Το “κατά περίπτωση” του Μαρινάκη, το κεφαλοκλείδωμα του Χατζηδάκη

Διαβάζεται σε 4'

Ασκήσεις (παρα)λογικής από τον αντιπρόεδρο και ένα δύσκολο (προεκλογικά) σχέδιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Κεφαλο-κλείδωμα

Είναι αλήθεια πως  έκανε κεφαλο-κλείδωμα στη λογική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Υποστήριξε στην Βουλή πως οι δικογραφίες που ζητούν έλεγχο βουλευτών και υπουργών για διαφθορά είναι η απόδειξη ότι… δεν υπάρχει διαφθορά! Καθότι λειτουργεί η δικαιοσύνη!

Οπότε μάλλον δικαίως το μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη όταν άκουσε αυτό το επιχείρημα πήγε «στο κακό». Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εδώ δεν είναι Αφρική. Εδώ υπάρχει δικαιοσύνη, η οποία στέλνει δικογραφίες που εσείς δεν επιτρέπετε σε δεύτερο χρόνο να ερευνήσουν τις ευθύνες σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το επόμενο βήμα είναι να μην τους επιτρέπετε ούτε να στέλνουν δικογραφίες, κύριε Χατζηδάκη; Τι σημαίνει αυτό; Τι είδους επικίνδυνο επιχείρημα είναι αυτό που ξεστομίσατε;»

Το «κατά περίπτωση»

Πάντως το μεγάλο ερώτημα για την Νέα Δημοκρατία είναι άλλο. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πως θα εφαρμοστεί αυτό το «κατά περίπτωση» που είπε ο Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τις δικογραφίες.

Φαντάζεστε δηλαδή η Ν.Δ να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας κάποιων βουλευτών της και κατά σε κάποιες άλλες; Κι όλα αυτά ενώ ουσιαστικά έχουμε μπει στον τελευταίο χρόνο για τις εκλογές που στην πράξη σημαίνει ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να καταρτίζονται (στον σχεδιασμό τουλάχιστον) τα ψηφοδέλτια;

Δηλαδή κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ως υπόδικοί για διαφθορά και κάποιοι άλλοι (πόσο μάλλον οι συνυποψήφιοί τους) όχι;

Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να μην πάει κάτι καλά εδώ…

Αντίθετα

Αν καταλάβαμε κάτι από τις χθεσινές παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών για τις δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες, όχι όμως και για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Στην Χαριλάου Τρικούπη απέρριψαν την προοπτική του να κατατεθεί πρόταση μομφής. Θεώρησαν ότι αυτό θα βόλευε πάρα πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα «έκλεινε» με μια ψηφοφορία την όλη συζήτηση και θα έσπευδε να αλλάξει αμέσως την ατζέντα.

Στην Κουμουνδούρου πάλι, πιστεύουν πως πρέπει να γίνει πρόταση μομφής. Γιατί έτσι, θεωρούν, ότι η αντιπολίτευση θα εκφράσει το «κοινό αίσθημα» που θέλει να φύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα λέγαμε πάντως ότι στην θέση στην οποία κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου βρήκε χώρο και η ανάγκη του να εμφανιστεί πιο «αντικυβερνητικός» από το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως από την στιγμή που στο παρελθόν έχει απορρίψει προτάσεις για πρόταση μομφής με το ίδιο σκεπτικό που υιοθετεί σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη.

Στην Θεσσαλονίκη

Δύσκολα τα πράγμα από ότι φαίνεται για τον Χάρη Καστανίδη, αν τουλάχιστον έχει ακόμη στόχο να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις αλλαγές του καταστατικού που εγκρίθηκαν από το συνέδριο του κόμματος ουσιαστικά αποκλείεται από υποψήφιος.

Η μέχρι τώρα πρόβλεψη όριζε ότι το όριο ήταν οι 3 κοινοβουλευτικές θητείες από το 2019 και μετά. Όμως με τις νέες διατάξεις του καταστατικού πλέον αυτό αλλάζει και ο περιορισμός είναι είτε χρονικός στα 20 έτη, είτε στις 5 θητείες.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο Χάρης Καστανίδης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης το 1981 κόβεται σε οποιαδήποτε εκδοχή του πράγματος. Όμως μαθαίνουμε στο περιβάλλον του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν ότι η διάταξη αυτή είναι ξεκάθαρα φωτογραφική. Μάλιστα λένε ότι στόχος είναι να προωθηθεί στην Α’Θεσσαλονίκης η υποψηφιότητα του Πέτρου Παππά που μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Α, να μην το ξεχάσουμε: Από τις διατάξεις του καταστατικού εξαιρούνται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα