Συμφωνία Νετανιάχου-Κούσνερ: “Καμία ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς”
Διαβάζεται σε 3'
Συμφωνία κατανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για τον μηχανισμό αφοπλισμού της Χαμάς. Τα όπλα της θα καταστρέφονται από τη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης.
- 17 Αυγούστου 2026 18:55
Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το πρώτο στάδιο του αφοπλισμού της Χαμάς, με βασικό σημείο ότι τα όπλα που θα παραδώσει η οργάνωση δεν θα περάσουν στα χέρια μιας μελλοντικής παλαιστινιακής διοίκησης, αλλά θα οδηγηθούν προς καταστροφή.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Jerusalem Post, ο οπλισμός της Χαμάς θα παραδίδεται στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF), η οποία τελεί υπό τη διοίκηση του Αμερικανού υποστράτηγου Τζάσπερ Τζέφερς. Η διαδικασία αυτή αφορά την αρχική φάση του προτεινόμενου σχεδίου για τη Γάζα.
Η σχετική συμφωνία κατανόησης επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου Ειρήνης (Board of Peace), παρουσία κορυφαίων στελεχών της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Το σχέδιο για τον αφοπλισμό της Χαμάς
Στόχος της συμφωνίας είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την επαλήθευση της παράδοσης και καταστροφής του οπλισμού της Χαμάς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα όπλα να μεταφερθούν σε άλλη παλαιστινιακή αρχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα όπλα θα παραδίδονται στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης υπό τον Τζέφερς, η οποία θα αναλάβει την καταστροφή τους.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έθεσε ξεκάθαρο όρο για την ανοικοδόμηση της Γάζας: δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι οι ισραηλινές στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς θα συνεχιστούν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό των στοχευμένων επιχειρήσεων ούτε για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την αποκαλούμενη «Κίτρινη Γραμμή».
Αντίστοιχα, διέψευσαν πληροφορίες περί συμφωνίας για μείωση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα, ξεκαθαρίζοντας ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η Χαμάς καλείται να κάνει το πρώτο βήμα
Το Ισραήλ επιμένει ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, η Χαμάς θα πρέπει να αρχίσει άμεσα να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στον αφοπλισμό της.
Με άλλα λόγια, εφόσον η οργάνωση θεωρεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει να αρχίσει τώρα να παραδίδει τον οπλισμό της, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν πρώτα όλες οι υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας.
Η Χαμάς έχει στο παρελθόν απορρίψει πρόταση του Συμβουλίου Ειρήνης για τον αφοπλισμό της, ζητώντας αλλαγές στο σχέδιο.
Στο επίκεντρο η ανοικοδόμηση της Γάζας
Οι τελευταίες εξελίξεις εντάσσονται στις προσπάθειες Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ να μετατρέψουν το ευρύτερο σχέδιο για τη Γάζα σε συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα βήματα.
Ωστόσο, ο αφοπλισμός της Χαμάς παραμένει το μεγάλο «στοίχημα». Η ισραηλινή πλευρά διαμηνύει ότι οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή αλλαγή της στρατιωτικής της στάσης θα εξαρτηθεί από μετρήσιμη και ουσιαστική πρόοδο προς την πλήρη εξουδετέρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να απαντά σε άμεσες απειλές και να πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χαμάς.