Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών “Στιγμές Αλήθειας”: Αυτοί είναι οι νικητές

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών “Στιγμές Αλήθειας”: Αυτοί είναι οι νικητές
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Που είσαι Σινγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη Άγγελος Ράλλης

Το Νικητήριο Βραβείο του 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών «Στιγμές Αλήθειας» μοιράστηκαν δύο διαφορετικές ταινίες, με κοινό όμως θέμα και εξαιρετική προσέγγιση.

Απονεμήθηκαν, χθες, τα βραβεία του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών «Στιγμές Αλήθειας», στο κτήριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών «Νίκος Κούνδουρος».

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: «Που Είσαι Σινγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη και «Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, πρόκειται για δύο ταινίες που διαπραγματεύονται το ίδιο θέμα ως αίτιο και αποτέλεσμα, με τόλμη, στοχαστική διάθεση και εξαιρετική κινηματογραφική προσέγγιση.

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ταινία «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη για «την ανάδειξη ενός άγνωστου εν πολλοίς ναζιστικού εγκλήματος, προβάλλοντας τις εκατέρωθεν απόψεις για το ιστορικό αυτό δράμα», καθώς και για «την άρτια χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας».

Το 3ο βραβείο μοιράστηκαν οι μικρού μήκους ταινίες: «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη» του Νίκου Πηλού και «Τα Καναρίνια» του Γιώργου Κυβερνήτη, οι οποίες πραγματεύονται «με ουμανιστική προσέγγιση δύο διαφορετικά θέματα».

Έπαινοι δόθηκαν στις ταινίες: «οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, «Τα σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου και «Με Ανοιχτά Φτερά» της Βίβιαν Παπαγεωργίου. Τα βραβεία του φεστιβάλ με το γλυπτό περιστέρι, αποτελούν έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Σήμερα, τελευταία μέρα προβολών του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών «Στιγμές Αλήθειας», στο κτήριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών παρευρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου την καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. Χάρης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη χαρά των σκηνοθετών για την παρουσία της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε.Σ., η υπουργός παρακολούθησε τις προβολές δύο ντοκιμαντέρ (την «Μέθοδο» του Χάρη Γιουλάτου και «Το μπαλκόνι – μνήμες κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη) και ενθουσιάστηκε από το υψηλό τεχνικό επίπεδο των ταινιών και τη σκηνοθετική γραφή των νέων δημιουργών.

«Με αφορμή την επιτυχία της όλης εκδήλωσης, η κ. Μενδώνη αντιμετωπίζει με προσωπικό ενδιαφέρον την ανάγκη να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης των ανεξάρτητων νέων δημιουργών με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Στις επόμενες μέρες, θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ . με την υπουργό Πολιτισμού για να βρεθούν οι πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση των νέων σκηνοθετών» καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα