Η μάχη για τη δεξιά ψήφο, το κόμμα Σαμαρά και στο βάθος ανασχηματισμός

Διαβάζεται σε 5'
Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς Dimitris Kapantais / SOOC

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να δείξει καθαρά τις προθέσεις του για νέο κόμμα, ενώ η ΝΔ αγωνιά για τον επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων. Η εκκρεμότητα με γραμματέα και τα σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες.

Στο “μαρτύριο της σταγόνας” υποβάλλει το Μαξίμου ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κρατά ζεστή τη συζήτηση για νέο δεξιό κόμμα, χωρίς να βιάζεται να το ανακοινώσει.

Και αυτή τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αγωνιά για τον επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων, καθώς στις δημοσκοπήσεις (με αναγωγή) οριακά φτάνει ή ξεπερνά το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2024. Γεγονός που σημαίνει ότι σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023 δεν έχει επιστρέψει στο γαλάζιο μαντρί ή έχει φύγει ήδη πιο δεξιά.

Προβληματισμό προκάλεσε μάλιστα στο γαλάζιο στρατόπεδο η ποιοτική ανάλυση της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνει ότι το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού αντλεί το 22% των υποστηρικτών του από το κοινό που είχε ψηφίσει ΝΔ το 2023. Στο ίδιο κοινό, αλλά και γενικότερα στους απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους, θα απευθυνθεί και ένα κόμμα Σαμαρά. Σημειωτέον ότι στην ίδια μέτρηση η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 13,1%.

Ο κ.Σαμαράς σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση του think tank “Νόημα- Κρήτη”, στο επιμελητήριο Ηρακλείου και – όπως έχει γράψει το NEWS 24/7- σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του νέου κόμματος.

Αναμένεται ειδικότερα να ξεκαθαρίσει ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του, ενώ στο παρελθόν απαντούσε στα σχετικά ερωτήματα απλώς ότι το σκέφτεται. Χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι η απόφαση του και χωρίς να ανακοινώσει επισήμως τα σχέδια του. Αλλά με τον τρόπο αυτό θα έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει. Το πότε είναι άλλο ζήτημα.

Γιατί δεν βιάζεται ο Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να μη βιάζεται, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσφύγει τελικά σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αλλά ακόμη και να συμβεί αυτό, στελέχη που έχουν αναλάβει την οργανωτική προετοιμασία λένε ότι το νέο κόμμα είναι έτοιμο σε ποσοστό 80% και συνεπώς μπορεί να ανταπεξέλθει και σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Φαίνεται πάντως ότι στο σαμαρικό στρατόπεδο αναμένουν και την καλύτερη δυνατή δημοσκοπική συγκυρία για τις επίσημες ανακοινώσεις. Καθώς και ότι προτιμούν ένα σπριντ παρά ένα μαραθώνιο απέναντι στο κυβερνών κόμμα, για προφανείς λόγους επικοινωνιακούς.

Καθοριστικό για τη μάχη για την ψήφο της πατριωτικής δεξιάς θα είναι και το νομοσχέδιο για τη “Γαλάζια Πατρίδα” που ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο κ.Σαμαράς απόψε στην ομιλία του θα εστιάσει στα εθνικά θέματα και στα ελληνοτουρκικά, όπως και στην τελευταία παρέμβαση του στη Βουλή, κατά την οποία είχε προειδοποιήσει ότι με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο, ώστε αυτό να αποτελέσει αφορμή για συνιδιοκτησία στο Αιγαίο. 

Οι τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου θέλουν πάντως το επίμαχο νομοσχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα να κατατίθεται μεν στην τουρκική Βουλή μέσα στον Ιούνιο, αλλά να έρχεται σε ψήφιση το φθινόπωρο. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η Τουρκία να μην κάνει κάποια κίνηση στο πεδίο μέσα στο καλοκαίρι.

Βεβαίως θα έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της και πάνω σε αυτό αναμένεται να υπάρξει και πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση φαίνεται να συνδέεται με την αποφυγή εντάσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα στις 7 και 8 Ιουλίου.

Η εκκρεμότητα με το γραμματέα ΝΔ και τα σενάρια ανασχηματισμού

Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου εξετάζει με ποια στρατηγική θα μπορέσει να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ και φαίνεται ότι το ζήτημα του νέου γραμματέα της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής έχει καθυστερήσει και για αυτό το λόγο. Διότι ο νέος γραμματέας της ΠΕ θα είναι και αυτός (ή αυτή) που θα αναλάβει να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν ολίγον πρόωρα το φθινόπωρο είτε προς τη λήξη της τετραετίας.

Τα σενάρια να αναλάμβανε νέος γραμματέας της ΠΕ είτε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, είτε ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, φαίνεται ότι έχουν απομακρυνθεί. Ακούγεται πλέον το όνομα του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά. Ενώ στο τραπέζι είναι και το σενάριο μετακίνησης στελέχους από την κυβέρνηση στο κόμμα.

Σε αυτή την περίπτωση και σε συνδυασμό με την ανάγκη πλήρωσης της θέσης του αείμνηστου Νίκου Ταγαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και της ενίσχυσης της ομάδας του Μαξίμου καθώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης συνεχίζει την αποθεραπεία μετά το ανεύρυσμα που υπέστη, μπορεί να ανοίξει και το παράθυρο για έναν ανασχηματισμό, που πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι έχει αργήσει.

Βέβαια ο κ.Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν είναι οπαδός των σαρωτικών ανασχηματισμών. Και εξάλλου στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στην άμυνα και εξωτερική πολιτική, δύσκολα μπορούν να γίνουν αλλαγές όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράν.

Τίθεται επίσης το ερώτημα ποια στόχευση θα είχε ένας ανασχηματισμός: Άνοιγμα στη λαϊκή δεξιά ή στο κέντρο; Η εμπειρία πάντως από την κυβέρνηση Σαμαρά είχε δείξει ότι ο ανασχηματισμός με άρωμα λαϊκής δεξιάς το καλοκαίρι του 2014 δεν είχε ανακόψει τη ροή των γεγονότων.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα