Κρατάει το 51% του ΑΔΜΗΕ το ελληνικό δημόσιο

Διαβάζεται σε 3'
Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος
Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI

Ξεκινάει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ, η οποία θα αιμοδοτήσει τα ταμεία του Διαχειριστή ώστε να υλοποιήσει το Επενδυτικό του Πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων, Βορείου Αιγαίου και Ιταλίας.

Με τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή του Δημόσιου και των Κινέζων της State Grid ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΑΔΜΗE.

Στη σχετική επιστολή από τον αρμόδιο ΥΠΕΝ, Σταύρο Παπασταύρου που εστάλη χθες το μεσημέρι στον ΑΔΜΗΕ, με κοινοποίηση προς τους μετόχους τους, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να βάλουν μπροστά τις διαδικασίες για την έναρξη της ΑΜΚ, που θα γίνει τελικά χωρίς την είσοδο νέου επενδυτή.

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, αναφέρεται ότι «προκειμένου να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2025- 2034, καλείστε να προβείτε στις ενέργειες ώστε η Γενική Συνέλευση να αποφασίσει άμεσα την αύξηση ποσού του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ ευρώ, με συμμετοχή εκάστου μετόχου κατά το ποσοστό του στο υφιστάμενο κεφάλαιο της εταιρίας».

Σύμφωνα με την επιστολή σημειώνεται ότι η παραπάνω αύξηση αξιολογείται ως απαραίτητη για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Αν και οι αρχικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί ήθελαν και για γεωπολιτικούς λόγους να μπαίνει στην εταιρεία ένας ισχυρός δυτικός παίκτης, όπως για παράδειγμα η αμερικανική BlackRock, που θα «κούμπωνε» και με την παρούσα συγκυρία, τελικά κέρδισε έδαφος η πρόταση η επικείμενη ΑΜΚ να περιοριστεί στους υφιστάμενους μετόχους.

Και αυτό καθώς το Δημόσιο θέλει να κρατήσει προσώρας τουλάχιστον το 51% του Διαχειριστή υπό κρατικό έλεγχο.

Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα μπει στα ταμεία του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι επαρκεί για να «αποκατασταθούν» οι χρηματοδοτικές ροές του Διαχειριστή προκειμένου να «τρέξει» το επενδυτικό πρόγραμμα που φτάνει συνολικά τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2034 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Διαχειριστή κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2025.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και καταδεικνύουν τα δεδομένα, τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και πολύ περιορισμένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, προγραμματίζεται προς υλοποίηση μέχρι το 2030, ήτοι της τάξης των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 7,8 δις. ευρώ.

Το ο εγχείρημα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ήτνα βασική προϋπόθεση, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τόσο το πλήθος όσο και το είδος και τη σημασία των έργων που προγραμματίζονται.

Πρόκειται για εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις χωρίς να λείπουν και κρίσιμα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του συστήματος μεταφοράς σε συνθήκες περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται να τρέξει τις τρείς μεγάλες διασυνδέσεις, των Δωδεκανήσων, του Β. Αιγαίου και τη δεύτερη γραμμή με την Ιταλία, με τις σχετικές επενδύσεις να ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα