ΤΥΡΑΣ: Ένα διαζύγιο, δύο γάμοι και 30 χρόνια ανοδικής πορείας

ΤΥΡΑΣ: Ένα διαζύγιο, δύο γάμοι και 30 χρόνια ανοδικής πορείας

Τα αδέλφια Σαράντη που έγιναν γνωστά μέσω της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας “Όλυμπος” έχουν χτίσει την ισχυρότερη αυτοκρατορία στον κλάδο

Πριν από 30 χρόνια οι αδελφοί Σαράντη δεν υπήρχαν καν στον χάρτη της γαλακτοβιομηχανίας. Η ΤΥΡΑΣ (ΤΥΡοκομικά Αδελφών Σαράντη) ήταν μόνο 5 άτομα, οι σημερινοί μέτοχοι Δημήτρης και Μιχάλης μαζί με τους γονείς τους και έναν εργάτη. Πρώτη μεγάλη δουλειά η παραγωγή φασόν κίτρινων τυριών για την ΦΑΓΕ η οποία έληξε άδοξα το 1995 ήταν η αφορμή για το βήμα που θα έκανε να μάθει όλη η Ελλάδα τους αδελφούς Σαράντη.

Μπορεί όχι τους ίδιους, καθώς αποφεύγουν την δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι (σ.σ. παραδέχθηκαν ότι δέχθηκαν πιέσεις από συνεργάτες τους να καλέσουν δημοσιογράφους στην παρουσίαση για τους εορτασμούς των 30 χρόνων) αλλά μέσω της Όλυμπος. Μίας χρεοκοπημένης συνεταιριστικής βιομηχανίας στην Λάρισα με την οποία μπήκαν δυναμικά στην αγορά του γάλακτος και στο μάτι των ανταγωνιστών που ακόμη και με χτυπήματα κάτω από την μέση προσπάθησαν να ανακόψουν την ανοδική τους πορεία. Όπως και να το κάνει κανείς δεν είναι εύκολο να βλέπεις το ράφι της Όλυμπος στο ψυγείο να αδειάζει μέσα σε ελάχιστες ώρες και το δικό σου να παραμένει γεμάτο και να αποτελεί την εναλλακτική όταν ο καταναλωτής δεν έβρισκε το νέο του αγαπημένο γάλα.

Ο όμιλος μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με την απόκτηση της – επίσης πρώην συνεταιριστικής Ροδόπης – στην Κομοτηνή η οποία κάλυψε πλήρως το χαρτοφυλάκιο με παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς με τις εξαγορές τις δημιουργίες μονάδων σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Τι έχει καταφέρει με όλες αυτές τις κινήσεις; Να προσφέρει σήμερα στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και σε οποιονδήποτε χονδρέμπορο ή λιανέμπορο του εξωτερικού λύσεις από τα πλέον premium προϊόντα έως τα πλέον οικονομικά καθώς και αυτά ιδιωτικής ετικέτας (private label).

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2014 στην ελληνική αγορά ελέγxει μερίδιο 20% στην αγορά γάλακτος κατέχοντας τη 2η θέση στον κλάδο, μερίδιο 12% στο στραγγιστό γιαούρτι που τον κατατάσσει στη 2η θέση  και στην 3η στο σύνολο της αγοράς γιαούρτης, μερίδιο 22% στους χυμούς κατέχοντας τη 2η και μερίδιο 5% στα τυριά κατέχοντας την 3η θέση.

Ο όμιλος την τελευταία δεκαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει προϋπολογίσει νέες επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών ο τζίρος του από 123 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 ανήλθε πέρυσι στα 295 εκατ. ευρώ, εφέτος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 315 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος για το 2019 είναι να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα καθαρά προ φόρων κέρδη από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 ανήλθαν πέρυσι στα 22 εκατ. ευρώ.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι εξαγωγές του ομίλου οι οποίες από 12 εκατ. ευρώ το 2004 ανήλθαν πέρυσι στα 86 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 100 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 150 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα φιλοδοξεί να παίξει ο όμιλος μέσω της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα