Δεν συζητήθηκαν αριθμοί, νέα συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικα την Τρίτη

Δεν συζητήθηκαν αριθμοί, νέα συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικα την Τρίτη
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (φωτογραφία), με το προεδρείο του ΤΧΣ και τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013. Στην ατζέντα βρέθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης, για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Alpha Bank o Γιάννης Κωστόπουλος, της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς, της Eurobank o Χρήστος Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού, Ι. Στουρνάρα, με τα μέλη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε για περισσότερες από 3 ώρες, το πρωί της Κυριακής, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διαφορά των δύο πλευρών για τα πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Αρχικά, η συγκεκριμένη συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αλλά η τρόικα είχε ζητήσει διήμερη προθεσμία, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και από το υπουργείο Εργασίας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

* Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

* Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης – πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Το συγκεκριμένο στέλεχος υποστήριξε πως «κατά τη συνάντηση δεν έγινε αναφορά σε αριθμούς για όλα αυτά» (αν και άλλος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε: «τα νούμερα είναι υπέρ μας»), θέλησε, όμως, να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά τα προσδιορίζει σε 500-700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση δέχεται τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, τον τομέα της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης θα συζητηθεί εάν θα προσμετρηθούν στους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, έπειτα από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση. Παράλληλα, η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2-3 μήνες το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας (με, επίσης, 12.500 υπαλλήλους), καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, η τρόικα θα ενημερώσει το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ενώ, μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα