Αυτοπαραγωγή ρεύματος: Έρχεται το νέο πλαίσιο για το net billing και τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια
Διαβάζεται σε 4'
Η αγορά, που ήδη έχει στείλει τα σχετικά μηνύατα, αναμένει ότι η υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίσει τους κανόνες του νέου συστήματος αυτοκατανάλωσης, καθώς μέχρι σήμερα οι ασάφειες έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις συμβάσεις αλλά και στις πληρωμές για την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο.
- 10 Ιουλίου 2026 07:49
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί ακόμη και εντός της ημέρας, με βάση όσα ανέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, την Πέμπτη, ο υφυπουργός Ενέργειαςς Νίκος Τσάφος, η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας του net billing, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο σχεδόν δύο ετών αβεβαιότητας που έχει οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αγοράς φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση.
Με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα που έχουν «παγώσει» τις νέες εγκαταστάσεις και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από εταιρείες του κλάδου, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλωτές που επιθυμούν να παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα.
Τι αλλάζει για τους αυτοκαταναλωτές
Από την πλευρά της η αγορά, που ήδη έχει στείλει τα σχετικά μηνύατα, αναμένει ότι η υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίσει τους κανόνες του νέου συστήματος αυτοκατανάλωσης, καθώς μέχρι σήμερα οι ασάφειες έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις συμβάσεις αλλά και στις πληρωμές για την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο.
Παράλληλα, αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως του ΔΑΠΕΕΠ, των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), ώστε να λειτουργήσει ομαλά το νέο μοντέλο.
Σταθερή αποζημίωση για τα νοικοκυριά
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα νοικοκυριά αναμένεται να αποζημιώνεται με σταθερή τιμή.
Έτσι, οι ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών δεν θα χρειάζεται να συμμετέχουν στις πολύπλοκες διαδικασίες της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για μικρές ποσότητες παραγωγής.
Ανάλογη πρόβλεψη εξετάζεται και για δήμους, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με την αξία της πλεονάζουσας ενέργειας να πιστώνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο τραπέζι και ο διαμοιρασμός ενέργειας
Η υπουργική απόφαση αναμένεται επίσης να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα του διαμοιρασμού ενέργειας (energy sharing).
Στόχος είναι να μπορεί ένας αυτοκαταναλωτής που δεν αξιοποιεί το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας να τη συμψηφίζει με την κατανάλωση άλλου χρήστη στην ίδια γεωγραφική περιοχή, διευρύνοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ρυθμίσεις και για τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια
Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνονται και ειδικές ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού, τα οποία αποτελούν μία νέα λύση για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να διαθέτουν στέγη ή μεγάλη επιφάνεια εγκατάστασης.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται να καθορίζει τους όρους εγκατάστασης, τις τεχνικές προδιαγραφές και τις διαδικασίες που θα ισχύουν τόσο για τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού όσο και για τις αυτόνομες οικιακές μπαταρίες. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν οι απαιτήσεις να παραμείνουν απλές, ώστε να μη δημιουργηθούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια ή επιπλέον κόστος που θα αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους.
Τα στοιχεία δείχνουν «φρένο» στην αγορά
Η ανάγκη για την έκδοση του νέου πλαισίου αποτυπώνεται και στα στοιχεία της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, μέχρι τον Μάιο του 2026 είχαν εγκατασταθεί μόλις 26 MW νέων έργων αυτοκατανάλωσης, εκ των οποίων μόνο τα 14 MW αφορούσαν το καθεστώς του net billing.
Τα μεγέθη αυτά απέχουν σημαντικά από τα 265 MW που εγκαταστάθηκαν το 2025 και τα 373 MW του 2024, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη επιβράδυνση που ακολούθησε τη μετάβαση από το net metering στο νέο σύστημα.
Ανάλογη εικόνα καταγράφει και πρόσφατη ανάλυση του Green Tank, σύμφωνα με την οποία η εγκατεστημένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής έφτασε τον Απρίλιο του 2026 στα 1.155,5 MW, σημειώνοντας αύξηση μόλις 7,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2025. Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν στις 5.776 το 2025 και σε μόλις 1.033 κατά το πρώτο τετράμηνο του 2026.
Η εικόνα αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την περίοδο του net metering, όταν οι αιτήσεις για νέα έργα αυτοπαραγωγής είχαν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, αναδεικνύοντας τη δυναμική που είχε αποκτήσει τότε η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών.