“Ντροπιαστικό”: Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επικρίνει τον Μπεν-Γκβιρ για το βίντεο με ακτιβιστές του Flotilla
Διαβάζεται σε 3'
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επικρίνει σφοδρά τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Μπεν-Γκβιρ για το βίντεο που ανήρτησε με τους κρατούμενους ακτιβιστές από το Flotilla.
- 20 Μαΐου 2026 16:43
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ επέκρινε με σφοδρότητα τον συνάδελφό του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ για το βίντεο που ανήρτησε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ με κρατούμενους ακτιβιστές από τον «στολίσκο της Γάζας».
«Εν γνώσει σου, προκαλείς ζημιά στο κράτος μας με αυτή την επαίσχυντη επίδειξη – και δεν είναι η πρώτη φορά», τόνισε ο Σάαρ σε ανακοίνωσή του.
«Ακύρωσες τεράστιες, επαγγελματικές και επιτυχημένες προσπάθειες που κατέβαλαν τόσοι πολλοί άνθρωποι – από στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων μέχρι προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και πολλούς άλλους».
«Δεν είσαι το πρόσωπο του Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στον συνάδελφό του.
Απαντώντας, ο Μπεν-Γκβιρ αντεπιτέθηκε και κατηγόρησε τον Σάαρ ότι υποκύπτει σε «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», λέγοντας «αναμένεται από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ να καταλάβει ότι το Ισραήλ έχει σταματήσει να είναι σάκος του μποξ. Όποιος έρχεται στο έδαφός μας για να υποστηρίξει την τρομοκρατία και να ταυτιστεί με τη Χαμάς θα δεχτεί αντεπίθεση – δεν θα γυρίσουμε το άλλο μάγουλο».
«Καλωσήρθατε στο Ισραήλ»: Ο Μπεν Γκβιρ τρομοκρατεί ακτιβιστές του Flotilla
Ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να κοροϊδεύει τους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα που συνελήφθησαν εν πλω και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ, δημοσίευσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
Δεκάδες διεθνείς ακτιβιστές φαίνονται γονατιστοί στο έδαφος, με δεμένα χέρια. Το βίντεο ξεκινά με μία ακτιβίστρια να φωνάζει «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», πριν οι αστυνομικοί την σπρώξουν στο κεφάλι και τη σύρουν στο έδαφος για να την απομακρύνουν από τον υπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις.
Με δεκάδες ακτιβιστές δεμένους και γονατιστούς, ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να υψώνει μια μεγάλη σημαία του Ισραήλ και να φωνάζει στα εβραϊκά: «Καλώς ήρθατε στο Ισραήλ, εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ». Ο υπουργός απευθύνεται επίσης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας: «Λέω στον Πρωθυπουργό – δώστε τους σε εμάς για μεγάλο διάστημα, ας τους βάλουμε στις φυλακές των τρομοκρατών».
Σε άλλο πλάνο, οι ακτιβιστές φαίνονται δεμένοι και γονατιστοί στο κατάστρωμα ενός πλοίου, ενώ ακούγεται ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, ενώ σε άλλα σημεία του βίντεο ο υπουργός διαφωνεί με έναν άνδρα και σχολιάζει «έτσι πρέπει να γίνεται» όταν εμφανίζεται άλλος άνδρας δεμένος.