ΚΚΕ για εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε “αρένες”
Διαβάζεται σε 2'
Το ΚΚΕ καταγγέλλει το θάνατο 50χρονου εργαζόμενου στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ, αποδίδοντας την τραγωδία στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας και στην κυβερνητική πολιτική.
- 26 Νοεμβρίου 2025 15:57
Το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, όπου 50χρονος τεχνίτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια βαριάς εργασίας, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αποδίδει την τραγωδία σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας, υποστελέχωση και χρόνια υποβάθμιση των υποδομών, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τις πρόσφατες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.
Το κόμμα μιλά για “αρένες” στους χώρους δουλειάς και καλεί σε ενίσχυση των συλλογικών αγώνων για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Ένας ακόμα εργάτης προστίθεται στον μακρύ κατάλογο όσων χάνουν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε “αρένες” λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας, της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης, στο βωμό της πολιτικής της μείωσης του κόστους και της αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους.
Ο τραγικός θάνατος του τεχνίτη του ΗΣΑΠ στο αμαξοστάσιο του Πειραιά, ο οποίος εκτελούσε βαριά εργασία μεταφοράς ανταλλακτικών, χωρίς μέτρα ασφαλείας και χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια εκτέλεσης τέτοιων εργασιών στον συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η κυβερνητική πολιτική της δήθεν συντήρησης με “κόψε – ράψε” του απαρχαιωμένου στόλου, αντί αγοράς νέων συρμών και ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του δικτύου, μπορεί να αποβεί και με αυτόν τον τρόπο θανατηφόρα.
“Τραγική ειρωνεία” αποτελεί ακόμα ότι την ίδια στιγμή που ο εργάτης έχανε στη ζωή του, η υπουργός Εργασίας, μαζί με τους λεγόμενους “κοινωνικούς εταίρους”, πραγματοποιούσε φιέστες για “νέα εποχή” στην προστασία των εργαζομένων, “ξεχνώντας” ότι πολύ πρόσφατα νομοθέτησε το έκτρωμα της 13ωρης εργασίας και της ευελιξίας που απογειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, αυξάνοντας τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η ενίσχυση του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα τους, διεκδικώντας αποφασιστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας στους τόπους δουλειάς, ενάντια στο εχθρικό για το λαό κράτος, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.