Χαβάη: Μεγάλες οι καταστροφές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών

Διαβάζεται σε 3'
Χαβάη: Μεγάλες οι καταστροφές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών
AP Photo/Mengshin Lin

Η Χαβάη αντιμετωπίζει τις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών, με εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες.

Η Μέλανι Λι, κάτοικος του Οάχου, αντίκρισε τη Δευτέρα για πρώτη φορά τα συντρίμμια του σπιτιού της.

«Ζούμε εδώ σχεδόν 20 χρόνια. Έχασα… τα χάσαμε όλα», δήλωσε η Λι στο CBS News. «Τις φωτογραφίες των παιδιών μου. Πράγματα με τεράστια συναισθηματική αξία. Τώρα πια αναρωτιόμαστε από πού να κάνουμε μια νέα αρχή;»

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη Τζος Γκριν, η Χαβάη βρίσκεται στο ξεκίνημα της ανάκαμψης από ένα διπλό κύμα σφοδρών καταιγίδων. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι καταιγίδες αυτές προκάλεσαν βροχόπτωση που έφτασε ακόμη και το 1,2 μέτρο σε περιοχές του Οάχου και του Μάουι.

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας επέβαλε την άμεση εκκένωση περιοχών βόρεια της Χονολουλού, με τις αρχές να προχωρούν σε περισσότερες από 200 διασώσεις. Στο βόρειο Οάχου, άνδρες της Εθνοφρουράς πάλευαν με τα ορμητικά νερά που έφταναν μέχρι τη μέση τους, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν οδηγούς και κατοίκους που είχαν παγιδευτεί στις λάσπες.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 2.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αντίστοιχη ήταν η καταστροφή και στο Μάουι, όπου η καταιγίδα παρέσυρε στο πέρασμά της γέφυρες και οδικά δίκτυα, “καταπίνοντας” ολόκληρα οχήματα.

 

Αν και δεν έχει δοθεί ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής, ο Γκριν ανέφερε πως το κόστος των ζημιών ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των πλήξεων σε αεροδρόμια, σχολεία, οδικά δίκτυα, κατοικίες, καθώς και σε ένα νοσοκομείο στην περιοχή Κούλα του Μάουι.

Ανάμεσα σε αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι και ο ηθοποιός Τζέισον Μομόα. Σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram, ο πρωταγωνιστής του «Aquaman», που έχει γεννηθεί στη Χονολουλού, ανέφερε πως ο ίδιος και η οικογένειά του έφυγαν από τη Βόρεια Ακτή μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Είμαστε ασφαλείς τώρα, αλλά πολλοί άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, γι’ αυτό στέλνουμε σε όλους την αγάπη μας», δήλωσε ο Μομόα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, το τίμημα της καταστροφής, τόσο το οικονομικό όσο και το ψυχολογικό, είναι δυσβάσταχτο. Για τις κοινότητες του Μάουι, που προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν δύο χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές των 102 θυμάτων, οι πλημμύρες αυτές ήρθαν να προσθέσουν νέο πόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα