Τσίπρας: Apivita όπως Μπαρτσελόνα

Τσίπρας: Apivita όπως Μπαρτσελόνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της Apivita, στο Μαρκόπουλο Αττικής, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της", είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος την εταιρεία

Με τη φράση, «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα», υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Apivita Νίκος Κουτσιανάς.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε χώρους εργασίας που προάγουν, μεταξύ άλλων, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, κατά την υποδοχή του από τον Ισπανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου PUIG, Manuel Puig, ο πρωθυπουργός παρομοίασε την εταιρεία με το μέγεθος της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου Μπαρτσελόνα: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της».

Κατά την ενημέρωση του από στελέχη της εταιρείας ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα άκουσε από την υπεύθυνη βοτάνων της εταιρείας κ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία υπογράμμισε πως η ελληνική βιοποικιλότητα βρισκεται σε εξέχουσα θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Όπως είπε από τα 20.000 είδη περισσότερα από 6.000 καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε οικογένειες με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ο πρωθυπουργός επίσης ακουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον πως το εργοστάσιο της εταιρείας διαθέτει αξιοσημείωτη συλλογή από σπάνια και απειλούμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Βαλλιανάτου, η εταιρεία διαθέτει και «τράπεζα» όπου διατηρούνται τα γενετικά υλικά των σπόρων με στόχο τη διατήρηση της προστασίας της φύσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, δεν θα έρθει χωρίς να αξιοποιήσουμε τον νου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της ελληνικής γης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εγκαταστάσεις της Apivita.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την εταιρεία, είπε ότι αποτελεί μια επιχειρηματική προσπάθεια από τις αρκετές, δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα, που κατάφερε να μεγαλουργήσει στην ελληνική και διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα.

«Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ελληνική φύση, που παρείχε τη δυνατότητα στους παππούδες μας, σε εμάς, αλλά και στο μέλλον στα παιδιά μας, να γεύονται αυτά τα ασύγκριτα σε ποιοτικό επίπεδο προϊόντα, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πλαίσιο που θα δώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία», σημείωσε.

«Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, που θα πολλαπλασιάζει την προστιθέμενη αξία, θα επικεντρώνει στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το παραγωγικό μοντέλο επιπλέον θα έχει συστατικό του στοιχείο τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση στοχευμένης διαφοροποίησης της παραγωγής

«Ο αγροτικός τομέας επλήγη όχι από φυσικές καταστροφές αλλά από καταστροφικές πολιτικές, δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα ευεργετήματα της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα κατέληξε ειτε μονόπλευρα να ενισχύονται ορισμένα προϊόντα σε βάρος άλλων είτε η ενίσχυση της παραγωγής να σημαίνει τη μείωση της ποιότητας και προανήγγειλε την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την παραγωγή. «Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της πατρίδας μας επιβάλλει, μια σειρά από προϊόντα στα οποία αντικειμενικά η χώρα μας υπερτερεί, γίνονται αντικείμενο ερευνων άλλων χωρών, ένας από τους τομείς είναι τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα οποία γίνονται ανάρπαστα» σημείωσε μεταξύ άλλων σε εκτενή του αναφορά για τα βότανα στην Ελλάδα.

Μάλιστα όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάσε ένα πλήρες πρόγραμμα για αυτά τα φυτά, ενώ ακολούθησε και η εξαγγελία από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση στρεμμάτων από τη ΔΕΗ που θα δοθούν σε παραγωγούς αρωματικών και θεραπευτικών φυτών. «Ευελπιστούμε συντομα να φτάσουμε τα εκατό χιλιάδες στρέμματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς» τόνισε ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας, «το ένα είναι η ελληνική φύση και το άλλο είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας και θέλω να απευθυνθώ, καθώς απέναντί μου έχω κυρίως νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, και να πω ότι θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης» είπε ο Αλέξης Τσιπρας και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα παρέχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη, να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα».

«Για μας είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή, να δώσουμε πνοή σε αυτούς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση – με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτακη – του ελληνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας αλλά και στη δημιουργία του υπέρ ταμείου που ενισχύει τις καινοτόμες επιχειρήσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ.

«Θα περάσουμε βήμα προς βήμα στο νέο μοντέλο παραγωγής» είπε ο πρωθυπουργός και εκφράζοντας τη χαρά του και το ενδιαφέρον του για την εταιρεία Apivita πρόσθεσε: «Θέλω να ευχηθώ να Βρεθούν πολλοί συναγωνιστές σας στην ελληνική οικονομία». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θελουμε να μας αισθάνεστε συμμάχους και συνοδοιπόρους, έχουμε την πολιτική βούληση να συμπορευτούμε με τους νέους, επενδύουμε στο μέλλον με σχέδιο και όραμα, επενδύουμε στους νέους ανθρώπους στη νέα γενιά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα