Κατασχέθηκαν 480 πλαστοί πίνακες – Ανάμεσά τους γνωστών Ελλήνων ζωγράφων
Διαβάζεται σε 3'
Σε δύο συλλήψεις για κατοχή πλαστών έργων τέχνης στην Αττική προχώρησε η ΕΛΑΣ. Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 42 και 57 ετών, με τον 57χρονο να κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
- 27 Νοεμβρίου 2025 10:17
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν πρωινές ώρες της Τρίτης, 25 Νοεμβρίου, δύο ημεδαποί, ηλικίας 42 και 57 ετών, ένας εκ των οποίων δικηγόρος, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, για δοσοληψία πλήθους πλαστών πινάκων ζωγραφικής, ενώ ο 57χρονος δικηγόρος κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ειδικότερα, σε επιχείρηση του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες των κατηγορουμένων, καθώς και σε άλλους χώρους, όπου συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 481 έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, 2 έγγραφα – πιστοποιητικά γνησιότητας, 4 πιστόλια και 6 γεμιστήρες, 370 φυσίγγια διαφόρων μετρημάτων, 5 θήκες πιστολιών, 2 κινητά τηλέφωνα, καταγραφικό μηχάνημα, καθώς και οθόνη με κάρτα μνήμης.
Σύμφωνα με γνωμάτευση πραγματογνώμονα, προέκυψε ότι στην πλειονότητά τους οι πίνακες ζωγραφικής είναι πλαστοί. Μάλιστα, μεταξύ αυτών, εντοπίστηκαν και πλαστά έργα του ζωγράφου Κων/νου Παρθένη, του οποίου τα αντίστοιχα γνήσια έργα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής που προέρχονταν από το μεγάλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με τους πάνω από 200 πλαστούς πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Η δικογραφία τότε περιελάμβανε 14 κατηγορούμενους.
Ο πραγματογνώμονας που κλήθηκε μάλιστα από την Αστυνομία, στάθηκε στην προηγούμενη φορά που είχε κληθεί για εξέταση, προσομοιάζοντας τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τους πίνακες, με τα πιστοποιητικά των πινάκων που του είχαν επιδειχθεί στην δικογραφία του Ιουνίου που ήταν όμοια όπως και η τεχνοτροπία των πινάκων.
Οι δύο απατεώνες έλαβαν 300.000 ευρώ από το θύμα για την προμήθεια δήθεν ράβδου χρυσού που αντιλήφθηκε ότι ήταν ψεύτικοι και στη συνέχεια του έδωσαν 439 πίνακες ανάμεσά τους και δήθεν πίνακες του Παρθένη που αντιλήφθηκε σε δεύτερο χρόνο πως και αυτοί ήταν πλαστοί και έτσι απευθύνθηκε στις Αρχές που έφτασαν στα ίχνη των απατεώνων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.