ΜΕΒΓΑΛ: Η επένδυση άνω των 160 εκατ. ευρώ που τριπλασιάζει την παραγωγή – Το στοίχημα στις εξαγωγές
Διαβάζεται σε 6'
Στα €180 εκατ. μαζί με το κεφάλαιο κίνησης φτάνει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας στα Κουφάλια. Η νέα μονάδα, η δυναμική σε ελληνικό γιαούρτι και φέτα και η υψηλή διψήφια ανάπτυξη στις αρχές του 2026.
- 12 Αυγούστου 2026 06:30
Σε μια μεγάλης κλίμακας επένδυση, με την οποία επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, προχωρά η ΜΕΒΓΑΛ.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Χατζάκος, η επένδυση θα ξεπεράσει τα €160 εκατ., ενώ μαζί με το κεφάλαιο κίνησης το συνολικό ύψος του σχεδίου υπολογίζεται περίπου στα €180 εκατ.
Οι εργασίες προετοιμασίας του οικοπέδου έχουν ήδη ξεκινήσει και η εταιρεία αναμένει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να περάσει στην κατασκευαστική φάση.
Τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα
Βασικός παραγωγικός άξονας της νέας μονάδας θα είναι το ελληνικό γιαούρτι, χωρίς ωστόσο η δραστηριότητά της να περιορίζεται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στις νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται επίσης η παραγωγή γάλακτος μακράς διάρκειας, καθώς και οξυγαλακτικών και πινόμενων προϊόντων, όπως το κεφίρ και άλλοι κωδικοί που βρίσκονται ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ΜΕΒΓΑΛ.
Με τις νέες γραμμές παραγωγής, η δυναμικότητα της εταιρείας αναμένεται να τριπλασιαστεί, δημιουργώντας πρόσθετο παραγωγικό χώρο για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας από το υφιστάμενο εργοστάσιο στη νέα εγκατάσταση. Σε βάθος χρόνου δεν προβλέπεται η παράλληλη λειτουργία των δύο μονάδων, καθώς στόχος είναι η συγκέντρωση της παραγωγής στο νέο εργοστάσιο και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σε επίπεδο παραγωγικότητας, εξοικονόμησης πόρων και λειτουργικής αποδοτικότητας.
Το επενδυτικό σχέδιο «MEVGAL Dairy Future: Νέα Πρότυπη Εγκατάσταση Γιαουρτιού» έχει ήδη περάσει σημαντικά στάδια και ως προς τη χρηματοδότησή του. Τον Μάρτιο του 2026 υποβλήθηκαν αιτήσεις τόσο για τον χαρακτηρισμό του ως Εμβληματική Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας, βάσει του Ν. 4864/2021, όσο και για τη χρηματοδότησή του μέσω δανείου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τον Μάιο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση στο πλαίσιο του ΤΑΑ και υπογράφηκε η σχετική δανειακή σύμβαση.
Η διεθνής ζήτηση πίσω από την επένδυση
Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας συνδέεται άμεσα με την εξαγωγική στρατηγική της ΜΕΒΓΑΛ και ιδιαίτερα με δύο κατηγορίες που διαθέτουν ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές: το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.
Η διεθνής αγορά γαλακτοκομικών εμφανίζει αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη φυσικής προέλευσης και για ζυμούμενα προϊόντα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ζήτηση για αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι και φέτα. Σε αυτή την τάση επιχειρεί να τοποθετηθεί η ΜΕΒΓΑΛ, αυξάνοντας την παραγωγική της βάση και δημιουργώντας μεγαλύτερη δυνατότητα εξυπηρέτησης των αγορών του εξωτερικού.
Ήδη τα στοιχεία του 2025 καταγράφουν διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ εγχώριας και διεθνούς δραστηριότητας. Οι πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν κατά περίπου 2,71% σε αξία, ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερη άνοδο, κατά 15,48%.
Κεντρική Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τις σημαντικότερες αγορές του εξωτερικού για τη ΜΕΒΓΑΛ, με διαφορετική δυναμική ανά κατηγορία προϊόντος. Η φέτα έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην αμερικανική αγορά, ενώ το γιαούρτι αναπτύσσεται κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η κατηγορία εξακολουθεί να διευρύνεται.
Στα €206,7 εκατ. ο τζίρος το 2025
Η ενίσχυση των πωλήσεων αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και του Ομίλου ανήλθε το 2025 σε €206,656 εκατ., από €195,607 εκατ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά €11,049 εκατ. ή 5,65%.
Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 21,35%, έναντι 22,07% το προηγούμενο έτος. Τα έξοδα διοίκησης, διάθεσης και ερευνών αυξήθηκαν παράλληλα σε €33,595 εκατ. σε επίπεδο Ομίλου, από €31,002 εκατ. το 2024, καταγράφοντας άνοδο 8,36%.
Το EBITDA του Ομίλου παρέμεινε σχεδόν σταθερό, στα €20,3 εκατ., έναντι €20,134 εκατ. το 2024. Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν τα αποτελέσματα προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδη €10,261 εκατ., από €10,264 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Την ίδια περίοδο, τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου υποχώρησαν κατά 15%, στα €3,308 εκατ. από €3,892 εκατ. το 2024. Ο δανεισμός αυξήθηκε καθαρά κατά €9,7 εκατ., εξέλιξη που, σύμφωνα με την εταιρεία, συνδέθηκε με τη χρηματοδότηση της αύξησης του κύκλου εργασιών, την ενίσχυση των αποθεμάτων και εν μέρει με τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Τα αποτελέσματα αυτά διαμορφώθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις, υψηλό ενεργειακό κόστος και επιβαρυμένες τιμές πρώτων υλών, παράγοντες που επηρέασαν τόσο την κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων.
Υψηλή διψήφια ανάπτυξη στις αρχές του 2026
Η εξαγωγική δυναμική συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του 2026. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο, στο πρώτο πεντάμηνο η ΜΕΒΓΑΛ κινήθηκε με υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος προήλθε κυρίως από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Θετική παρέμεινε παράλληλα η εικόνα στην εγχώρια αγορά, χωρίς όμως να αποτελεί τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης που καταγράφει η εταιρεία.
Η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε συγκεκριμένη εκτίμηση για το σύνολο της χρήσης. Η θερινή περίοδος έχει καθοριστική βαρύτητα για τις ετήσιες επιδόσεις της ΜΕΒΓΑΛ, καθώς περίπου το 40% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό, ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία του 2026 αναμένεται να υπάρχει μετά την ολοκλήρωση του καλοκαιριού.
Οι προοπτικές της αγοράς και το επόμενο βήμα
Για το σύνολο της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών, οι εκτιμήσεις για το 2026 παραμένουν συγκρατημένα θετικές. Η ανάπτυξη σε αξία τοποθετείται μεταξύ 3% και 5%, υπό την προϋπόθεση σταθεροποίησης του πληθωρισμού και σταδιακής αποκλιμάκωσης του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.
Σε επίπεδο όγκου, αντίθετα, η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε γενικές γραμμές σταθερά, με την ανάπτυξη να αναμένεται κυρίως από προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, λειτουργικά γαλακτοκομικά και την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών. Την ίδια στιγμή, η ισχυρή παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας εξακολουθεί να εντείνει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ΜΕΒΓΑΛ σχεδιάζει για το 2026 να διατηρήσει την έμφαση στην κερδοφορία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στις επενδύσεις σε νέα προϊόντα, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές και εισόδου σε νέα κανάλια διανομής.
Η νέα μονάδα στα Κουφάλια αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα αυτής της στρατηγικής. Με ορίζοντα λειτουργίας το 2027 και με σχεδιασμό για τριπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας, η επένδυση δημιουργεί την παραγωγική βάση πάνω στην οποία η εταιρεία σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της, με αιχμή το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.