Ο Σύριζα, το ΝΑΤΟ και οι ’53’ που πατούν σε δύο βάρκες

Ο Σύριζα, το ΝΑΤΟ και οι ’53’ που πατούν σε δύο βάρκες
Συζήτηση, για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια ατης Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις", το Σάββατο 21 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Αντιπολίτευση μέσω της... Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισε να κάνει ο βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης γιατί έρχεται και συνέδριο και το “ναι σε όλα” δεν βοηθά τους “αντιπολιτευόμενους” στο κυβερνών κόμμα

Η συνεχής προσπάθεια του βουλευτή Δράμας του Σύριζα Χρήστου Καραγιαννίδη να εφευρίσκει ανώδυνους τρόπους διαφοροποίησης από τη… μάζα των κοινοβουλευτικών βουλευτών είναι κατανοητή.

Έχει αποφασίσει, όπως και οι συνοδοιπόροι του των αποκαλούμενων “53”, να ανήκει μεν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να υπερψηφίζει ό,τι του ζητείται, ακόμη κι αν δηλώνει δεξιά κι αριστερά ότι διαφωνεί με αυτό, αλλά -ταυτόχρονα- θέλει να καταγράφεται ως “αντιπολιτευτική φωνή”, κυρίως ενόψει του συνέδριου του κυβερνώντος κόμματος.

Χτες λοιπόν αποφάσισε να ξεσπαθώσει για το ΝΑΤΟ, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι “Πρέπει να ληφθεί μια θέση και να ακουστεί η άποψη στο τι ακριβώς κάνουμε εμείς στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να κόβουν βόλτες πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα και να παρατάσσονται στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Ρωσία”.

Δυστυχώς όμως για τον κ. Καραγιαννίδη και το κόμμα του και η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψή τους και έχουν λάβει θέση για το ζήτημα. Το ερώτημα είναι γιατί δεν την… έμαθε ο βουλευτής ή γιατί παριστάνει ότι δεν την έχει πληροφορηθεί.

Ο Ν. Κοτζιάς λχ, στην Εαρινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, αναγνώρισε ότι “η ρωσική πλευρά δημιουργεί προκλήσεις” οι οποίες -προφανώς- πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έτερον εκάτερον εάν, σημειώνοντας ότι “η Ρωσία είναι μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης”, ζήτησε να να ενισχυθούν και “οι προσπάθειες της Συμμαχίας για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με τη ρωσική πλευρά”.

Πώς δεν το πληροφορήθηκε αυτό ο κ. Καραγιαννίδης;

Αλλά και ο Π. Καμμένος, στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, έβαλε την υπογραφή του στην στρατηγική της Συμμαχίας που “αναπτύσσεται σε δύο κύριες διαστάσεις, την ανατολική, που απαντά στις ‘προκλήσεις της Ρωσίας’ και τη νότια, που εξελίσσεται γύρω από τη Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή”.

Ούτε αυτό όμως το πληροφορήθηκε ο κ. Καραγιαννίδης.

Και ο πρωθυπουργός όμως, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία,ήταν σαφής: “Μπορεί να μην συμφωνούμε με όλα τα επιχειρήματα Συμμάχων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε την Ρωσία και την στάση της. Αλλά επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων μας, όπως οφείλουμε”.

Κατά πώς φαίνεται, ούτε για αυτό άκουσε κάτι ο κ. Καραγιαννίδης.

Ως νεο-κινηματικός πάντως, ο βουλευτής θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον παρακολουθήσει τον διάλογο του προέδρου του Σύριζα με τους χρήστες του twitter τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν η λαϊκή ψήφος τον οδηγήσει στην πρωθυπουργία. Όπως είχε πει ήδη από τότε ο Αλέξης Τσίπρας, “στόχος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ενεργητικός ρόλος στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ’’.

Ούτε αυτό δεν έφτασε στα αυτιά του βουλευτή και στελέχους του Σύριζα;

Τελικά οι παλιοί είχαν δίκιο: Είναι δύσκολο να πατάς σε δύο βάρκες και αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα