Με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση ο Σαμαράς, προδιαγράφει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα

Με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση ο Σαμαράς, προδιαγράφει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα
ΑΘΗΝΑ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα της Νέας Δημοκρατίας, ο ρόλος των καραμανλικών και το μανιφέστο Αβραμόπουλου. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Με αφορμή τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αύριο θα παραστεί στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, προδιέγραψε χθες πιο καθαρά το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα.

Οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, που ξεκίνησαν να αποτυπώνονται στο αποτέλεσμα των δύο εκλογών του 2012, αναμένεται να συνεχιστούν τόσο με αφορμή τις ευρωεκλογές, όσο και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτές ο κ.Σαμαράς διεκδικεί θέση ρυθμιστή, εφόσον φυσικά η ετυμηγορία της κάλπης και το πολιτικό ντόμινο από τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς του το επιτρέψουν.

Δεδομένου του σκεπτικισμού πολλών καραμανλικών και όχι μόνον απέναντι στο ενδεχόμενο η μετεξέλιξη της Ν.Δ να έχει έντονα δεξιά κατεύθυνση και κύριο στόχο τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου απόλυτα από τον κ.Σαμαρά φορέα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε χθες να αναφερθεί στην καραμανλική κληρονομιά της παράταξης.

“Η παράταξή μας δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της απλής διαχείρισης, το 1975 αλλάξαμε την Ελλάδα”, είπε, προσθέτοντας ότι έτσι και σήμερα η Ν.Δ αλλάζει τη χώρα, που “με πολύ αγώνα και θυσίες αφήνει πίσω της την περίοδο των μνημονίων”.

Την προεκλογική βοήθεια των καραμανλικών αναζητά άλλωστε ο κ.Σαμαράς με την παρουσία του αύριο στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη. Η ανοιχτή εφέτος εκδήλωση θα αποτελέσει όμως και ευκαιρία να στείλουν οι καραμανλικοί τα δικά τους μηνύματα.

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή εκδήλωση πάντως σχολιάστηκε πολύ, αν και δεν υπέκρυπτε κάποιο συμβολισμό. Απούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη, δικαιολογημένα όμως λόγω της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα, αλλά και πολλοί υπουργοί.

Παρόντες αντίθετα ήταν πλήθος υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που έδωσαν καθαρά προεκλογικό χρώμα σε ένα κυρίως κομματικό ακροατήριο.

Η ομιλία Αβραμόπουλου

Το “μανιφέστο” του αντιπροέδρου της Ν.Δ Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την ομιλία του οποίου ξεκίνησε η εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκάλεσε επίσης το ενδιαφέρον.

Ο Αρκάς πολιτικός είναι ως γνωστόν από τους πρώτους που είχαν ταχθεί υπέρ της μετεξέλιξης ή επανίδρυσης της Ν.Δ, ωστόσο το δικό του σκεπτικό έχει σαφώς πιο κεντρώο προσανατολισμό από αυτό του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του “θεωρητικού” πίσω από το σχέδιο για μετασχηματισμό του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Αβραμόπουλος μίλησε για σύνθεση, συναίνεση και εθνική συνεννόηση και όπως ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε στο ρόλο της Ν.Δ στη Μεταπολίτευση, υπενθυμίζοντας ότι “Το 1974, που η Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν πανίσχυρη,  κυβέρνησε με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων. Γιατί αυτό απαιτούσαν οι ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της εποχής εκείνης.

Διεύρυνε την εκλογική της βάση σε όλους τους χώρους και με προσωπικότητες της τότε Κεντροδεξιάς και με προσωπικότητες της τότε Κεντροαριστερας”.

Σημείωσε δε πως η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει την υπογραφή του κ.Σαμαρά ως κυβερνήτη της χώρας, προλογίζοντας την παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ από τον πρωθυπουργό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα