Πού και πότε θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία – Χάρτες
Διαβάζεται σε 4'
Βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας φέρνει το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
- 15 Σεπτεμβρίου 2026 15:02
Με βροχές, καταιγίδες και αισθητή υποχώρηση του υδραργύρου θα εξελιχθεί το κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Αιτία της αλλαγής του καιρού είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Ελλάδας.
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρωινές ώρες κυρίως στα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τμήματα της Στερεάς και τη Δυτική Κρήτη. Στη συνέχεια, τα κύματα των βροχών θα ενταθούν και θα επεκταθούν γρήγορα στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.
Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί και αύριο, Τετάρτη (16/09), εστιάζοντας κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περιοχές που θα επηρεαστούν. Ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τοπικά τους 27°C στα ηπειρωτικά, ενώ στα Δωδεκάνησα η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 30°C.
Στους χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός τριώρου και τα πεδία πιέσεων για τα διαστήματα 12:00–15:00 (χάρτης 1) και 15:00–18:00 (χάρτης 2) της Τρίτης, καθώς και για το διάστημα 12:00–15:00 (χάρτης 3) της Τετάρτης.
Ο καιρός την Τετάρτη (16/4)
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται την Τετάρτη στην ανατολική Θεσσαλία και ανατολική Στερεά, τη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές και στην Κρήτη και την περιοχή Κυθήρων σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Πέμπτη (17/9)
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως το απόγευμα της Πέμπτης.
Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του Ιονίου, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός την Παρασκευή (18/9)
Στο Ιόνιο λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου πιθανόν, κυρίως στα ορεινά, να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.