Eurovision 2026: Η θέση που θα έπαιρνε η Ελλάδα, αν ψήφιζε μόνο το κοινό

Διαβάζεται σε 3'
Ο Akylas στη σκηνή της Eurovision 2026 με το "Ferto"
Ο Akylas στη σκηνή της Eurovision 2026 με το "Ferto" (AP Photo/Martin Meissner)

Αν η Eurovision κρίνονταν αποκλειστικά από το τηλεοπτικό κοινό, ποια θέση θα έπαιρνε ο Akylas;

Ο Akylas κατέλαβε την 10η θέση στη φετινή Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα, με το τραγούδι του “Ferto” να συγκεντρώνει συνολικά 220 βαθμούς, 147 από το κοινό και 73 από τις κριτικές επιτροπές.

Μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού ωστόσο, στέφθηκε -για πρώτη φορά στην ιστορία της- η Βουλγαρία, με την εκρηκτική Dana και το “Bangaranga”.

Παρά την έντονη υποστήριξη των στοιχηματικών και το μεγάλο buzz γύρω από την εμφάνισή του, η νίκη αποδείχθηκε αδύνατη.

Τα στοιχήματα απέτυχαν πλήρως, αφού το θεωρητικά αδιαφιλονίκητο φαβορί, η Φινλανδία, περιορίστηκε μόνο στην 6η θέση.

Πώς διαμορφώθηκαν όμως οι βαθμολογίες του κοινού και ποια θα ήταν η κατάταξη αν η πρωτιά κρίνονταν αποκλειστικά από το televoting;

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη βαθμολογία, η Ελλάδα θα έπαιρνε την 6η θέση.

Αναλυτικά η κατάταξη του televoting

  1. Βουλγαρία 312
  2. Ρουμανία 232
  3. Ισραήλ 220
  4. Μολδαβία 183
  5. Ουκρανία 167
  6. Ελλάδα 147
  7. Ιταλία 147
  8. Φινλανδία 138
  9. Αυστραλία 122
  10. Αλβανία 85
  11. Δανία 73
  12. Κροατία 71
  13. Σερβία 52
  14. Κύπρος 34
  15. Νορβηγία 19
  16. Πολωνία 17
  17. Σουηδία 16
  18. Γαλλία 14
  19. Λιθουανία 12
  20. Τσεχία 9
  21. Μάλτα 8
  22. Αυστρία 5
  23. Ηνωμένο Βασίλειο 0
  24. Γερμανία 0
  25. Βέλγιο 0

Eurovision 2026: Πώς ψήφισε το κοινό της Ελλάδας

Στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2026, η ψηφοφορία του ελληνικού κοινού (televoting) επιβεβαίωσε κάποιες παραδοσιακές αγάπες, αλλά έδειξε και στήριξη στα μεγάλα φαβορί της βραδιάς.

Για άλλη μια φορά, το κοινό στην Ελλάδα έδωσε την κορυφαία βαθμολογία στην Κύπρο, στηρίζοντας την Αντιγόνη και το “Jalla”.

Οι Έλληνες τηλεθεατές χάρισαν το 10άρι στην Dara από τη Βουλγαρία, η οποία τελικά σήκωσε και το τρόπαιο.

Η Αλβανία και η Ρουμανία βρέθηκαν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού (8 και 6 βαθμούς αντίστοιχα).

Η Φινλανδία, παρόλο που θεωρούνταν ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί του τελικού και τερμάτισε στην 6η θέση γενικής κατάταξης, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε έναν βαθμό από το ελληνικό κοινό (αλλά ούτε και από την ελληνική κριτική επιτροπή).

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ στο κλείσιμο της μουσικής βραδιάς, το ελληνικό κοινό μοίρασε τους βαθμούς του ως εξής:

12 Κύπρος

10 Βουλγαρία

8 Αλβανία

7 Ιταλία

6 Ρουμανία

5 Ισραήλ

4 Μολδαβία

3 Αυστραλία

2 Γαλλία

1 Κροατία

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα