Ο 14χρονος Dean Roy που διεκδικεί θέση Κυβερνήτη – “Θα φέρουμε την αλλαγή”
Διαβάζεται σε 3'
Ο 14χρονος Dean Roy θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του Κυβερνήτη στο Βερμόντ, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, καθώς η νομοθεσία της πολιτείας δεν θέτει κατώτατο όριο ηλικίας.
- 27 Μαρτίου 2026 14:55
Μετά τη θητεία του ως βοηθός στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας του Βερμόντ, ο 14χρονος μαθητής του σχολείου Stowe, Dean Roy, έχει πλέον στρέψει το βλέμμα του στο κυβερνητικό γραφείο. Τον Νοέμβριο, θα είναι ο πρώτος υποψήφιος κυβερνήτης κάτω των 18 ετών που θα εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο των γενικών εκλογών της πολιτείας.
«Δεν περιμένω απαραίτητα να κερδίσω», δήλωσε. «Αυτό που περιμένω είναι να ξεκινήσω ένα κίνημα και να κάνω περισσότερους νέους να ακολουθήσουν και να πουν: “Ναι, θέλουμε και εμείς να φέρουμε την αλλαγή”».
Ένας άλλος μαθητής, ο Ethan Sonneborn, είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη το 2018, καταλαμβάνοντας τελικά την τελευταία θέση ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους στις προκριματικές εκλογές, όπως μεταδίδει το AP.
O Roy εξασφάλισε τη συμμετοχή του στις γενικές εκλογές ιδρύοντας δικό του πολιτικό σχηματισμό, το κόμμα “Freedom and Unity”. Και οι δύο κατάφεραν να θέσουν υποψηφιότητα καθώς το σύνταγμα της πολιτείας δεν ορίζει κατώτατο όριο ηλικίας για το αξίωμα του κυβερνήτη· η μόνη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να διαμένουν στην πολιτεία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
«Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, ένας 14χρονος να θέτει υποψηφιότητα για κυβερνήτης, αλλά ειλικρινά, κοιτάξτε τους ανθρώπους που διοικούν αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Roy σε ανάρτηση στη σελίδα της καμπάνιας του στο Instagram.
Σχεδόν όλες οι άλλες πολιτείες θέτουν κατώτατα όρια ηλικίας για τη θέση του κυβερνήτη, συνήθως τα 30 έτη. Στο Κάνσας, οι νομοθέτες πρόσθεσαν την προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον 25 ετών το 2018, αφού έξι έφηβοι έθεσαν υποψηφιότητα για το αξίωμα.
Ο νυν κυβερνήτης, ο Ρεπουμπλικάνος Phil Scott, επικροτεί το ενδιαφέρον του Roy, αλλά δεν πιστευτεί ότι κάποιος τόσο νέος είναι έτοιμος για τις ευθύνες που συνεπάγεται η διοίκηση μιας πολιτείας. «Πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τη νεολαία μας να συμμετέχει», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Amanda Wheeler. «Αλλά ο Κυβερνήτης πιστεύει επίσης ότι ένας έφηβος μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος για να υπηρετήσει σε αυτόν τον ρόλο, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας και των βιωμάτων που έχουν οι νέοι σε αυτό το στάδιο της ζωής τους».
Ο Roy διαφωνεί ότι η ηλικία έχει οποιαδήποτε σχέση με το αν ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος για το αξίωμα.
«Στόχος μου είναι να με κοιτάξουν αυτοί οι επαγγελματίες πολιτικοί και να πουν: “Θεέ μου, έχει όντως την ευκαιρία να τα ανατρέψει όλα”», δήλωσε ο Roy. «Αν καταφέρω να τους κάνω να με δουν ως πραγματική απειλή, τότε θα ξέρω ότι πέτυχα. Γιατί αυτό που θέλω είναι να τους δείξω ότι η νεολαία έχει φωνή. Θα φέρουμε την αλλαγή. Το μέλλον είναι τώρα».