Ready to go

Ready to go
summer_check_sd

Το AUTO 24 σας δίνει μερικές απλές συμβουλές για να ταξιδέψετε άνετα και με ασφάλεια


Των φρονίμων τα παιδιά… πριν πεινάσουν μεγειρεύουν”, λέει μια γνωστή ρήση. Το
AUTO 24 σας δίνει μερικές απλές συμβουλές για να ταξιδέψετε άνετα και με ασφάλεια.




Φαγητό



Αποφύγετε να φάτε υπερβολικά πριν αναχωρήσετε. Από την άλλη, μην ταξιδέψετε νηστικοί ιδιαίτερα αν πρόκειται για μεγάλο ταξίδι. Ένα ελαφρύ γεύμα είναι ό,τι καλύτερο αλλά αν τελικά υποκύψετε και ενδώσετε σε ένα πλούσιο γεύμα δώστε στον εαυτό σας 2 ώρες πριν αναχωρήσετε. Η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ είναι απαγορευτική.




Ιδανική ώρα



Αποφύγετε να ξεκινήσετε το ταξίδι απόγευμα Παρασκευής και να επιστρέψετε Κυριακή βράδυ. Είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κίνηση και θα ταλαιπωρηθείτε. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, εξοπλιστείτε με υπομονή και την αγαπημένη σας μουσική.




Κλιματισμός



Αποφύγετε τις υπερβολές στις ρυθμίσεις του κλιματιστικού. Αν υπάρχει αυτόματος κλιματισμός απλά επιλέξτε την επιθυμητή θερμοκρασία και αφήστε τα υπόλοιπα στην τεχνολογία. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε για πολλή ώρα την ανακύκλωση γιατί προκαλεί υπνηλία. Ρυθμίστε τη ροή του αέρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην σας “χτυπάει” κατευθείαν στο σώμα ή στο πρόσωπο.




Εφόδια



Το νερό είναι απαραίτητο εφόδιο και καλό είναι να μην βασιστείτε στο ότι θα βρείτε στο δρόμο. Δεν μπορείτε να ξέρετε πότε θα το χρειαστείτε. Επίσης, οι χυμοί είναι καλό αντίδοτο για την αφυδάτωση. Πολλά από τα σύγχρονα αυτοκίνητα, διαθέτουν ψυχόμενο ντουλαπάκι που διατηρούν το νερό σε πολύ καλή θερμοκρασία. Κάποιο είδος τροφής καλό θα είναι να υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο π.χ. μπισκότα για ώρα ανάγκης.




Υπνηλία



Αν κάποια στιγμή νιώσετε τα βλέφαρα να κλείνουν μη το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Σταματείστε σε ένα ασφαλές σημείο και πάρτε έναν υπνάκο έστω και 10 λεπτών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευεργετικός μπορεί να είναι ένας τόσο μικρής διάρκειας ύπνος. Ο καφές αποτελεί ένα μέτρο κάτα της υπνηλίας αλλά μόνο για λίγο αφού μόλις περάσει η επίδρασή του η νύστα κάνει πιο έντονη της παρουσία της.




Φάρμακα



Ορισμένα –αν όχι τα περισσότερα- φάρμακα έχουν παρενέργειες όσον αφορά τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού και την οξύτητα των αισθήσεων. Το τελευταίο ισχύει περισσότερο για τα ηρεμιστικά φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και ακολουθείστε ευλαβικά τις οδηγίες του.




Παιδί & αυτοκίνητο



Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν υπάρχει παιδί ή παιδιά στο αυτοκίνητο. Καταρχάς, θα πρέπει να είναι δεμένα είτε με ζώνη ασφαλείας είτε στα ειδικά παιδικά καθισματάκια. Αν το αυτοκίνητο έχει “βράσει” στον ήλιο βάλτε τον κλιματισμό σε λειτουργία ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα προτού ξεκινήσετε το ταξίδι και το παιδί να νιώσει άνετα.



Καθορίστε από πριν τις ενδιάμεσες στάσεις και μην αγχωθείτε για την ώρα: καλύτερα να φτάσετε πιο αργά στον προορισμό σας αλλά άνετα και το κυριότερο με ασφάλεια παρά πιο γρήγορα με εκνευρισμούς και αυξημένο κίνδυνο.



Η καλύτερη περίπτωση βέβαια είναι το παιδί να κοιμάται. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας, τις υψηλές ταχύτητες, τον εκνευρισμό και τα έντονα-άσκοπα φρεναρίσματα: τα παιδιά μπορεί να τρομάξουν και να χαλάσει η διάθεσή τους για το υπόλοιπο της διαδρομής.




ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Εκτός όμως από τον οδηγό, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των επιβατών του. Παράλληλα, μπορούμε και μόνοι μας να προλάβουμε κάποια “αναποδιά” ελέγχοντας κάποια σημεία του αυτοκινήτου και παίρνοντας μέτρα.



Στάθμη υγρών




Το ψυγείο καταπονείται ίσως όσο τίποτα άλλο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα ψυκτικού υγρού στο παγουράκι υπερχείλισης αλλά και στο ίδιο το ψυγείο. Καλό είναι να έχετε και λίγο έξτρα παραφλού σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσετε. Το ίδιο ισχύει και για το λιπαντικό του κινητήρα. Σιγουρευτείτε ότι το δοχείο πλύσης του παρμπρίζ είναι γεμάτο και περιέχει το ειδικό σαπούνι που απομακρύνει τα ενοχλητικά “μυγάκια”.




Κλιματιστικό



Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί ομαλά σε όλες τις ταχύτητες και ότι δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές. Η ικανότητα ψύξης πρέπει να ελεγχθεί κατά το service με θερμόμετρο.




Ελαστικά



Αν τα ελαστικά χρήζουν αντικατάστασης μην το αμελήσετε ούτε λεπτό. Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι “τα λάστιχα τα αλλάζεις το φθινόπωρο” κάτι που φυσικά δεν έχει καμία υπόσταση αν τα λάστιχα “έχουν φάει τα ψωμιά τους” και γλιστράνε επικίνδυνα στους ελληνικούς δρόμους-σαπούνι.




Service



Αν το αυτοκίνητο δεν έχει συμπληρώσει τα χιλιόμετρα που πρέπει για το επόμενο service δεν είναι ακραίο να το επισπεύσετε λίγο. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες να βρεθείτε σταματημένοι στην άκρη του δρόμου περιμένοντας την οδική βοήθεια.




Ανεφοδιασμός



Μην περιμένετε να ανάψει το λαμπάκι της ρεζέρβας για να ανεφοδιαστείτε. Εκτός του ότι ταλαιπωρείτε το φίλτρο και την αντλία βενζίνης ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη βρείτε βενζινάδικο. Επίσης, μη στηρίζεστε αποκλειστικά στις ενδείξεις του πίνακα οργάνων: στα περισσότερα αυτοκίνητα η βελόνα μετακινείται προς τα κάτω πολύ πιο γρήγορα όταν περάσει τη μέση. Τέλος, για να αποφύγετε όσο γίνεται τις συνέπειες της νοθευμένης βενζίνης είναι καλύτερα να ανεφοδιάζετε το αυτοκίνητο όταν έχει καταναλώσει περίπου το μισό ντεπόζιτο.




Φόρτωση



Επειδή διακοπές χωρίς βαλίτσες, σακβουαγιάζ κλπ. δε γίνεται πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα τα τοποθετήσετε. Ο στόχος είναι να μην αλλάξουμε σε μεγάλο βαθμό το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου, επομένως τα βαριά αντικείμενα καλό είναι να τοποθετούνται χαμηλά και προς το κέντρο του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής και τηρήστε ευλαβικά το όριο αντοχής που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου (συνήθως γύρω στα 70 κιλά).



Ρεζέρβα



Τσεκάρετε ότι είναι σε καλή κατάσταση και καλό είναι να γνωρίζετε με ποιον τρόπο τοποθετείται γιατί το να διαβάζεις το βιβλίο κατασκευαστή την δύσκολη στιγμή δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα