Αρχή εβδομάδας με νέο φορολογικό
Που θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος η φοροδιαφυγή, η φορολόγηση σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης
- 06 Φεβρουαρίου 2010 09:46
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για τις αλλαγές σε φόρους και μισθούς.
Κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως και 30.000 ευρώ, από την εφαρμογή της νέας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, η οποία όμως από την άλλη θα επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι όσοι εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν, αφού με το νέο φορολογικό σύστημα, οι βασικοί άξονες του οποίου θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές.
Το έργο μάλιστα των ελεγκτικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής φαίνεται να διευκολύνεται από την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων μέσω του διαδικτύου και την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
*Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Έτσι, τα επιδόματα και οι αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 5% – 20% θα προστίθενται με τα υπόλοιπα εισοδήματα, τα οποία θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα.
Το νέο σύστημα οδηγεί αναπόφευκτα στην επιβάρυνση χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών κ.ά., καθώς θα εμφανίσουν σημαντικά μεγαλύτερα εισοδήματα στην Εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρεθούν οι τόκοι των καταθέσεων και οι αποζημιώσεις απόλυσης.
*Μαχαίρι μπαίνει σε περισσότερες από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα χωρίς μάλιστα γι αυτά να αποκλείεται και η πλήρης κατάργησή τους. Από την άλλη πλευρά ενισχύονται ορισμένες εκπτώσεις δαπανών για τα χαμηλά εισοδήματα, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.
Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα ύψους 900 εκατομ. ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.
*Συνδέονται οι αποδείξεις με το αφορολόγητο όριο. Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις, σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το αφορολόγητο όριο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και επομένως θα χρειάζονται λιγότερες αποδείξεις.
Με λογιστικό τρόπο, έσοδα μείον έξοδα, θα προκύπτουν τα εισοδήματα όλων των επιτηδευματιών, με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΑΧΙ, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ., οι οποίοι μάλιστα δεν θα μπορούν να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
*Φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη ως προσωπικό εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται με βάση την κλίμακα και όχι με ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών όπως ισχύει σήμερα. Τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται θα υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.
*Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας αντικαθιστά το ΕΤΑΚ. Ο νέος ΦΜΑΠ θα επιβαρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 – 400.000 ευρώ.
Κυνήγι φοροδιαφυγής
*Οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα τηρούν επιχειρηματικούς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται και μείωση του κατώτατου ορίου πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτικός ο διακανονισμός πληρωμών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
*Προσέγγιση των υποθέσεων με βάση τον κίνδυνο κατά τη διαδικασία ελέγχου, εγκαταλείποντας την υποχρέωση ελέγχου όλων των αρχείων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.
*Έλεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες.
*Παροχή της δυνατότητας στους εγγεγραμμένους φορολογούμενους να αναφέρουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.
*Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.
*Επαναφορά του point-system, ώστε οι έλεγχοι να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.
*Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για τους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους.