είχε αποφασιστεί στο παρελθόν.

Οι προσωποποιημένες κάρτες

Πρόβλεψη έχει ληφθεί και για τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών μηνιαίας, τρίμηνης ή εξαμηνιαίας διάρκειας, που εκ των πραγμάτων θα είναι άχρηστες το διάστημα του κλεισίματος του Μετρό.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα δοθεί ισόχρονη επέκταση στη χρήση των καρτών αντίστοιχη με τη διάρκεια διακοπής λειτουργίας του Μετρό, προκειμένου να μην απολέσει κανένας επιβάτης μέρος ή το σύνολο των προπληρωμένων διαδρομών.

Η ανάγκη διακοπής και τα δοκιμαστικά δρομολόγια

Η προσωρινή διακοπή του Μετρό είναι αναγκαία ώστε να «κουμπώσουν» οι έξι διαφορετικές εργολαβίες της επέκτασης της Καλαμαριάς και να συντονιστούν με τη βασική γραμμή σε ό,τι αφορά τη σηματοδότηση, τα συστήματα αυτοματισμού, τις τηλεπικοινωνίες κλπ.

Στο διάστημα αυτό τόσο τα παλιά όσο και τα νέα τρένα που έχουν φτάσει στην Ελλάδα για να ενταχθούν στον στόλο του Μετρό, τα οποία ήδη κάνουν δοκιμαστικά δρομολόγια τις νυχτερινές ώρες στην επέκταση της Καλαμαριάς, θα πραγματοποιούν τη διαδρομή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Μίκρα 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να διανύσουν τα απαραίτητα χιλιόμετρα που προβλέπει το πρωτόκολλο. Για να γίνει αυτό θα αλλάξει το software του συστήματος, ώστε οι συρμοί να καταλήγουν στη Μίκρα και όχι στη Νέα Ελβετία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η προσωρινή διακοπή είναι αναγκαία προκειμένου το σύστημα να παραδοθεί στους πολίτες απολύτως ασφαλές, αξιόπιστο και πιστοποιημένο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η συνέχεια σήμερα, επί τους… δρόμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα