Η σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου στη διχοτόμηση της Κύπρου του Νταβούτογλου

Η σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου στη διχοτόμηση της Κύπρου του Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Η σύσκεψη ήταν συμβολικά η πρώτη ενέργεια του πρωθυπουργού μετά την απόφαση του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Την αντίθεσή του στην τουρκική πρόταση για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου

Στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας που μίλησε ακόμα και για διχοτόμηση της Κύπρου , απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με μια σκληρή δήλωση ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει “Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών

“Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας.

Ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960.

Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΣΑ.

Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου.

Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού.

Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.

Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα