Global Sumud Flotilla: Καταγγελίες για βίαιη μεταχείριση των ακτιβιστών – “Μας σημάδεψαν με όπλα”

Διαβάζεται σε 6'
Global Sumud Flotilla: Καταγγελίες για βίαιη μεταχείριση των ακτιβιστών – “Μας σημάδεψαν με όπλα”
Σε λιμάνι της Κρήτης αποβιβάστηκαν οι ακτιβιστές του στόλου Global Sumud Flotilla έπειτα από την παρέμβαση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/4), ανοιχτά της Κρήτης. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Στέρηση τροφής και νερού και χρήση βίας κατά την παραμονή τους σε πολεμικό πλοίο του iOF σε ελληνικά ύδατα καταγγέλλουν μέλη του πληρώματος του “Global Sumud Flotilla”.

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε με νέα ανάρτηση το πλήρωμα του “Global Sumud Flotilla” που έφτασε το πρωί της 1ης Μαΐου στην Κρήτη μετά την επιχείρηση του Ισραήλ σε πλοία του στολίσκου.

Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και χρήση βίας κατά την παραμονή τους σε πολεμικό πλοίο του iOF σε ελληνικά ύδατα. Παράλληλα, αναφέρονται στις ελληνικές αρχές λέγοντας πως “η ελληνική αστυνομία παγιδεύει τώρα το κακοποιημένο πλήρωμά μας σε λεωφορεία, στερώντας τους την ελευθερία να φύγουν“.

Αναλυτικά η ανάρτηση του “Global Sumud Flotilla”:

«Οι συμμετέχοντες του Global Sumud Flotilla μόλις επέζησαν 40 ωρών υπολογισμένης σκληρότητας πάνω σε σκάφος του ναυτικού του iOF σε ελληνικά ύδατα.

Τους στερήθηκε επαρκής τροφή και νερό. Αναγκάστηκαν να κοιμούνται σε δάπεδα που πλημμύριζαν σκόπιμα και επανειλημμένα.

Όταν ο στρατός κινήθηκε για να απαγάγει δύο συμμετέχοντες, τον Saif Abukeshek (Ισπανία / παλαιστινιακής καταγωγής) και τον Thiago Ávila (Βραζιλία), το πλήρωμά μας αντέδρασε ειρηνικά και η απάντηση ήταν καθαρή βία.

Οι συμμετέχοντες δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές και σύρθηκαν στο κατάστρωμα με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη. Υπέστησαν σπασμένες μύτες, ραγισμένα πλευρά και αιματηρούς ξυλοδαρμούς. Μέσα στο χάος σημειώθηκαν ακόμη και πυροβολισμοί εναντίον τους.

Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Η ελληνική αστυνομία παγιδεύει τώρα το κακοποιημένο πλήρωμά μας σε λεωφορεία, στερώντας τους την ελευθερία να αποχωρήσουν, ενώ ο Saif και ο Thiago έχουν απαχθεί και μεταφερθεί πίσω στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Οι συμμετέχοντες μας παραμένουν αλύγιστοι: 60 συμμετέχοντες έχουν ξεκινήσει άμεσα απεργία πείνας.

Πρόκειται για μια βίαιη επίθεση σε ειρηνικούς πολίτες. Δεν θα κοιτάξουμε αλλού. Απαιτούμε την ελευθερία τους και διεθνή λογοδοσία ΤΩΡΑ». 

Global Sumud Flotilla: “Μας περικύκλωσαν, μας σημάδεψαν με όπλα”

Ακτιβίστρια που συμμετείχε στην αποστολή και αποβιβάστηκε στο αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, περιγράφοντας πώς τα σκάφη του στόλου εντοπίστηκαν και περικυκλώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε ευρωπαϊκά ύδατα.

Όπως αναφέρει, χρησιμοποιήθηκαν drones και ταχύπλοα, ενώ διακόπηκαν οι επικοινωνίες. Τα πληρώματα κατέβασαν τα πανιά για να αποφύγουν τα drones και έκαναν ελιγμούς απέναντι στα ταχύπλοα. Η ίδια περιέγραψε οπλισμένους στρατιώτες και χρήση λέιζερ εναντίον των συμμετεχόντων.

Σχετικά με την αντιμετώπισή τους από την ελληνική ακτοφυλακή, η ακτιβίστρια δήλωσε ότι η στάση τους ήταν τυπική και με αίσθημα σεβασμού, έγινε κυρίως μέσω ραδιοεπικοινωνιών και δεν φάνηκε να πρόθεση να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Κάλεσε δε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν, τονίζοντας ότι ξένη στρατιωτική δύναμη δρα σε ευρωπαϊκά ύδατα απάγάγοντας διεθνείς πολίτες.

Από τους 175 ακτιβιστές που απήχθησαν από ισραηλινές δυνάμεις, 30 μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Σητείας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Αγωνία για δύο ακτιβιστές

Όπως, όμως, επισημαίνεται σε ανάρτηση του “Global Sumud Flotilla” δύο ακτιβιστές, ο Thiago και ο Saif, παραμένουν αιχμάλωτοι των ισραηλινών δυνάμεων.

“Απαιτούμε από όλες τις κυβερνήσεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ασκήσουν πίεση στο ισραηλινό καθεστώς ώστε να απελευθερώσει όλους τους παράνομα απαχθέντες. Οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι συμμετέχοντες απελευθερώθηκαν στην Κρήτη, με εξαίρεση τον Thiago και τον Saif” αναφέρει συγκεκριμένα η ανάρτηση.

Το March to Gaza Greece τονίζει από την πλευρά του, “σύμφωνα με πληροφορίες ο Τιάγκο και ο Σαΐφ δεν θα παραδοθούν στις ελληνικές αρχές, όπως οι υπόλοιποι απαχθέντες”.

“Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην νομιμοποιήσει την παράνομη απαγωγή του στο Ισραήλ και να πιέσει για την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της

Το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο παρέπεμψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing) επικαλέστηκε ότι τα ισραηλινά πολεμικά πλοία κινήθηκαν σε διεθνή ύδατα βορειοδυτικά της Κρήτης, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές.

Επικαλέστηκε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε διεθνή ύδατα, παρά μόνο σε περίπτωση επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

“Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας του ελληνικού με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τα ισραηλινά πλοία βρίσκονται ήδη σε κίνηση αποχώρησης από το σημείο και επιστροφής στη βάση τους”, ανέφερε τέλος χθες νωρίς το μεσημέρι το ΥΠΕΞ.

Ετέθη πάντως επίσης το ερώτημα γιατί οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν στη διάσωση των επιβαινόντων στον Global Sumud Flotilla, τους οποίους πήραν ομήρους οι δυνάμεις του IDF.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν ασκεί αστυνομική ή προανακριτική αρμοδιότητα σε διεθνή ύδατα. “Η αρμοδιότητά του εκεί εξαντλείται αυστηρά στον συντονισμό επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, η δικαιοδοσία επί των πλοίων στην Ανοικτή Θάλασσα ανήκει αποκλειστικά στο Κράτος της Σημαίας τους (Flag State)”, σημείωσε επίσης.

Δεν ήθελαν τη βοήθεια μας, υποστηρίζει το Λιμενικό

Ανέφερε δε ότι: “Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος-ΕΛ.ΑΚΤ. ανταποκρίθηκε άμεσα σε μία εκπομπή σήματος κινδύνου (distress call) από σκάφος του Στολίσκου, ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα πέραν των 60 ναυτικών μιλίων δυτικά της Κρήτης. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού μετέβη άμεσα στο σημείο. Κατά την επικοινωνία μέσω VHF με το συγκεκριμένο και άλλα σκάφη πλησίον, οι κυβερνήτες τους δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο και ότι δεν αιτούνται ούτε επιθυμούν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών. Ως εκ τούτου, καμία περαιτέρω ενέργεια δεν μπορούσε να αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές.”

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Ναυτιλίας στην περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοδυτικά του άκρου Ταινάρου βρίσκονταν προχθες βράδυ περίπου 55 σκάφη του στολίσκου που έπλεαν προς νότια Κρήτη και τέσσερα ισραηλινά πολεμικά σκάφη. Είχαν επίσης μεταβεί τρία περιπολικά του Λιμενικού Σώματος για την παροχή Έρευνας και Διάσωσης, σε περίπτωση που απαιτείτο.

Χθες το πρωί, σύμφωνα πάντα με την ίδια ενημέρωση, ειδοποιήθηκε το ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ JRCC) από τον αντίστοιχο του Ισραήλ ότι “17 σκάφη του στολίσκου που είναι εγκαταλελειμμένα/ ακυβέρνητα σε διεθνή ύδατα και ότι οι επιβαίνοντες αυτών βρίσκονται σε ισραηλινά πολεμικά, καλά στην υγεία τους, για περαιτέρω ερωτήσεις.” Το Ισραήλ απέστειλε στις ελληνικές αρχές και σχετική λίστα, ωστόσο το υπουργείο Ναυτιλίας σημείωσε ότι δεν ήταν γνωστός ο αριθμός και η εθνικότητα των επιβαινόντων.

Συνοψίζοντας, η ελληνική κυβέρνηση ως άλλος Πόντιος Πιλάτος πρώτον επικαλείται ότι το πρωτοφανές επεισόδιο έλαβε χώρα εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από την ισραηλινή πλευρά και ότι οι κυβερνήτες των σκαφών του στολίσκου Global Sumud Flotilla δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο και ότι δεν αιτούνται ούτε επιθυμούν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα