Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ – Γιατί η ανακουφίστηκε η Ευρώπη

Διαβάζεται σε 6'
Αντιδράσεις για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ – Γιατί η ανακουφίστηκε η Ευρώπη
(AP Photo/Damian Dovarganes)

Πώς υποδέχθηκαν οι χώρες την ανακοίνωση για την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ και γιατί η ΕΕ εμφανίζεται ανακουφισμένη.

Νέο κύμα τελωνειακών δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλεί έντονες αντιδράσεις από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον, καθώς περίπου 60 οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες επιβαρύνσεις στις εξαγωγές τους προς την αμερικανική αγορά.

Από τις 00:01 (ώρα Ουάσιγκτον· 07:01 ώρα Ελλάδας), κάποια προϊόντα των χωρών αυτών που εξάγονται στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με τελωνειακούς δασμούς κυμαινόμενους από το 10 ως το 12,5%.

Οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ μετά τη λήξη των προσωρινών μέτρων που είχαν επιβληθεί τον Φεβρουάριο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Από τις 00:01 ώρα Ουάσινγκτον (07:01 ώρα Ελλάδας), συγκεκριμένα προϊόντα των χωρών αυτών επιβαρύνονται με νέους τελωνειακούς δασμούς που κυμαίνονται από 10% έως 12,5%.

Τα νέα μέτρα αντικαθιστούν τους προσωρινούς δασμούς ύψους 10%, οι οποίοι είχαν διάρκεια 150 ημερών και είχαν εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ακύρωσε μεγάλο μέρος των προηγούμενων δασμών που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι νέοι δασμοί είναι καρπός «έρευνας» που άρχισε να διενεργείται στα μέσα Μαρτίου από τον αντιπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το εμπόριο (USTR), τον Τζέιμισον Γκριρ, για να εξακριβωθεί, στη θεωρία τουλάχιστον, αν οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον έχουν εξαλείψει πλήρως από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους αγαθά παραγόμενα με «καταναγκαστική εργασία».

Όσες χώρες έχουν νομοθεσία που η Ουάσιγκτον βρίσκει ανεπαρκή ή ατελή ως προς το ζήτημα θα δουν να επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί 10% σε κάποια προϊόντα τους. Αυτή είναι η περίπτωση για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Βρετανία, το Μεξικό και τον Καναδά, με άλλα λόγια κάποιων από τους πιο βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Για τα υπόλοιπα κράτη, σχεδόν σαράντα, ανάμεσά τους την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα, το επίπεδο των νέων δασμών θα είναι 12,5%.

Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες αναμένεται να εξαιρεθούν από τον κατάλογο.

Βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες «έρευνες» του USTR.

Για να εξασφαλίσει πως δεν θα έχουν την ίδια τύχη με αυτούς που ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο USTR βασίστηκε για την επιβολή τους σε νόμο του 1974 με τον οποίο δικαιολογήθηκε η επιβολή τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συγκεκριμένων τομέων, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός, η ξυλεία για κατασκευές και τα αυτοκίνητα ή ανταλλακτικά ή μέρη τους, που δεν αμφισβητούνται από τον κορυφαίο θεσμό της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Πριν από τη νέα ομοβροντία, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% που πλήττουν μέρος των εξαγόμενων προϊόντων της Βραζιλίας την Τετάρτη.

Και ο Καναδάς βρέθηκε τη Δευτέρα αντιμέτωπος με επιπρόσθετους δασμούς 50%, που θα τεθούν σε ισχύ σ’ έναν μήνα.

Οι Ευρωπαίοι υποδέχθηκαν με ανακούφιση την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποδέχθηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση των νέων δασμών από την Ουάσινγκτον έπειτα από τις ανησυχίες που συνδέονται με το νέο πρόστιμο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στον αμερικανικό κολοσσό Google.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τις αμερικανικές δεσμεύσεις για τους δασμούς» που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο χρόνο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολοφ Γκίλι.

Το νέο δασμολογικό καθεστώς που ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση τηρεί πρακτικά, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πλαφόν του 15% που αναγραφόταν στην συμφωνία η οποία υπεγράφη πριν από σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο στο Τέρνμπερι της Σκωτίας.

«Ορίζει έναν συνολικό φορολογικό συντελεστή 10% για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επανεισάγει τις απαλλαγές από επιπλέον δασμούς επί ορισμένων ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως ο φελλός και τα διαμάντια, επιπλέον των αγαθών που εξαιρούνταν ήδη όπως τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους, καθώς και τα γενόσημα φάρμακα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Αυτό δημιουργεί μια «θετική δυναμική» για τις διατλαντικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων, από τις στρατηγικές πρώτες ύλες μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η απόφαση αυτή κατά του τεχνολογικού κολοσσού τροφοδότησε ανησυχίες για ενδεχόμενα αντίποινα εκ μέρους της Ουάσινγκτον, υπό την μορφή, επί παραδείγματι, αύξησης των δασμών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί συστηματικά την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θέτει αδίκως στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες μέσω της νομοθεσίας της περί ψηφιακών αγορών.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Google «δημιουργεί αβεβαιότητα» στις εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε άλλωστε προειδοποιήσει με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο για τις εμπορικές σχέσεις Τζέιμισον Γκριρ που βλέπει στην απόφαση «έναν πραγματικό κίνδυνο για την διατήρηση της διατλαντικής σταθερότητας».

Αντιδράσεις από συμμάχους και εμπορικούς εταίρους

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου έκρινε σήμερα ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί σε προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο της χώρας, είναι «αδικαιολόγητοι».

«Αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί είναι αδικαιολόγητοι, ασύμβατοι με τη συμφωνία μας για το ελεύθερο εμπόριο και θα έπρεπε να καταργηθούν», τόνισε ο Ντον Φάρελ.

Η Αυστραλία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ σε προϊόντα των οποίων θα επιβληθεί σε λίγες ώρες τελωνειακός δασμός 12,5%.

Αντίστοιχα, ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον επέκρινε σήμερα τους «εξαιρετικά απογοητευτικούς» νέους τελωνειακούς δασμούς. Η «έρευνα» του αντιπροσώπου του Λευκού Οίκου για το εμπόριο (USTR), για να εξακριβωθεί αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν εξαλείψει πλήρως από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους προϊόντα παραγόμενα με καταναγκαστική εργασία, «δεν παρήγαγε ουσιώδες αποδεικτικό υλικό για να υποστηριχτούν οι ισχυρισμοί περί καταναγκαστικής εργασίας», τόνισε ο κ. Λούξον μέσω X.

Με τη σειρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τόνισε ότι «λυπάται» για τους τελωνειακούς δασμούς. 

«Η βιομηχανία και το εμπόριο της Ιαπωνίας συμμορφώνονται προς τους διεθνείς κανόνες. Η Ιαπωνία λυπάται για το νέο μέτρο που επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς, με μόνο κίνητρο (…) το ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων παραγόμενων με καταναγκαστική εργασία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μινορού Κίχαρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα