Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Νοτιοανατολική Ασία – Εκατόμβη νεκρών

Διαβάζεται σε 4'
Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Νοτιοανατολική Ασία – Εκατόμβη νεκρών
Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων (AP Photo/Nazar Chaniago)

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Σρι Λάνκα εξαιτίας των φονικών πλημμύρων που “χτυπούν” την περιοχή. Αγωνία για τους αγνοούμενους.

Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα , Βιετνάμ και Μαλαισία βρίσκονται στο επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας με τους διασώστες να αγωνίζονται να εντοπίσουν δεκάδες αγνοούμενους.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων.

Στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον 145 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, ενώ θλιβερός είναι ο απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας και σε άλλες χώρες.

Περισσότεροι από 100 από τους νεκρούς προέρχονται από τη νότια επαρχία Σονγκκλά, όπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νερά έχουν κατακλύσει σπίτια και ξενοδοχεία.

Πλημμύρες στην Ταϊλάνδη (AP Photo/Sarot Meksophawannakul)

Η Ταϊλάνδη, που πρόκειται να φιλοξενήσει τους αγώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον επόμενο μήνα, θα μεταφέρει τις διοργανώσεις για 11 αθλήματα στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ λόγω των φονικών πλημμυρών στο νότο, σύμφωνα με το BBC.

Καταστροφικές οι πλημμύρες και στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα μετρά τουλάχιστον 56 νεκρούς και 21 αγνοούμενους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών (DMC), 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική περιοχή καλλιέργειας τσαγιού του Μπαντούλα, όταν κατολίσθηση έπεσε πάνω στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σπίτια να παρασύρονται από τα νερά, ενώ οι τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα σήμερα, Παρασκευή (28/11).

90 νεκροί στην Ινδονησία

Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έπληξαν το μεγάλο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας αυξήθηκε στους 90 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη βόρεια Σουμάτρα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αναζητούνται ακόμη τουλάχιστον 65 άνθρωποι». Στη γειτονική επαρχία δυτική Σουμάτρα, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι 12, ανέφερε το τοπικό παράρτημα της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Το δυτικό τμήμα του πελώριου ινδονησιακού αρχιπελάγους, όπως και γειτονικές χώρες επλήγησαν από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους τις τελευταίες μέρες.

«Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο AFP, καθώς πολλές οδικές συνδέσεις είναι κομμένες.

Στην Σιμπόλγκα, την πόλη που υπέστη το πιο βαρύ πλήγμα, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 άνθρωποι, ανέφερε ακόμη.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τις επαρχίες Δυτική Σουμάτρα, Βόρεια Σουμάτρα και Ατσέχ, στο δυτικό άκρο της Σουμάτρας, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές.

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία (AP Photo/Ade Yuandha)

Στην τελευταία, την Ατσέχ, χρειάστηκε εσπευσμένη απομάκρυνση σχεδόν 1.500 ανθρώπων από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Διαπιστώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε διάφορους τομείς της επαρχίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Τοπική θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Perusahaan Listrik Negara ανακοίνωσε προχθές πως ανέπτυξε προσωπικό για να αποκατασταθεί «προοδευτικά» η παροχή, μετά την κατάρρευση πυλώνα του συστήματος μετάδοσης λόγω ξαφνικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με την ινδονησιακή μετεωρολογική, κλιματολογική και γεωφυσική υπηρεσία, προχθές Τετάρτη σχηματίστηκε κυκλώνας, που θεωρείται πιθανό να προκαλέσει νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως στην Ατσέχ και στη βόρεια Σουμάτρα, τα επόμενα 24ωρα.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη σφοδρότητα των καταιγίδων. Πλέον οι βροχοπτώσεις γίνονται κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, προκαλώντας συχνά ξαφνικές πλημμύρες.

Στην αρχή του μήνα, κατολισθήσεις έπληξαν την Ιάβα, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τερματίστηκαν την Τρίτη, παρότι 13 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι, κατά τις αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα