Λουίζ Λάσερ: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Γούντι Άλεν
Διαβάζεται σε 4'
Η Λουίζ Λάσερ, πρωταγωνίστρια της καλτ κωμικής σειράς “Mary Hartman, Mary Hartman” και πρώιμων ταινιών του Γούντι Άλεν, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.
- 09 Ιουλίου 2026 08:46
Η Λουίζ Λάσερ, η πρωταγωνίστρια της καλτ τηλεοπτικής κωμωδίας της δεκαετίας του 1970 “Mary Hartman, Mary Hartman”, αλλά και πρώιμων ταινιών του Γούντι Άλεν (με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη για τέσσερα χρόνια), πέθανε σε ηλικία 87 ετών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η ηθοποιός πέθανε «στο σπίτι της στο Μανχάταν».
Ο ρόλος της Λάσερ ως μιας σατιρικά δοσμένης νοικοκυράς από τα προάστια του Οχάιο στη σειρά “Mary Hartman, Mary Hartman”, η οποία σχεδιάστηκε ως παρωδία των καθημερινών τηλεοπτικών σαπουνόπερων, την έκανε εθνική σταρ, οδηγώντας την μάλιστα στο εξώφυλλο των περιοδικών People και Rolling Stone. Η σειρά προβλήθηκε για ενάμιση χρόνο, από τον Ιανουάριο του 1976 έως τον Ιούλιο του 1977, όμως λόγω του καθημερινού προγράμματος μετάδοσής της (πέντε επεισόδια την εβδομάδα) κατάφερε να παράγει περισσότερα από 300 επεισόδια μέσα στις δύο σεζόν της.
Η Χάρτμαν της Λάσερ, με τις χαρακτηριστικές κοτσίδες της, ήταν απορροφημένη από τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής στο σπίτι, όμως βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπη με παράξενες και ανατριχιαστικές καταστάσεις, ακόμη και με αλλόκοτους θανάτους. Η σειρά είχε ως στόχο να εξερευνήσει τις αλλαγές που συγκλόνιζαν την καθημερινή ζωή των απλών Αμερικανών στη δεκαετία του 1970.
Η κινηματογραφική συνεργασία της Λάσερ με τον Άλεν είναι ίσως πιο γνωστή στο κοινό εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Είχε έναν μικρό ρόλο στο ψευδοντοκιμαντέρ του Άλεν “Take the Money and Run” (1969), ενώ ακολούθησαν σημαντικότεροι ρόλοι στις ταινίες” Bananas” (1971) και “Everything You Always Wanted to Know About Sex “(But Were Afraid to Ask) (1972).
Στο “Bananas”, υποδύεται την ακτιβίστρια που ο ήρωας του Άλεν, Φίλντινγκ Μέλις, προσπαθεί να εντυπωσιάσει ταξιδεύοντας στη φανταστική λατινοαμερικανική χώρα του Σαν Μάρκος, η οποία βρίσκεται στη δίνη μιας επανάστασης. Στη δεύτερη ταινία εμφανίζεται στη λαμπρή παρωδία του Άλεν πάνω στον μοντερνιστικό ιταλικό κινηματογράφο, σε ένα σκετς με τίτλο “Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;”.
Η Λάσερ γεννήθηκε το 1939 και, αφού σπούδασε πολιτικές επιστήμες, έγινε μαθήτρια του διάσημου δασκάλου υποκριτικής Σάνφορντ Μάισνερ. Το 1962 αντικαθιστούσε στις πρόβες τη 19χρονη Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ με το μιούζικαλ I Can Get It for You Wholesale. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε να πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Άλαν Άλντα στο The Laughmakers, ένα πιλοτικό επεισόδιο για το ABC που τελικά δεν προβλήθηκε ποτέ, σχετικά με έναν θίασο αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας. Το σενάριο είχε γράψει ο Άλεν, τότε ανερχόμενο αστέρι της κωμωδίας, τον οποίο η Λάσερ είχε γνωρίσει σε ένα ραντεβού με παρέα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα.
Η Λάσερ εμφανίστηκε, επίσης, σε guest ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι “The Bob Newhart Show”, “The Mary Tyler Moore Show” και “McCloud”. Παράλληλα, συμμετείχε σε μια σειρά από διαφημίσεις, μεταξύ των οποίων και μια ιδιαίτερα γνωστή για το φάρμακο NyQuil, στην οποία ο σύζυγός της, ταλαιπωρημένος από κρυολόγημα, της λέει: «Είμαι τυχερός που σε έχω», και εκείνη απαντά: «Το ξέρω».
Η Λάσερ επιλέχθηκε για το “Mary Hartman, Mary Hartman” αφού εντυπωσίασε τον δημιουργό της σειράς, Νόρμαν Λιρ, ο οποίος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Ήρθε στο γραφείο μου, άρχισε να διαβάζει τις ατάκες και… ξεχάστε το. Υπάρχει μόνο μία Λουίζ Λάσερ».
Ωστόσο, το εξαντλητικό πρόγραμμα γυρισμάτων της σειράς φαίνεται πως την επηρέασε σημαντικά και η Λάσερ δυσκολεύτηκε να βρει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα της.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι “Taxi”, “It’s a Living”, “Laverne & Shirley” και “St. Elsewher”e. Αργότερα συμμετείχε σε ταινίες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων το “Happiness” του Τοντ Σόλοντζ, η κωμωδία με υπερήρωες “Mystery Men” και το “Requiem for a Dream” του Ντάρεν Αρονόφσκι, όπου υποδύθηκε τη γειτόνισσα της Σάρα Γκόλντφαρμπ, του χαρακτήρα που ερμήνευσε η Έλεν Μπέρστιν.
Η Λάσερ συστήθηκε σε μια νέα γενιά θεατών όταν το 2014 εντάχθηκε στο καστ της σειράς “Girls” της Λένα Ντάναμ, υποδυόμενη μια καλλιτέχνιδα που προσφέρει δουλειά στην Τζέσα, την οποία υποδύεται η Τζεμίμα Κερκ.
Η Λάσερ παντρεύτηκε μόνο μία φορά, με τον Γούντι Άλεν, ενώ διατηρούσε επί μακρόν σχέση με τον, επίσης, ηθοποιό Μάικλ Τσιτρινίτι, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή.