Το Εθνικό Σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα – Τα μέτρα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους κι επιχειρήσεις

Διαβάζεται σε 7'
Το Εθνικό Σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα – Τα μέτρα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους κι επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)

Κατώτερο μισθό 1.000 ευρώ μέσα στο 2027 έθεσε ως στόχο ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ μιλώντας στην Θεσσαλονίκη. Μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα για συνταξιούχους. Ενίσχυση 500 ευρώ το μήνα για φοιτητές στην περιφέρεια. Διπλασιασμός έκπτωσης φόρου για οικογένειες. Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες.

Ένα σχέδιο για την οικονομία με μέτρα άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε σήμερα στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων και φθηνότερη ενέργεια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αναφερόμενος στους στόχους του οικονομικού σχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «φιλοδοξούμε να σας παρουσιάσουμε, όχι ένα ακόμη πρόγραμμα μέτρων. Αλλά ένα όραμα αλλαγής. Αλλαγής παραδείγματος, αλλαγής μοντέλου παραγωγής και οικονομίας, αλλαγής πυξίδας και πορείας για τη χώρα και το λαό μας. Γιατί αυτή είναι σήμερα η ανάγκη της χώρας και αυτή την ανάγκη αναλαμβάνουμε απόψε να τη μετατρέψουμε σε σχέδιο διακυβέρνησης».

Συνολικά ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ σημείωσε πως «χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με έναν μεγάλο, διττό στόχο: Σύγκλιση με την Ευρώπη, σύγκλιση και μέσα στην Ελλάδα. Να κλείσουμε την απόσταση από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την απόσταση εντός της χώρας μας, ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους, την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και την περιφέρεια. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ευκαιρίες και σε εκείνους που μένουν πίσω. Αυτή η μάχη, η μάχη απέναντι στις ανισότητες, είναι για μας ο Νέος Πατριωτισμός».

Συμπυκνώνοντας το οικονομικό σχέδιο της ΕΛ.Α.Σ ο επικεφαλής της τόνισε: «Το σχέδιό μας θα μπορούσε να χωρέσει σε τρεις μόνο φράσεις: Να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα».

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της φορολογίας λέγοντας πως «φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει και να πληρώνουν λιγότερα όσοι σηκώνουν σήμερα δυσανάλογο βάρος» τονίζοντας πως «γι’ αυτό ελαφρύνουμε την οικογένεια, την εργασία και τη μικρή επιχείρηση».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μισθών. Τόνισε πως «σήμερα η πραγματική αξία του μέσου μισθού παραμένει περίπου 22% χαμηλότερη συγκριτικά με το 2009.Γι’ αυτό θέτουμε δύο συγκεκριμένους και συνδεδεμένους στόχους: Κατώτατος μισθός 1000 ευρώ μέσα στο 2027 και μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης 1800 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».

Όπως εξήγησε «η αύξηση του κατώτατου δίνει την πρώτη ώθηση σε ολόκληρη τη μισθολογική κλίμακα και πάνω σε αυτή χτίζουμε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, κλαδικές συμβάσεις και αυξήσεις που συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα. Στόχος μας ο μισθός να ξανακερδίσει πραγματική αγοραστική δύναμη και ο εργαζόμενος δίκαιο μερίδιο από την ανάπτυξη που ο ίδιος παράγει. Έτσι και η οικονομία κερδίζει».

Ειδική αναφορά έκανε στην παραγωγική ανασυγκρότηση ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ. Επισήμανε ότι βασικό εργαλείο θα είναι «το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης» το οποίο αποκάλεσε «νέα επενδυτική μηχανή της επόμενης δεκαετίας». Επισήμανε ότι θα έχει «πρωτογενή κεφάλαια 12 δισεκατομμυρίων στην τετραετία: Ενάμισι δισεκατομμύριο τον χρόνο από το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων.500 εκ από τη συμμετοχή εγχώριων επιχειρήσεων και ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο από την ανακατεύθυνση των εσόδων από την Golden Visa».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σταματάμε να πουλάμε τα σπίτια των παιδιών μας και αρχίζουμε να χρηματοδοτούμε τη δουλειά τους. Με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, η επενδυτική ικανότητα μπορεί να προσεγγίσει εύκολα τα 25 δισεκατομμύρια στην τετραετία κάτι που μεταφράζεται σε δύναμη πυρός άνω των 50 δισεκατομμυρίων σε ορίζοντα δεκαετίας». Όπως τόνισε «ο κανόνας είναι απόλυτος: Το Ταμείο δεν μοιράζει επιδοτήσεις. Χρηματοδοτεί στόχους με δημόσιο έλεγχο, ώριμα έργα και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως με το πρόγραμμα αυτό «δεν ζητάμε μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή, ζητάμε αλλαγή πορείας και σας καλούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να το πετύχουμε μαζί».

Όπως είπε έτσι θα «χτίσουμε μια Ελλάδα που θα παράγει, μια κοινωνία που θα προστατεύει, μια ζωή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και προοπτική. Για να ζήσουμε, επιτέλους με αξιοπρέπεια, να ζήσουμε επιτέλους σαν Ευρωπαίοι. Στον δικό μας τόπο».

SOOC

Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικά τα μέτρα που κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ως εξής:

Για την μεταρρύθμιση της φορολογίας

Φορολόγηση του πλούτου: Θέσπιση “Πατριωτικής Εισφοράς” για το ισχυρότερο 1%. Ένα ευρώ ανά 100 ευρώ καθαρής περιουσίας (1%) για το ανώτερο 1% της κοινωνίας. Προοδευτική φορολόγηση μερισμάτων. Αυξημένη φορολόγηση ακινήτων νομικών προσώπων που παραμένουν κλειστά. Ενίσχυση φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών μεγάλου πλούτου.

Τράπεζες: Θα ενισχύσουν κεφαλαιακή επάρκεια με ίδια κεφάλαια για τρία χρόνια αντί διανομής μερισμάτων. Σε μια τετραετία να φορολογούνται κανονικά όπως όλες οι επιχειρήσεις.

Διπλασιασμός έκπτωσης φόρου για οικογένειες με παιδιά.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις.

Κατάργηση προκαταβολής φόρου για ατομικές επιχειρήσεις.

Μείωση προκαταβολής φόρου για νομικά πρόσωπα.

Νέα ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Διαγραφή προσαυξήσεων και δεύτερη ευκαιρίας για υπερχρεωμένους με επαναφορά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για δανειολήπτες/εγγυητές που έχασαν περιουσία όπως και διαγραφή από τον Τειρεσία όσων εξυπηρέτησαν ρυθμίσεις.

Για τους μισθούς

  • Κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ έως το 2027.
  • Μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης 1.800 ευρώ στο τέλος τετραετίας.
  • Ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων και κλαδικών συμβάσεων.

Για την ενεργειακή ακρίβεια

  • Ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ενέργειας για κάθε νοικοκυριό. σε σταθερή προσιτή τιμή. Απαγόρευση διακοπής ρεύματος για νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
  • Μείωση λογαριασμών ρεύματος κατά 30% μεσοσταθμικά.
  • Νέος ρόλος της ΔΕΗ : Εγγυητής βασικού τιμολογίου. Στρατηγικός αγοραστής και διαθέτης εγχώριας καθαρής ενέργειας.

Ακρίβεια βασικών ειδών και τροφίμων

  • Μείωση ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής και υγιεινής.
  • Ψηφιακό παρατηρητήριο τιμών ανά προϊόν και όχι μέσους όρους. σε όλη την αλυσίδα παραγωγής έως το ράφι.
  • Πλαφόν στο ανώτατο περιθώριο κέρδους .

Συγκοινωνίες

Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες για τους κατοίκους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Για την στεγαστική κριση:

  • Εθνικό Σύστημα Προσιτής Κατοικίας με δημόσια και δημοτική γη.
  • Προστασία πρώτης κατοικίας: Διεύρυνση κριτηρίων συμμετοχής. Υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών. Αυστηρότερο πλαίσιο. Δημόσια συμμετοχή στις ρυθμίσεις ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Αξιοποίηση κλειστών κατοικιών 50.000 νέες προσιτές κατοικίες σε τέσσερα χρόνια. Ιδρυση Οργανισμού Κοινωνικά Προσιτής Κατοικίας.

Για την Υγεία

  • Αύξηση αποδοχών γιατρών και νοσηλευτών κατά 500 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
  • Ολοκληρωμένη Εγγύηση Φροντίδας για 140.000 ανθρώπους με άνοια και Alzheimer. Διάγνωση, φροντίδα στο σπίτι, κέντρα ημέρας, στήριξη φροντιστών
  • Ανώτατος χρόνος αναμονής για εξετάσεις και επεμβάσεις αν ξεπερνιέται, ο ασθενής εξυπηρετείται αλλού με δαπάνη Δημοσίου.

Συνταξιούχοι

  • Μηδενική συμμετοχή συνταξιούχων στα φάρμακα.
  • Εθνικό Σύστημα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Κατ’ οίκον φροντίδα. Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ανά Δήμο. Επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη για οικογενειακούς φροντιστές.

Παιδεία

  • Κατάργηση Πανελλαδικών εξετάσεων από ένα νέο σύστημα πρόσβασης με βάση συνολική σχολική πορεία.
  • Φοιτητική υποτροφία 500 ευρώ το μήνα για 10 μήνες για φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.
  • Αύξηση μισθών εκπαιδευτικών κατά 300 ευρώ τον μήνα αρχικά κα πρόσληψη 30.000 νέων εκπαιδευτικών.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης με 12 δισ. ευρώ αρχικά κεφάλαια στην τετραετία. 1,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο από δημόσιες επενδύσεις, 500 εκατομμύρια από εγχώριες επενδύσεις και 1 δισεκατομμύριο από τα έσοδα της Golden Visa.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα