Ρωσία: “Πυρά” στο Κρεμλίνο εκ των έσω για την επιστράτευση – Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή

Ρωσία: “Πυρά” στο Κρεμλίνο εκ των έσω για την επιστράτευση – Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή
Διαμαρτυρία στη Μόσχα για την επιστράτευση 2022 ap

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη "χαοτική επιστράτευση" του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρωτοφανής σκληρή κριτική και από φιλοκρεμλινικά Μέσα. Την ίδια ώρα 2.300 οχήματα εκτιμάται ότι περιμένουν σε έναν και μόνο σταθμό στα σύνορα με τη Γεωργία.

Ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στη Ρωσία προκαλεί η μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την κριτική απέναντι στην επιστράτευση να έρχεται πλέον και από φιλοκρεμλινικούς κόλπους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημοσιογράφου του κρατικού ρωσικού ειδησεογραφικού καναλιού RT, που εξέφρασε το Σάββατο (24/9) την οργή της για το γεγονός ότι οι αξιωματικοί κατάταξης έστελναν τα έγγραφα επιστράτευσης σε λάθος άνδρες, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης (21/9) για την πρώτη δημόσια κινητοποίηση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσει τις δυνάμεις της καθώς σημειώνει ήττες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, προκάλεσε “μποτιλιάρισμα” στα σύνορα από άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστράτευση, τις συλλήψεις πάνω από 1.000 διαδηλωτών καθώς επίσης και την έντονη ανησυχία του ευρύτερου πληθυσμού.

Αυτό που είναι όμως πρωτοφανές, είναι το ότι στο Κρεμλίνο ασκούν πλέον κριτική ακόμα και οι επίσημοι υποστηρικτές του, κάτι σχεδόν ανήκουστο στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από επτά μήνες.

“Ανακοινώθηκε ότι οι οπλίτες μπορούν να στρατολογούνται μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Οι κλήσεις πηγαίνουν σε 40χρονους”, κατήγγειλε η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, στο κανάλι της στο Telegram.

“Εξοργίζουν τον κόσμο, σαν να το κάνουν επίτηδες, σαν να το κάνουν από κακία. Σαν να τους έχει στείλει το Κίεβο”.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο Πούτιν προχώρησε σε αυστηροποίηση των ποινών για λιποταξία.

Ρώσοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν AP IMAGES

Σε μια άλλη σπάνια δημόσια ένδειξη αναταραχής στην κορυφή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την εφοδιαστική, στρατηγός τεσσάρων αστέρων Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, αντικαταστάθηκε “για μετάθεση σε άλλο ρόλο”. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Ρωσία μετρά επισήμως εκατομμύρια πρώην στρατεύσιμους ως εφέδρους – δυνητικά σχεδόν το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού σε ηλικία μάχης – και το διάταγμα της Τετάρτης που ανακοίνωσε τη “μερική επιστράτευση” δεν έδωσε κανένα κριτήριο για το ποιοι θα κληθούν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρειάζονται 300.000 στρατιώτες, με προτεραιότητα σε άτομα με πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία και ζωτικές δεξιότητες. Το Κρεμλίνο διέψευσε αναφορές δύο ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που εδρεύουν στο εξωτερικό – Novaya Gazeta Europe και Meduza – ότι ο πραγματικός στόχος είναι πάνω από 1 εκατομμύριο.

Σε όλη τη Ρωσία υπάρχουν αναφορές για άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία ή με ηλικία που έχει παρέλθει της επιστράτευσης, οι οποίοι ξαφνικά έλαβαν χαρτιά πρόσκλησης.

Το Σάββατο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Βαλερί Φαντέγιεφ, ανακοίνωσε δημοσίως ότι έγραψε στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με αίτημα να επιλυθούν “επειγόντως” τα προβλήματα της επιστράτευσης.

Ρώσοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν AP IMAGES


Στην ανάρτησή του στο Telegram 400 λέξεων, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονταν οι εξαιρέσεις και απαρίθμησε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλης κατάταξης, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών και μαιευτήρων χωρίς στρατιωτική εμπειρία.

“Κάποιοι (στρατολόγοι) παραδίδουν τα χαρτιά πρόσκλησης στις 2 το πρωί, σαν να νομίζουν ότι είμαστε όλοι φοροφυγάδες”, ανέφερε.

Παράλληλα, υπήρξε ιδιαίτερη κατακραυγή μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων σε απομακρυσμένες, οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της Σιβηρίας, όπου οι επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στρατολογούν εδώ και καιρό δυσανάλογα με άλλες περιοχές.

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Γεωργία

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν σήμερα μια «μεγάλη» κυκλοφορία οχημάτων που κινούνται με προορισμό τη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να υπολογίζονται σε έναν μόνο συνοριακό σταθμό, τρεις μέρες μετά την μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων.

«Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών οχημάτων, περίπου 2.300 συνολικά, που έχουν φτάσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας και σχηματίζουν ουρά για να περάσουν το σημείο ελέγχου Βέρκχνι Λαρς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών αυτής της ρωσικής δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία.

Λόγω αυτής της εισροής, «οι εκτελωνισμοί γίνονται δύσκολα», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε τους Ρώσους να μην επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο ποσοστό ο αριθμός των οχημάτων που βρίσκονται στα σύνορα είναι υψηλότερος από τη συνηθισμένο, αλλά ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων αστυνομικών για να «διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια».

Ρώσοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν AP IMAGES


Η ανακοίνωση της επιστράτευσης οδήγησε πολλούς Ρώσους να ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια για να φύγουν από την χώρα, με πολλούς να φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν στο μέτωπο.

Ενώ οι Ρώσοι φοβούνται ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων σύντομα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα χερσαία σημεία διέλευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ρωσικής περιφέρειας της Βόρειας Οσετίας συνέστησε στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα για τη Γεωργία στο συνοριακό φυλάκιο Βερνίρς Λαρς, όπου, όπως ανέφερε, 2.300 αυτοκίνητα περίμεναν να περάσουν.

Εκτός από τη Γεωργία, τα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία έχουν επίσης καταγράψει εισροή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο μερικές φορές για πολλές ώρες αναμονής για τη διέλευση των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αναφορές για «έξοδο» Ρώσων είναι «πολύ υπερβολικές».

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπουριάτια, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Μογγολία και φιλοξενεί την εθνοτική μειονότητα των Μογγόλων, αναγνώρισε την Παρασκευή ότι ορισμένοι είχαν λάβει χαρτιά κατά λάθος και δήλωσε ότι όσοι δεν είχαν υπηρετήσει στο στρατό ή είχαν ιατρικές εξαιρέσεις δεν θα κληθούν.

Οι Μογγόλοι υποστηρίζουν πως έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο ως τροφή για κανόνια

Το Σάββατο, ο Tsakhia Elbegdorj, πρόεδρος της Μογγολίας μέχρι το 2017 και τώρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Μογγολικής Ομοσπονδίας, υποσχέθηκε θερμή υποδοχή σε όσους διαφεύγουν από την επιστράτευση και κάλεσε ευθέως τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο.

“Οι Μογγόλοι Μπουριάτ, οι Μογγόλοι Τούβα και οι Μογγόλοι Καλμύκοι … δεν έχουν χρησιμοποιηθεί παρά ως τροφή για κανόνια“, είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, φορώντας μια κορδέλα στα ουκρανικά κίτρινα και μπλε και αναφερόμενος σε τρεις μογγολικές εθνοτικές ομάδες στη Ρωσία.

“Σήμερα ξεφεύγετε από τη βαρβαρότητα, τη σκληρότητα και πιθανότατα από τον θάνατο. Αύριο θα αρχίσετε να απελευθερώνετε τη χώρα σας από τη δικτατορία”.

Η κινητοποίηση και η εσπευσμένη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων για την προσχώρηση στη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη αυτό το Σαββατοκύριακο, ήρθαν αμέσως μετά από μια αστραπιαία ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο – την πιο απότομη αντιστροφή της Μόσχας στον επτάμηνο πόλεμο.

Η αντιπολεμική ομάδα Vesna κάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέες διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία το βράδυ του Σαββάτου, αφού περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε 38 πόλεις την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης OVD-Info.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα