ΗΠΑ: Οι μυστικές επιχειρήσεις μεταφοράς πετρελαίου στον Κόλπο
Διαβάζεται σε 4'
Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν οργανώσει δεκάδες μυστικές μεταφορτώσεις πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στον Περσικό Κόλπο, υιοθετώντας τακτικές που χρησιμοποιούσε το Ιράν για την παράκαμψη κυρώσεων, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters.
- 17 Ιουνίου 2026 12:17
Ο αμερικανικός στρατός έχει επιβλέψει δεκάδες μυστικές μεταφορτώσεις πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, με στόχο να διατηρηθούν οι ενεργειακές ροές του Κόλπου, χρησιμοποιώντας εναέρια και θαλάσσια drones καθώς και ελικόπτερα για να καθοδηγεί κομβόι προς δεξαμενόπλοια που αναμένουν.
Σύμφωνα με το Reuters, η επιχείρηση, στο όριο του Στενού του Ορμούζ, εφαρμόζει μια τεχνική μεταφόρτωσης που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Ιράν για να παρακάμπτει κυρώσεις.
Δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνται οι μεταφορτώσεις εντοπίστηκαν από 11 πηγές – μία ανοιχτά του λιμανιού Φουτζέιρα στα ΗΑΕ και μία κοντά στο λιμάνι Σουχάρ στο Ομάν.
Η πρακτική ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και τουλάχιστον 116 πλοία έχουν εμπλακεί, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα και δορυφορικές εικόνες που εξέτασε το Reuters.
Την Τρίτη το πρωί, 12 ζεύγη πλοίων φαίνονταν σε παράλληλη διάταξη στον Κόλπο του Ομάν: οκτώ κοντά στο Σουχάρ και τέσσερα κοντά στη Φουτζέιρα. Στις 11 Ιουνίου, όταν η δραστηριότητα κορυφώθηκε, καταγράφηκαν 17 ζεύγη πλοίων ταυτόχρονα. Ένα ελικόπτερο Apache που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 9 Ιουνίου, γεγονός που προκάλεσε αμερικανικά αντίποινα, φέρεται να συμμετείχε στην επιχείρηση, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του Apache. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι καμία δύναμη της CENTCOM δεν συμμετέχει σε επιχείρηση μεταφόρτωσης πετρελαίου στη θάλασσα. Το εύρος των μεταφορών, ο τρόπος λειτουργίας τους και ο ρόλος του Apache δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως.
Οι δύο περιοχές βρίσκονται κοντά στα όρια που έχει θέσει ιρανικός φορέας διαχείρισης στα Στενά του Ορμούζ και τα πλοία που δεν συμμορφώνονται κινδυνεύουν από επιθέσεις.
Οι μεταφορτώσεις, αν και ριψοκίνδυνες και αναποτελεσματικές, φαίνεται να αποτελούν μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να αποκαταστήσει τις ροές πετρελαίου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξει ξανά την Παρασκευή (19/6) στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ιράν, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφείς λεπτομέρειες.
Πώς πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μεταφοράς πετρελαίου ελέγχονται πλήρως από τον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με οκτώ πηγές.
Τα δεξαμενόπλοια πλέουν με απενεργοποιημένους πομποδέκτες, χωρίς φώτα και με συντονισμένες αποστάσεις. Η καθοδήγηση γίνεται μέσω σημείων πορείας που παρακολουθούνται από τις ΗΠΑ.
Όταν τα πλοία περάσουν τα Στενά του Όρμούζ, πλησιάζουν σε σημεία συνάντησης για μεταφόρτωση πετρελαίου, διαδικασία που διαρκεί 24–40 ώρες. Το σύστημα βασίζεται σε πλοιοκτήτες που δέχονται να συμμετέχουν, παρά τον κίνδυνο ιρανικών αντιδράσεων.
Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για αποφυγή κυρώσεων, όμως τώρα εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι μεταφορές ενδέχεται να έχουν φτάσει τα 90 εκατομμύρια βαρέλια από τον Μάιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δορυφορικών δεδομένων, ποσότητες που παραμένουν μικρές σε σχέση με τα περίπου 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως που περνούσαν πριν την κρίση.
Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πλέον πρακτικές “σκοτεινών στόλων” που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν αντίπαλα κράτη για αποφυγή κυρώσεων.
Οι επιχειρήσεις βασίζονται σε επιτήρηση και παρακολούθηση, χωρίς άμεση ναυτική συνοδεία.
Εταιρείες όπως η Dynacom εμφανίζονται να εμπλέκονται στη μεταφορά φορτίων, ενώ η δραστηριότητα ενέχει κινδύνους σύγκρουσης λόγω απενεργοποιημένων συστημάτων εντοπισμού.
Για να συμμετάσχουν, τα πλοία περνούν από διαδικασία ελέγχου, με υποβολή δεδομένων πλοήγησης, ιδιοκτησίας και φορτίου.
Οι μεταφορές περιλαμβάνουν και φορτία από εταιρείες των ΗΑΕ και του Κουβέιτ. Ορισμένα φορτία στη συνέχεια κατευθύνονται προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Αξιωματούχοι και εταιρείες που αναφέρονται δεν σχολίασαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.