Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι διασώσεις δύο εργατών, εννιά μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες

Διαβάζεται σε 3'
Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι διασώσεις δύο εργατών, εννιά μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
Nepal Army via AP

Δύο εργάτες διασώθηκαν από σήραγγα υδροηλεκτρικού έργου στο Νεπάλ, εννέα ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, δίνοντας νέα ελπίδα για τον εντοπισμό και άλλων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Στιγμές ελπίδας και συγκίνησης εκτυλίσσονται στο Νεπάλ, όπου δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν από σήραγγα υδροηλεκτρικού έργου, εννέα ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και άφησαν πίσω τους περισσότερους από 1.200 νεκρούς.

Nepal Army via AP)

Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και άλλων ανθρώπων που εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων του υδροηλεκτρικού έργου Trishuli 3A.

Οι αρχές ταυτοποίησαν τον πρώτο διασωθέντα ως τον Σαντζάγια Σαχ.

Ο Σαχ εργάζεται ως μηχανικός εργοδηγός στην Αρχή Ηλεκτρισμού του Νεπάλ. Η είδηση της διάσωσής του έδωσε ελπίδα στους συναδέλφους του ότι και άλλοι εγκλωβισμένοι μπορεί να βρεθούν ζωντανοί.

«Είμαι τόσο, τόσο χαρούμενος. Περίμενα αυτή την είδηση. Αυτό μας δίνει ελπίδα ότι και άλλοι θα διασωθούν ζωντανοί», δήλωσε ο συνάδελφός του Σουρές Τσαουντάρι.

Λίγο αργότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δεύτερος άνθρωπος που διασώθηκε είναι ο Καμπίρ Μαχαρτζάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σαχ δεν ήταν σε κατάσταση να μιλήσει μετά τη διάσωσή του, ενώ ο Μαχαρτζάν εμφανίστηκε χαμογελαστός και ευχαρίστησε τους διασώστες.

Ο Σαχ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στην περιοχή Μπάταρ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Η σύζυγος του Μαχαρτζάν αναμένεται να μεταβεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Τσάουνι στο Κατμαντού.

Οι διασώστες περιέγραψαν τη συγκλονιστική στιγμή που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους δύο άνδρες. Αφού άκουσαν φωνές μέσα από τη σήραγγα, φώναξαν προς το εσωτερικό: «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε εδώ για να σας σώσουμε».

Λίγο αργότερα άκουσαν μια αδύναμη απάντηση από μέσα: «Εντάξει».

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται εκατοντάδες εργάτες που απασχολούνται σε υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος του ποταμού.

Οι ομάδες διάσωσης διοχετεύουν αέρα στις σήραγγες του υδροηλεκτρικού έργου, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν στη ζωή όσους πιθανώς παραμένουν παγιδευμένοι.

Nepal Army via AP

Σύμφωνα με τον Σουρές Ράουτ, ανώτερο αξιωματούχο της Αρχής Ηλεκτρισμού του Νεπάλ, οι αρχές εκτιμούν ότι 39 εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα στη σήραγγα του υδροηλεκτρικού έργου Trishuli 3A.

Η επιχείρηση συνεχίζεται, με τις αρχές να ελπίζουν ότι θα εντοπιστούν και άλλοι επιζώντες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα