Θρίαμβος Ραχόι και ‘πασοκοποίηση’ σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές

default image

Το 'sorpasso' α λα ελληνικά που δείχνει ανατροπή στα αριστερά της πολιτικής σκακιέρας, με τους PODEMOS να εκτοπίζουν τους σοσιαλιστές και η θριαμβευτική νίκη Ραχόι στη Γαλικία. Η Ισπανία παρά ταύτα δεν έχει ακόμη κυβέρνηση

Εκλογών συνέχεια για τους Ισπανούς ψηφοφόρους που έχουν “τρελαθεί” να μπαίνουν σε παραβάν τον τελευταίο χρόνο, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά επρόκειτο για τοπικές εκλογές στη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων. Το συντηρητικό κόμμα κατάφερε μια συντριπτική νίκη στη Γαλικία εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία και ποσοστό 48% στο τοπικό κοινοβούλιο. Από την άλλη το σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη ήττα μεγατόνων καταλήγοντας πίσω από τους PODEMOS.

Ακόμη πιο άσχημα είναι τα μαντάτα για τους σοσιαλιστές από τη χώρα των Βάσκων, όπου την πρώτη θέση εξασφάλισε φυσικά το τοπικό εθνικιστικό κόμμα, με το PSOE να έρχεται πίσω από αριστερούς Βάσκους, αλλά και το κόμμα των PODEMOS. Στην Ισπανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το φαινόμενο του “Sorpasso”, το οποίο οι αναλυτές βασίζουν στο ελληνικό προηγούμενο, όταν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχασε την ηγεμονία στα κεντροαριστερά και αναδύθηκε στη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις αυτές πιέζουν τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, ο οποίος αρνείται μεν να δώσει έστω και ψήφο ανοχής στον Ραχόι και τους Ciudadanos (το αδελφό κόμμα του Ποταμιού) ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς όμως να αναζητά από την άλλη το σχηματισμό κυβέρνησης με του PODEMOS. “Καλύτερα στην αντιπολίτευση, παρά σε μια κυβέρνηση με PODEMOS και αυτονομιστές” δηλώνει το τελευταίο διάστημα το σοσιαλιστικό κόμμα, μια στρατηγική που φαίνεται ότι φθείρει μέρα με την ημέρα το κόμμα του PSOE. Από την άλλη, οι Ισπανοί ψηφοφόροι φαίνονται αδιάφοροι στη σωρεία σκανδάλων της διακυβέρνησης Ραχόι και εξακολουθούν να εμπιστεύονται με την ψήφο τους τους συντηρητικούς.

Αν ο Σάντσες εξακολουθήσει την ίδια στάση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές μέσα στο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ EL PAIS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα