Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη (14/10)
Διαβάζεται σε 4'
Σε ποιες περιοχές θα κλείσουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.
- 13 Οκτωβρίου 2026 14:59
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μας και αύριο, Τετάρτη (14/10), με την ΕΜΥ να προχωρά σε αναβάθμιση του χθεσινού έκτακτου δελτίου Επιδείνωσης Καιρού.
Οι δημοτικές αρχές των περιοχών που αναμένεται να “χτυπήσουν” τα φαινόμενα αποφάσισαν να αναστείλουν τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά:
Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα: Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων και των παιδικών σταθμών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αύριο, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, λόγω των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η αναστολή αφορά τις σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων προσχολικής αγωγής και όλων των ειδικών σχολείων. Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την αποφυγή κινδύνων κατά τις μετακινήσεις από και προς τα σχολεία, καθώς και κατά τη λειτουργία τους.
Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας (Εύβοια): Με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Τσαπουρνιώτη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Τετάρτη, καθώς στην περιοχή αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις.
Δήμος Σκιάθου: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού, λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων που προβλέπονται στο νησί.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση από την Περιφέρεια Αττικής για οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές και οι κατά τόπους Δήμαρχοι παρακολουθούν την εξέλιξη των φαινομένων, ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοπικές ανακοινώσεις εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με το alfavita.gr, όπως διευκρινίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας, στις περιπτώσεις που αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων με αποφάσεις των οικείων Δήμων ή Περιφερειών, ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.
Στόχος της οδηγίας είναι η διασφάλιση της συνέχειας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τα μαθήματα να διεξάγονται ψηφιακά σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Πως θα κινηθούν τα φαινόμενα
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, σήμερα Τρίτη (13-10-2026) και αύριο Τετάρτη (14-10-2026).
Παράλληλα προβλέπονται τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης (13-10-2026).
Ειδικότερα:
1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Σήμερα Τρίτη (13-10-2026)
α) Πρόσκαιρα στα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), στη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
β) Στη Χαλκιδική από τις μεσημβρινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
γ) Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) από τις απογευματινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.
δ) Στην Εύβοια από τις απογευματινές ώρες (κόκκινη προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.
ε) Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
στ) Στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ζ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) από τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Β. Αύριο Τετάρτη (14-10-2026)
α) Στην Εύβοια έως αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
β) Πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) έως τις πρώτες ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
γ) Στη Χαλκιδική έως τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
δ) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ε) Στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
στ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
2. Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ θα πνέουν αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στο κεντρικό, από το βράδυ της Τρίτης έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.