Η βαριά ατζέντα των G20

Η βαριά ατζέντα των G20
European Commission President Jean-Claude Juncker, Italian Prime Minister Paolo Gentiloni, Spain's Prime Minister Mariano Rajoy, France's President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel, Mark Rutte, Prime Minister of the Netherlands, Norway's Prime Minister Erna Solberg and European Council President Donald Tusk, from left, attend a press conference after a gathering of European leaders on the upcoming G-20 summit in the chancellery in Berlin, Germany, Thursday, June 29, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G20) θα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και τις μεταξύ τους σχέσεις. Παγκόσμιο εμπόριο και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Πόλη-οχυρό το Αμβούργο με τα επεισόδια να έχουν ξεκινήσει ήδη. Πάνω από 12.000 διαδηλωτές του διευρυμένου αντικαπιταλιστικού μπλοκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία λίγο μετά τη συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Ντ. Τραμπ, πριν την έναρξη της συνόδου των G20.

Η αστυνομία περιμένει πάνω από 100.000 διαδηλωτές από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Πάνω από 20.000 αστυνομικοί με 28 ελικόπτερα και 3.000 οχήματα θα φρουρούν τη σύνοδο. Μεταξύ άλλων μετέχουν σε αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ και ο Γάλλος Εμμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση άλλωστε Τραμπ με Πούτιν είναι στην κορυφή του ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος.

“Δείχνοντας” τον δρόμο των συνομιλιών, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών της G20 θα επισημάνουν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Θα του πούμε ότι είναι σημαντικό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να έχουν μία “καλή ανταλλαγή” απόψεων για το πως βλέπουν την φύση των διμερών σχέσεων αλλά και το ζήτημα της Συρίας.

Διμερείς εντάσεις

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και των κυρώσεων εναντίον της. Το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, κατήγγειλε τη Δευτέρα την εμφάνιση “αρνητικών παραγόντων” στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά τον διάπλου ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τη Θάλασσα της Κίνας. Έτσι, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί η Κίνα αλλά και η Ρωσία. Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας άλλωστε, αποτελούν κεντρικό θέμα, τόσο σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, όσο και με τη Συρία και τις ζώνες ασφάλειας για την επόμενη ημέρα.

Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκία δεν έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που θα τεθεί επί τάπητος.

Κλιματική αλλαγή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει αυξήσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις της σχετικά με την πιθανότητα οι ηγέτες της G20 να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα αυτό, κυρίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παγκόσμιο εμπόριο

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, αποδεχόμενη τελικά μια φράση για τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο κατά τη σύνοδο της G7 στην Ταρομίνα της Ιταλίας.

Όμως στη διάρκεια συνόδου του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι οι ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί λιγότερο συμφιλιωτικές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σταματήσει να επικρίνει το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι υπερβολικό.

Η φορολόγηση ψηφιακής οικονομίας στην ατζέντα

“Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G20) θα συζητήσουν τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας κατά τη σύνοδο κορυφής στο Αμβούργο σήμερα και αύριο”, δήλωσε ακόμη ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική τηλεόραση ZDF.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα δεν αναμένεται να επιλυθεί στη σύνοδο, αλλά οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν μία ενδιάμεση έκθεση στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το φθινόπωρο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το 2018.

Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι οι χώρες-μέλη της ομάδας G20 έχουν κάνει πρόοδο στα θέματα της μάχης εναντίον του ξεπλύματος χρημάτων και της φοροδιαφυγής, με νέους κανονισμούς οι οποίοι μειώνουν αισθητά τον αριθμό των κρατών που περιλαμβάνονται σε κατάλογο μη συνεργάσιμων φορολογικών παραδείσων.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά της G20

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σφοδρός επικριτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε άλλωστε την Πέμπτη για το Αμβούργο με σκοπό να συμμετάσχει σε διαδήλωση στο περιθώριο της συνόδου της G20 το Σάββατο.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους των πολιτικών του Τραμπ σε ό,τι αφορά το κλίμα και το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο ίδιος την αναχώρησή του, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται μόνο ότι “θα συμμετάσχω σε πολλές εκδηλώσεις γύρω από τη G20, περιλαμβανομένης της διαδήλωσης “Hamburg zeigt Haltung” (το Αμβούργο παίρνει θέση) το Σάββατο”.

Η διαδήλωση αυτή, που πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία προσωπικοτήτων του Αμβούργου έχει σκοπό την υπεράσπιση της ισότητας των δύο φύλων, της ελευθερίας του Τύπου, την προάσπιση της ανεκτικότητας και την καταγγελία του εθνικισμού.

Αντίθετα με ό,τι συνηθίζει, ο ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να βρίσκεται πίσω στη Νέα Υόρκη ήδη από την Κυριακή το βράδυ.

Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα