“Δεν είμαι βιαστής, ούτε παιδόφιλος” – Επίθεση Τραμπ για το μανιφέστο του δράστη
Διαβάζεται σε 5'
Συνέντευξη στο CBS παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου. Επιτέθηκε στη δημοσιογράφο που διάβασε απόσπασμα από τα γραπτά του δράστη.
- 27 Απριλίου 2026 08:19
Η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε έντονα αμυντική στάση όταν αναγνώστηκαν αποσπάσματα από τα γραπτά του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στο Washington Hilton, στρέφοντας ταυτόχρονα τα πυρά του κατά της δημοσιογράφου Νόρα Ο’Ντόνελ.
Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Νόρα Ο’Ντόνελ διάβασε απόσπασμα από τα φερόμενα γραπτά του υπόπτου, τα οποία δεν ανέφερε ονομαστικά των Τραμπ. «Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να επιτρέψω σε έναν παιδόφιλο, βιαστή και προδότη να βάψει τα χέρια μου με τα εγκλήματά του», αναφερόταν στα γραπτά. Τότε ο Τραμπ είπε ότι η Ο’Ντόνελ «θα έπρεπε να ντρέπεται». «Δεν θα έπρεπε να το διαβάζετε αυτό στο “60 Minutes”, είστε ντροπή», είπε.
«Δεν είμαι βιαστής. Δεν βίασα κανέναν. Συγγνώμη, δεν είμαι παιδόφιλος», είπε ο Τραμπ και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο τόνισε: «Διαβάζετε αυτές τις ανοησίες από κάποιον άρρωστο άνθρωπο με τον οποίο με συνέδεσαν, πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Απαλλάχθηκα πλήρως».
Υπενθυμίζεται ότι ομοσπονδιακό πολιτικό δικαστήριο έχει κρίνει τον Τραμπ υπεύθυνο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης δεχθεί κριτική για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπσταϊν, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα αρχεία Έπσταϊν που δημοσιοποιήθηκαν «τον απαλλάσσουν». Οι αρχές επιβολής του νόμου δεν έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για οποιαδήποτε παράνομη πράξη σε σχέση με τον Έπσταϊν.
“Ίσως καθυστέρησα την αντίδραση των πρακτόρων”
Αναφορικά με τη στιγμή της επίθεσης στο δείπνο των Ανταποκριτών ο Τραμπ είπε η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει απότομα και πως καθώς η αναστάτωση κλιμακωνόταν, τόσο ο ίδιος όσο και η Μελάνια Τραμπ άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή από ό,τι αρχικά πίστευαν.
Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι «δεν ανησύχησε» όταν ακούστηκαν οι δυνατοί κρότοι. «Καταλαβαίνω τη ζωή. Ζούμε σε έναν τρελό κόσμο», είπε.
H στιγμή της εισβολής του δράστη στο δείπνο:
Σχετικά με τη σύζυγό του είπε ότι «το χειρίστηκε εξαιρετικά». Υπενθυμίζεται ότι η Μελάνια Τραμπ δεν ήταν παρούσα στις δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ το 2024, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια και στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. «Έχω περάσει κάτι τέτοιο μερικές φορές. Και εκείνη όχι σε αυτόν τον βαθμό», είπε. Ωστόσο, η σύζυγός του είναι «πολύ δυνατή, έξυπνη», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο Τραμπ επαίνεσε τις αρχές για την ταχεία σύλληψη του δράστη, παρά την ταχύτητά του. «Όταν το βλέπεις στο βίντεο, είναι σχεδόν σαν θολούρα», είπε. «Αλλά ήταν εντυπωσιακό, γιατί μόλις το είδαν, μπορούσες να τους δεις να τραβούν τα όπλα τους. Ήταν τόσο επαγγελματίες, σημάδεψαν και τον εξουδετέρωσαν αμέσως». Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να καθυστέρησε τους πράκτορες: «Αυτό που συνέβη είναι ότι φταίω λίγο κι εγώ. Ήθελα να δω τι συνέβαινε. Και δεν το έκανα πολύ εύκολο για εκείνους. Ήθελα να δω τι γινόταν», είπε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η πολιτική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η ρητορική των Δημοκρατικών είναι επικίνδυνη.
«Αν γυρίσεις 20 χρόνια πίσω, 40 χρόνια, 100 χρόνια, 200 χρόνια, 500 χρόνια, ήταν πάντα εκεί — άνθρωποι δολοφονούνται, άνθρωποι τραυματίζονται, άνθρωποι πληγώνονται», είπε.
«Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι περισσότερο τώρα απ’ ό,τι ήταν τότε», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της πολιτικής βίας.
Ωστόσο, ο Τραμπ επέρριψε μέρος της ευθύνης στους Δημοκρατικούς, κατηγορώντας το κόμμα για εμπρηστική ρητορική. «Πιστεύω ότι η ρητορική μίσους των Δημοκρατικών, πολύ περισσότερο, είναι πολύ επικίνδυνη. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα», δήλωσε.
Παράλληλα, ο Τραμπ κατηγόρησε μέλη του Τύπου ότι είναι «σχεδόν το ίδιο πράγμα» με το Δημοκρατικό Κόμμα και είπε ότι τα μέσα δεν είναι «σκληρά απέναντι στο έγκλημα». Ανέφερε ότι, ενώ «υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι στον Τύπο», τα μέσα είναι «πολύ φιλελεύθερα».
Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να επαναπρογραμματιστεί το δείπνο εντός 30 ημερών και να περιλαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. «Ελπίζω να το κάνουμε ξανά», είπε. «Πρέπει να το κάνουμε μέσα σε 30 ημέρες, με ακόμη περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη περίμετρο προστασίας», τόνισε.