Σοκ μετά τον αποκεφαλισμό: Ο διεθνής συνασπισμός χτυπάει πετρελαιοπηγές των τζιχαντιστών

Δώδεκα εγκαταστάσεις πετρελαίου που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία έπληξαν οι νέες εναέριες επιδρομές των αμερικανών και των αράβων συμμάχων τους
- 25 Σεπτεμβρίου 2014 07:36
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα συμμαχικά αραβικά κράτη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βομβάρδισαν την Τετάρτη το βράδυ 12 εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, στην ανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Για πρώτη φορά, ο διεθνής συνασπισμός εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης έπληξε εγκαταστάσεις πετρελαίου, με προφανή στόχο τη διακοπή της κύριας πηγής χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία δια μέσου μεσαζόντων σε γειτονικές χώρες.
Αυτά τα διυλιστήρια παράγουν ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 βαρέλια πετρελαίου σε καθημερινή βάση με κέρδη για τους τζιχαντιστές που μπορεί να αγγίξουν και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως όπως ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συνολικά 13 στόχους –εκ των οποίων οι 12 ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις- στην ανατολική Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο δέκατος τρίτος στόχος ήταν ένα όχημα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ντέιρ Εζόρ το οποίο και καταστράφηκε.
Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν διάφορα διυλιστήρια στο Ιράκ και τη Συρία, πωλούν το πετρέλαιο λαθραία στην Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδανία, μέσω μεσαζόντων.
Από τις 8 Αυγούστου, το Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν σχεδόν 200 αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ Από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης οι αμερικανοί επέκτειναν τις επιδρομές τους και εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με την υποστήριξη πέντε αραβικών χωρών της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.
Η Βρετανία θα μετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ντέιβιντ Κάμερον
Η Βρετανία πρέπει να ενταχθεί τώρα στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και να μετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Είναι σωστό ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νέα φάση δράσης» είπε ο Κάμερον στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενώπιον των 193 μελών του διεθνούς οργανισμού
«Ως εκ τούτου, συγκαλώ το βρετανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή για να εξασφαλιστεί η έγκριση και το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέρος στις διεθνείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε νωρίτερα και πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση στο πρόβλημα της Συρίας. «Οι ηγέτες του Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η απειλή» του Ισλαμικού Κράτους είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
Συγκίνηση μετά τον αποκεφαλισμό του γάλλου ομήρου στην Αλγερία, η κυβέρνηση συνεδριάζει
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης για σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του αποκεφαλισμού ενός γάλλου ομήρου στην Αλγερία που προκάλεσε ζωηρή συγκίνηση σε όλη τη χώρα και αγανάκτηση στον κόσμο.
Στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε χθες, Τετάρτη, τη “δειλή” και “απεχθή” δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ από μια οργάνωση που συνδέεται με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος σε αντίποινα για τη συμμετόχή του Παρισιού στην αμερικανική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Ο Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου πως η δολοφονία αυτή ενισχύει την “αποφασιστικότητά” του να αγωνισθεί εναντίον αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ “για όσο καιρό είναι απαραίτητο”.
Η Γαλλία “ζει μια δοκιμασία”, αλλά “δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό”, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Ολάντ δήλωσε επίσης πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί “όλες τις δυνάμεις” της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.
Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ένα “συμβούλιο άμυνας” το οποίο θα “καθορίσει τους στόχους που αναθέσαμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και ταυτόχρονα θα ενισχύσει περαιτέρω την προστασία των συμπατριωτών μας”.
Στη Νίκαια (νότια Γαλλία), όπου ζούσε ο Ερβέ Γκουρντέλ, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία “μπροστά σε μια τρομερή απώλεια”, στη διάρκεια συνδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στον αγώνα κατά του φαινομένου των ξένων τζιχαντιστών που στρατολογούνται κυρίως στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.
Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει “μέσα σε 24 ώρες” τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Χθες η οργάνωση δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους ένα βίντεο του αποκεφαλισμού του 55χρονου ομήρου με τον τίτλο “Μήνυμα αίματος για τη γαλλική κυβέρνηση”.
Το βίντεο αρχίζει με εικόνες του Ολάντ από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα πλήγματα στο Ιράκ, στη συνέχεια δείχει τον όμηρο, γονατισμένο και με τα χέρια στην πλάτη, περιτριγυρισμένο από τέσσερις ένοπλους άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα. Ο όμηρος μιλάει για την αγάπη του για την οικογένειά του.
Ένας από τους ενόπλους διαβάζει στη συνέχεια ένα μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των “εγκληματιών γάλλων σταυροφόρων εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και το Ιράκ”. Δηλώνει πως αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δοθεί στη Γαλλία για να σταματήσει την “εκστρατεία της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να σώσει” τον υπήκοό της, η οργάνωση αποφάσισε να τον σκοτώσει “για να εκδικηθεί τα θύματα στην Αλγερία και σε υποστήριξη προς το χαλιφάτο” που ανακηρύχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές τις οποίες ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.
Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας εξέφρασε τη “φρίκη” του, όπως και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, τα οποία στήριξαν ευρέως στο κοινοβούλιο τα πλήγματα στο Ιράκ.
Η ΕΕ καταδίκασε επίσης “τη βάρβαρη δολοφονία” δηλώνοντας “περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη” για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
Η Αλγερία, η οποία είχε αναπτύξει περίπου 1.500 στρατιώτες στην Καβυλία (βορειοανατολική Αλγερία) που επιχειρούσαν να βρούν τον γάλλο όμηρο, κατήγγειλε μια “απεχθή” και “άθλια” πράξη.
Η οργάνωση “Τζουντ αλ Χιλάφα” (“Οι στρατιώτες του χαλιφάτου”) αναδύθηκε στην τζιχαντιστική σκηνή στα τέλη Αυγούστου, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως εγκατέλειψε την Αλ-Κάιντα, την οποία κατήγγελλε για την “παρέκκλισή” της, και διακήρυττε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας πως προτίθεται να υπακούει και στο παραμικρό νεύμα του, σύμφωνα με το κείμενο.
Σύμφωνα με αλγερινές εφημερίδες, ο κύριος απαγωγέας του Ερβέ Γκουρντέλ είναι ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, αρχηγού της Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI). Ο άνδρας αυτός, ο Αμπντελμαλέκ Γκούρι, γνωστός και ως Χάλεντ Αμπού Σελμάν, ήταν μέλος ενός πυρήνα της AQMI ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του μεγάρου της κυβέρνησης και ενός κτιρίου του ΟΗΕ το 2007 στο Αλέρι.