Πώς η Κωτσόβολος συνεχίζει να διευρύνει τα μερίδια της

Πώς η Κωτσόβολος συνεχίζει να διευρύνει τα μερίδια της
Yanis lefakis

Ελέγχει ήδη το 1/4 της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών και στοχεύει ακόμη πιο ψηλά το 2017

Πόσες είναι οι αλυσίδες που μπορούν να αντέξουν μέσα στον χρόνο στην Ελλάδα; Ειδικά στις ηλεκτρικές συσκευές φθάνουν ελάχιστα δάκτυλα του ενός χεριού. Που είναι ο Κορασίδης; οι αλυσίδες της Βορείου Ελλάδας; οι πανίσχυροι συνεταιρισμοί του παρελθόντος;

Η μόνη αλυσίδα που κατέφερε να αντέξει από την μεταπολεμική Ελλάδα – εποχή που άρχισε να αστικοποιείται η χώρα και το νοικοκυριό να γίνεται και ηλεκτρικό – είναι η Κωτσόβολος. Άλλαξε ουκ ολίγες φορές χέρια (από την διοίκηση του Μαρίνου Παράβαλου, πέρασε στην οικογένεια Φουρλή και από εκεί στους σημερινούς μετόχους της, τον βρετανικό όμιλο DixonsCarphone) όμως παραμένει ο No1 προορισμός του Έλληνα για ηλεκτρικές συσκευές.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, Ανδρέας Αθανασόπουλος

Όπως αναφέρει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η Κωτσόβολος πρέπει να είναι μία από τις λίγες αλυσίδες όπου πηγαίνει για αγορές σχεδόν όλη η οικογένεια μαζί. Κάπως έτσι το 2015 πραγματοποιήθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας στα καταστήματα της καθώς από εκεί πέρασε σχεδόν δύο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας, πάνω από 20 εκατ. επισκέπτες. Και μια και πιάσαμε τους αριθμούς να πούμε ότι πέρα από μεγαλύτερος ανακυκλωτής ηλεκτρικών συσκευών στην χώρα η Κωτσόβολος είναι πρωταθλητής στις παραδόσεις και εγκαταστάσεις ηλεκτρικών συσκευών με περίπου 400.000 το 2015. Με βάση τις πωλήσεις του συνόλου της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών – συμπεριλαμβάνονται και αυτές που δραστηριοποιούνται κυρίως στις online πωλήσεις – η εταιρεία εκτιμάει ότι το μερίδιο της ανέρχεται σε 25% με 27% με ανοδικές τάσεις.

Πως το πετυχαίνει αυτό; Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής και επενδύοντας συνεχώς σε όλους τους τομείς. H Κωτσόβολος κατά το τελευταίο έτος προχώρησε σε 25 ανακαινίσεις καταστημάτων, ενώ 1 νέο ακόμα κατάστημα στην Άρτα και 2 νέα καταστήματα με συνεργασία franchise (στην Κώ και τον Άγιο Νικόλαο) προστέθηκαν στο δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας, που αριθμεί 95 καταστήματα ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 3 μετεγκαταστάσεις καταστημάτων (επί της οδού Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα και στο Περιστέρι) σε αναβαθμισμένους χώρους και κομβικά σημεία.

Yanis lefakis

Το κατάστημα στο Περιστέρι, το οποίο μεταφέρθηκε απέναντι από μία έξοδο του σταθμού Ανθούπολη του μετρό, αποτελεί σύμφωνα με την εταιρεία ότι πιο σύγχρονο και σημείο αναφοράς στον τομέα των ηλεκτρικών αναβαθμίζοντας την αγοραστική εμπειρία του καταναλωτή.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών (σ.σ. ως θυγατρική βρετανικής εταιρείας οι ετήσιες χρήσεις ξεκινούν τον Μάιο) εκτιμάται ότι τζίρος θα κινηθεί ανοδικά κατά 5%, (πέρυσι ήταν στο επίπεδο των 381 εκατ. ευρώ) κάτι που κρίνεται θετικό καθώς η φετινή χρονιά δεν είχε την «πριμοδότηση» πωλήσεων από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» ούτε από την αντικατάσταση τηλεοράσεων λόγω της μετάβασης στο ψηφιακό σήμα. Αντίθετα φέτος το βάρος θα πέσει ξανά στις τηλεοράσεις λόγω των δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων (Euro2016 – Ολυμπιακοί Αγώνες). Το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι φέτος αναμένεται να περάσει σε καθαρή κερδοφορία της τάξης των 5 εκατ. ευρώ στοιχείο που θα επιτρέψει στην διοίκηση να επανεπενδύσει ποσό 7 εκατ. ευρώ. εναντι 4,5 που ήταν για την τρέχουσα χρήση.

Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι αυτή έχει σταθεροποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όμως η υποχώρηση από το 2007 είναι της τάξης του 45%. Ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ εννέα χρόνια πριν. «Υπάρχει θετικό πρόσημο σε κάποιες κατηγορίες, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια έκρηξη. Πρόκειται κυρίως για αγορές αντικατάστασης, αλλά και αγορές μικροσυσκευών», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Κωτσόβολος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα