Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς κάθε χώρα που πουλάει πετρέλαιο στην Κούβα – Οργή της Αβάνας

Διαβάζεται σε 2'
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς κάθε χώρα που πουλάει πετρέλαιο στην Κούβα – Οργή της Αβάνας
istock

Ο Nτόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για επιπρόσθετους δασμούς σε χώρες που πωλούν πετρέλαιο στην Κούβα. Η Αβάνα χαρακτηρίζει “βάρβαρη πράξη επίθεσης” την απειλή των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Πέμπτη (29/01) προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επισείει την απειλή ότι οι ΗΠΑ «μπορεί» να προχωρούν στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών, ύψους που δεν διευκρινίζεται, σε χώρες που πωλούν πετρέλαιο στην Κούβα.

«Επιπρόσθετος τελωνειακός δασμός ad valorem μπορεί να επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά που παράγονται από οποιαδήποτε χώρα πουλάει άμεσα ή έμμεσα ή παραδίδει πετρέλαιο στην Κούβα», αναφέρει το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος, που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ο όρος ad valorem («ανάλογα με την αξία» στα λατινικά) σημαίνει ότι οι επιπλέον δασμοί θα είναι κυμαινόμενοι και θα υπολογίζονται ανάλογα με τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης των αγαθών.

Η απόφαση αυτή, με σκοπό να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση, βασίζεται στην ανακήρυξη από τον Ντόναλντ Τραμπ κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας της «εξαιρετικής απειλής» που εγείρει η Κούβα για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια», πάντα κατά το διάταγμα.

Κούβα: “Βάρβαρη πράξη επίθεσης” την απειλή των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας χαρακτήρισε χθες Πέμπτη το βράδυ (τοπική ώρα· λίγο μετά τις 06:00 ώρα Ελλάδας) «βάρβαρη πράξη επίθεσης» την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος από τον Τραμπ.

«Καταγγέλλουμε σε όλο τον κόσμο αυτή τη βάρβαρη πράξη επίθεσης εναντίον της Κούβας και του λαού της, που υπομένει για πάνω από 65 χρόνια τον πιο μακρό και απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε ποτέ σ’ ένα ολόκληρο έθνος», καθώς σημαίνει πως ο κόσμος στη χώρα της Καραϊβικής θα «υποχρεωθεί να υποστεί ακραίες συνθήκες ζωής», υπογράμμισε μέσω X ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα