Μακρόν: “Ανόητοι” οι ισχυρισμοί Τραμπ και άλλων για τις ταραχές στη Γαλλία

Διαβάζεται σε 4'
Μακρόν: “Ανόητοι” οι ισχυρισμοί Τραμπ και άλλων για τις ταραχές στη Γαλλία
Emmanuel Macron AP Photo

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί ξένους ηγέτες, μεταξύ άλλων και τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι εκμεταλλεύονται τις ταραχές στη Γαλλία, αναπαράγοντας ψευδείς εικόνες και αφηγήματα για πολιτικό όφελος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τετάρτη (21/10) ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και πολιτικούς «στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία για να εξυπηρετήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις για το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν συνοδευτεί τις τελευταίες ημέρες από σοβαρά επεισόδια, συγκρούσεις και λεηλασίες σε αρκετές γαλλικές πόλεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά τις εικόνες βίας, υποστηρίζοντας, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκονται μουσουλμάνοι μετανάστες. Παράλληλα, κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να «κλείσει τα σύνορα και να ανακτήσει τον έλεγχο πριν να είναι πολύ αργά».

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Μακρόν απάντησε κάνοντας λόγο για «ξένη χειραγώγηση της πληροφορίας» μετά τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Αυτό οδήγησε σε σχόλια τόσο απαράδεκτα όσο και ανόητα από πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ξένοι ηγέτες», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν αναφερόταν στον Τραμπ, απάντησε λακωνικά: «Μεταξύ άλλων».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης την κυκλοφορία εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και εμφανίζονται ως πραγματικά στιγμιότυπα από τις ταραχές στη Γαλλία.

«Έχουν κυκλοφορήσει εικόνες δημιουργημένες με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες παρουσιάζουν σκηνές που δεν συνέβησαν ποτέ στη Γαλλία. Ακούσαμε ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι η χώρα μας κατακλύστηκε από ορδές μεταναστών και ισλαμιστών. Αυτό είναι απολύτως ψευδές», ανέφερε.

Ο Μακρόν δεν διευκρίνισε σε ποιες συγκεκριμένες εικόνες αναφερόταν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να παράσχει στις ενδιαφερόμενες χώρες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε «να αποφεύγουν τη διάδοση ή την ενίσχυση ψευδών πληροφοριών και τη διατύπωση αβάσιμων ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Οι σχέσεις Μακρόν και Τραμπ υπήρξαν στο παρελθόν στενότερες, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα επιτεθεί φραστικά ή ειρωνευτεί τον Γάλλο ομόλογό του στις δημόσιες εμφανίσεις του.

«Όλοι όσοι μιλούν άσχημα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι άνθρωποι που δεν αγαπούν τη χώρα μας. Και αυτό πραγματικά με ενοχλεί», είπε ο Μακρόν.

Και συνέχισε: «Όταν βλέπω ηγέτες που βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, είτε στην περιοχή είτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να αναπαράγουν κάποιες φορές αφελώς περιεχόμενο δημιουργημένο με τεχνητή νοημοσύνη ή να υιοθετούν αφηγήματα που ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν ξεκάθαρα να προωθήσουν για όσα συνέβησαν στη Γαλλία, τότε βλέπω ότι χρησιμοποιούν τη χώρα μας για τις δικές τους πολιτικές εκστρατείες. Και αυτό δεν το χρειαζόμαστε».

Στη Μέση Ανατολή για την ενεργειακή κρίση

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Κατάρ, ολοκληρώνοντας περιοδεία σε σημαντικές χώρες-προμηθευτές ενέργειας του Κόλπου, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων ενεργειακών αποθεμάτων για τη Γαλλία.

Κατά την περιοδεία του, εξασφάλισε επιπλέον 100.000 μετρικούς τόνους ντίζελ τον μήνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ βρίσκονται υπό συζήτηση ακόμη 100.000 τόνοι από το Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το ταξίδι στη Μέση Ανατολή είχε ως βασικό στόχο την αναζήτηση λύσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, καθώς και τη διασφάλιση προμηθειών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ντίζελ και αεροπορικά καύσιμα.

Η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι συνολικά μπορούν να εξασφαλιστούν σχεδόν 295.000 επιπλέον τόνοι ντίζελ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων ποσοτήτων από τη Σαουδική Αραβία. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% της μηνιαίας κατανάλωσης ντίζελ στη Γαλλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα