Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής για το “κράνος μνήμης” του

Διαβάζεται σε 3'
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής για το “κράνος μνήμης” του
AP Photo Alessandra Tarantino

Μόλις 20 λεπτά πριν την έναρξη του αγωνίσματος, η ΔΟΕ απέβαλε από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς τον Ουκρανό αθλητή του skeleton, Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς. Ο αθλητής αρνήθηκε να αφαιρέσει το κράνος του με εικόνες θυμάτων του πολέμου.

Μόλις 20 λεπτά πριν από την έναρξη του αγωνίσματος στην Κορτίνα, η ΔΟΕ απέβαλε τον Ουκρανό αθλητή του skeleton, Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς, από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση ελήφθη, καθώς ο αθλητής αρνήθηκε να αποσύρει το «κράνος μνήμης» με τις εικόνες θυμάτων του πολέμου.

Σε μια λακωνική δήλωση, η ΔΟΕ ανέφερε ότι αφαίρεσε τη διαπίστευση του Χερασκέβιτς λόγω της άρνησής του να συμμορφωθεί με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΔΟΕ για την Έκφραση των Αθλητών. «Έχοντας λάβει μια τελευταία ευκαιρία, ο πιλότος του skeleton Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς από την Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τον αγώνα του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα 2026 σήμερα το πρωί», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η αφαίρεση της διαπίστευσης του σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν θα του επιτραπεί η επιστροφή στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η αντίδραση του αθλητή

Ο Χερασκέβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι δύσκολο να το περιγράψει τα συναισθήματα του. «Νιώθω κενό».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα προσφύγει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), αν και με τη διοργάνωση ήδη σε εξέλιξη, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Χερασκέβιτς απηύθυνε μια τελευταία έκκληση στη ΔΟΕ να του επιτραπεί να αγωνιστεί φορώντας το κράνος του.

«Ποτέ δεν ήθελα ένα σκάνδαλο με τη ΔΟΕ και δεν το δημιούργησα εγώ», είπε. «Η ΔΟΕ το δημιούργησε με την ερμηνεία των κανόνων της, την οποία πολλοί θεωρούν μεροληπτική».

«Παρόλο που αυτό το σκάνδαλο κατέστησε δυνατό να ακουστεί δυνατά η φωνή για τους Ουκρανούς αθλητές που έχουν σκοτωθεί, ταυτόχρονα το ίδιο το γεγονός του σκανδάλου αποσπά τεράστια προσοχή από τους ίδιους τους αγώνες και από τους αθλητές που συμμετέχουν σε αυτούς».

Τα αιτήματα του Χερασκέβιτς

Για τους παραπάνω λόγους, ο αθλητής πρότεινε να τερματιστεί η διαμάχη, ζητώντας:

  • Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης του «Κράνους Μνήμης».
  • Να ζητηθεί συγγνώμη για την πίεση που του ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
  • Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό αθλητισμό, να παρασχεθούν ηλεκτρικές γεννήτριες για τις ουκρανικές αθλητικές εγκαταστάσεις που πλήττονται από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Τα αίτηματά του, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν μέχρι στιγμής.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα